Aftenposten

En mur for Trump, ikke for USAs sikkerhet

-

Fredag erklaerte president Donald Trump «nasjonal nødssituas­jon» for å få bygd en mur langs grensen mellom USA og Mexico. Han hevder det skjer en ukontrolle­rt flyt av illegale immigrante­r, kriminelle og nar- kotika.

Trump håper erklaering­en av nødssituas­jonen skal sikre ham åtte milliarder dollar til prosjektet, penger Kongressen ikke har vaert villig til å gi ham. Byggingen skal amerikansk­e militaere ta seg av.

Beslutning­en er både dramatisk og udramatisk. Den er udramatisk ved at erklaering­en ikke uten videre gjør det mulig for Trump å få byggverket reist. Den fjerner noen hindre, men muren må fortsatt vaere i pakt med gjeldende lovverk.

Trump er allerede saksøkt. Han hjelpes av at lovene ikke definerer tydelig hvilke kriterier som må oppfylles for å kalle noe en nødssituas­jon. Det regnes som lite sannsynlig at selve erklaering­en vil bli dømt ulovlig.

Neste spørsmål blir om det finnes lovgrunnla­g for å beordre militaere til å bygge muren og til å hente pengene. Her har Trump en vanskelige­re sak.

Dette er heller ikke første gang en president har erklaert nødssituas­jon. Barack Obama gjorde det flere ganger. Jimmy Carter gjorde det for å takle gisselkris­en i Iran i 1979. Denne «nødssituas­jonen» blir fortsatt fornyet, nesten førti år etter, nettopp fordi den gjør det lettere å ha sanksjoner mot Iran.

Trumps erklaering fredag er derimot et dramatisk uttrykk for det som kjennetegn­er hans presidents­kap: En suveren egenrådigh­et, mangel på interesse for fakta og respekt for ekspertise.

Presidente­ns påstander kan ikke dokumenter­es. Det finnes ingen nødssituas­jon. Trump hevder for eksempel at narkotikae­n strømmer inn i USA over ubevoktet grense, mens data viser at det aller meste smugles inn via lovlige grensestas­joner.

På den annen side er Trump i konstant valgkamp. Selv om «muren» ikke har støtte fra et flertall av amerikansk­e stemmebere­ttigede, har den stor støtte blant hans egne velgere. Det er dem han må mobilisere for å bli gjenvalgt som president neste høst.

Slik Trump ser verden, vinner han saken uansett. Han tjener hvis han lykkes i å få muren bygd. Han tjener også hvis domstoler eller andre stanser ham. Det passer fint inn i fiendebild­et han har bygd sin politiske karriere på.

Hvis han hadde tenkt på USA, ville han ha inngått et kompromiss med Det demokratis­ke parti om forsterket kontroll av grensen mot Mexico. Demokraten­e har vaert klare for noe slikt. Men Trump tenker ikke på landet, han tenker på seg selv.

Muren har stor støtte blant hans egne velgere

 ??  ?? Donald Trump har erklaert «nødssituas­jon».
Donald Trump har erklaert «nødssituas­jon».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway