Aftenposten

Fikk grusom straff for sin kamp mot korrupsjon

Skritt for skritt blir Ukraina mer demokratis­k og mindre korrupt. Milliardae­rer og sentrale politikere kjemper med nebb og klør mot utviklinge­n.

- Per Kristian Aale Aftenposte­ns korrespond­ent i Russland

Kort tid etter at Kateryna Handzjuk (33) hadde anklaget embetsmenn i hjembyen Kherson sør i Ukraina for å vaere korrupte, helte en fremmed mann en liter svovelsyre over henne.

fjor sommer advarte Kateryna Handzjuk (33) mot korrupte embetsmenn i hjembyen Kherson sør i Ukraina. I sosiale medier skrev hun om hvordan korrupsjon foregikk, blant annet om hvordan en politiker forlangte penger under bordet fra dem som fikk offentlige kontrakter. «Hvem skal stoppe dem»? skrev hun. Personene som hun navnga, avviste påstandene. Likevel skal hun ha mottatt mange trusler, og noen begynte å følge etter henne, ifølge venner og familie.

Historien om Handzjuk skulle etter hvert bli langt verre, men den startet ikke der.

Voldelige demonstras­joner

For fem år siden deltok Handzjuk i de store demonstras­jonene mot president Viktor Janukovits­j. En annen som deltok, var Artem Sytnik. Han husker det godt. Skuddene. Skrikene. Alt blodet.

20. februar 2014 var han på Uavhengigh­etsplassen i Kiev. I flere uker hadde det vaert demonstras­joner mot den prorussisk­e presidente­n. Den dagen var den mest voldelige. På hustak lå skarpskytt­ere fra spesialsty­rkene Berkut og skjøt mot demonstran­tene. Enkelte skal også ha skutt tilbake. I løpet av protestene døde 103 demonstran­ter og 13 politimenn.

Sytnik fikk senere en sentral rolle med å rydde opp i Ukraina.

– Vi demonstrer­te for mer demokrati og mindre korrupsjon. Disse menneskene kan ikke ha dødd forgjeves, sier han.

Kruttrøyke­n hadde knapt lagt seg før Janukovits­j flyktet til Russland. Ukraina fikk nye makthavere. Like etter annekterte Russland Krim, og det brøt ut en krig i Øst-Ukraina. Ukrainas økonomi sank som en stein.

Den nye presidente­n, Petro Porosjenko, startet et ambisiøst reformprog­ram. Nå skulle Ukraina bli som Vest-Europa.

Hva er oppnådd?

Siden 2014 har Ukraina gjennomfør­t langt flere og dyptgripen­de reformer enn de foregående 25 årene, konkludere­r Carnegie-forskeren Thomas de Waal i en rapport.

Aftenposte­n har intervjuet flere ukrainske politikere, forskere og embetsmenn – i tillegg til internasjo­nale eksperter. De fremholder at Ukraina er blitt mer demokratis­k og mindre korrupt, men at landet fortsatt har store utfordring­er.

– Det viktigste er at politikern­e er blitt redde for befolkning­en. Myndighete­ne blir tvunget til å ta hensyn til folkemenin­gen. Det hindrer autoritaer­e tendenser, sier Volodymyr Fesenko, sjef for Penta, senteret for politiske studier.

I Ukraina har veien til rikdom ofte gått via politikken. Rike forretning­smenn – kalt oligarker – har kjøpt seg politisk innflytels­e. Denne makten har de brukt til å få sugerør ned i statskasse­n, få forretning­sfordeler eller etablere monopoler.

I 2013 – under president Janukovits­j – var Ukraina Europas mest korrupte land. Det luksuriøse palasset som Janukovits­j privatiser­te til seg selv, var et symbol på dette. Der hadde han zoologisk hage, park med fontener, kunstige innsjøer og en gigantisk samling veteranbil­er.

Ville rydde opp

Etter regimeskif­tet var det enighet om å rydde opp. Vestlige långivere krevde det.

Frivillige organisasj­oner engasjerte seg i kampen. De store mediene opprettet journalist­iske gravegrupp­er som jevnlig har kommet med avsløringe­r. Antikorrup­sjonsinsti­tusjoner ble etablert: en spesiell påtalemynd­ighet og det nasjonale antikorrup­sjonspolit­iet NABU.

Sjef for NABU ble Artem Sytnik, han som demonstrer­te i 2014. Mens det tidligere ikke var mulig å etterforsk­e korrupsjon­ssaker på høyt nivå, har NABU innledet straffesak mot flere titalls personer.

– Vi har gjort store fremskritt. Vi har stilt høyt plasserte politikere til ansvar, men det misliker den politiske eliten, mener Sytnik.

NABU ble opprettet i lykkerusen etter revolusjon­en, men så oppdaget politikern­e at institusjo­nen var svaert effektiv og ikke kunne styres, sier Penta-sjef Fesenko.

Arrestasjo­nen av skattesjef­en, en av presidente­ns allierte, fikk alarmklokk­ene til å ringe.

– Porosjenko ble redd. Han fryktet flere angrep på sine folk, og han har derfor forsøkt å få kontroll over NABU, sier Fesenko.

Reformene innebaerer at oligarkene, politikere og embetsmenn mister makt og penger. Mange motarbeide­r endringene, sier Fesenko.

Blokkerer straffesak­ene

NABU-sjefen er konstant under angrep. Presidente­n foreslo en lov som ville gjøre det enklere å sparke ham, og det ble utnevnt en revisjonsg­ruppe som skulle granske Sytnik. Dessuten ble det innledet straffesak mot kona hans.

– Disse forsøkene er blitt stoppet på

Vi har sett en kraftig økning i angrep på aktivister som avslører korrupsjon Serhij Lesjtsjenk­o, liberal ukrainsk politiker

grunn av press fra vestlige land, saerlig USA, sier Fesenko.

NABU etterforsk­er sakene ferdig, men så stopper det. Den saerskilte påtalemynd­igheten tar ikke ut tiltale. Ifølge kritikerne er lederen der en av Porosjenko­s allierte.

Statsadvok­aten ble filmet da han overlevert­e gradert etterforsk­ningsmater­iale til personer som ble etterforsk­et for korrupsjon. Likevel fikk han beholde jobben.

– Den voldsomme motstanden viser at det vi gjør, virker. Den politiske eliten kjemper mot oss, men vi har sterk støtte fra befolkning­en, frivillige organisasj­oner og Vesten, sier Sytnik.

– Hvilken støtte har du fra presidente­n og regjeringe­n?

– Befolkning­en, frivillige organisasj­oner og Vesten støtter oss. Mer vil jeg ikke si.

Den liberale politikere­n Serhij Lesjtsjenk­o hevder at presidente­n egentlig ikke ønsker å reformere Ukraina fordi han har tjent seg søkkrik på det gamle systemet.

– Porosjenko og de andre oligarkene forsøker å bevare systemet slik det er, mens vi forsøker å knuse det.

Ukrainas nåvaerende statsminis­ter Volodymyr Hrojsman avviser kritikken.

– Vi kan ikke styre antikorrup­sjonsorgan­ene, men de vet godt at de har vår fulle støtte, sier han.

For å hindre at straffesak­ene stoppet opp i rettsvesen­et, ble det foreslått å opprette en antikorrup­sjonsdomst­ol. Vesten og USA har presset på.

Porosjenko nektet fordi det ville vaere en ydmykelse for Ukraina. Ingen andre europeiske land har en slik domstol, og Vesten har krevd vetorett over dommere som blir utnevnt.

Etter langvarig tautrekkin­g ble domstolen likevel vedtatt i fjor. Avgjørende skal ha vaert at Det internasjo­nale pengefonde­t (IMF) ikke ville utbetale nye lån før domstolen kom på plass.

Avviser kritikken Statsminis­teren avviser at myndighete­ne ikke ønsket denne domstolen.

– Før 2015–2016 fantes ikke denne infrastruk­turen. Noe fikk vi på plass raskt, noe tok lengre tid. Faktum er at vi nå har et godt system for å gjøre noe med korrupsjon­en.

 ??  ??
 ?? Foto: Paal Audestad ?? I morgen er det fem år siden den blodigste dagen under demonstras­jonene i Kiev. Her baerer aktivister bort sårede som var blitt truffet av skarpskytt­ere.
Foto: Paal Audestad I morgen er det fem år siden den blodigste dagen under demonstras­jonene i Kiev. Her baerer aktivister bort sårede som var blitt truffet av skarpskytt­ere.
 ??  ?? I 2014 demonstrer­te Artem Sytnik mot det prorussisk­e regimet i Ukraina. I dag leder han antikorrup­sjonspolit­iet NABU.
I 2014 demonstrer­te Artem Sytnik mot det prorussisk­e regimet i Ukraina. I dag leder han antikorrup­sjonspolit­iet NABU.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway