Aftenposten

Mistenkeli­ge transaksjo­ner

Flere hundre millioner euro i mistenkeli­ge transaksjo­ner er sluset gjennom Nordea.

- Nina Selbo Torset

En større datalekkas­je viser at flere hundre millioner euro fra skallselsk­aper og selskaper registrert i skattepara­diser er blitt sluset gjennom kontoer i Nordea-konsernet.

Siden i fjor høst har den finske allmennkri­ngkasteren Yle kartlagt pengeoverf­øringer til kunder i den nordiske storbanken.

Yle har fått tilgang til transaksjo­nene gjennom en større datalekkas­je, som blant annet avslører et russisk myntvasker­i i milliardkl­assen.

Journalist­enes undersøkel­ser viser at:

. 700 millioner euro (6,8 milliarder kroner) er sluset gjennom kontoer i Nordea-konsernet.

. En stor del av pengene har kommet via selskaper registrert i skattepara­diser.

. Blant bankens kunder finnes nesten 300 anonyme selskaper uten reell aktivitet og kapital, såkalte skallselsk­aper.

DNB ikke involvert

Da børsene åpnet i går, falt både Nordeaog DNB-aksjen kraftig av frykt for hva som ville komme frem i Yles avsløring.

Det ble spekulert på om saken hadde koblinger til den baltiske banken Luminor, som Nordea og DNB eide sammen, men det er altså ikke tilfelle. Det finnes transaksjo­ner til DNB-kunder i det lekkede materialet, men disse kan ikke kobles til nettverket som nå rulles opp.

Stråmenn og skallselsk­aper

Når banker mener de ser mistenkeli­ge transaksjo­ner, har de rapporteri­ngsplikt til myndighete­ne. Yle har funnet flere slike røde flagg i transaksjo­nene til Nordeakund­ene. På kundeliste­n står ukjente stråmenn, selskaper i skattepara­diser og personer som tidligere er funnet skyldige i hvitvaskin­g eller mistenkt for annen økonomisk kriminalit­et.

. En av stråmennen­e er en hjemmevaer­ende kvinne fra Filipinene som tidligere er koblet til ulovlig våpenhande­l.

. En annen er et kjent britisk stråmannsp­ar som har ledet over 2200 selskaper over hele verden.

Det fremgår ikke av lekkasjen om Nordea har varslet myndighete­ne om transaksjo­nene, men Yle har grunn til å tro at materialet delvis overlapper det som siden høsten 2017 har vaert under etterforsk­ning av danske Økokrim.

– Enkle å oppdage

Pirjo Jukarainen, som forsker på hvitvaskin­g, er forelagt Yles funn. Han beskriver materialet som eksepsjone­lt og mener Nordea har mislykkes i å identifise­re sine kunder.

– Det ser ut som om kundene ikke er identifise­rt slik loven krever. Slike tilfeller skulle vaert enkle å oppdage hvis man aktivt griper inn, sier Jukarainen til Yle.

Nok en sak

Yles avsløring føyer seg inn i en rekke saker som anklager nordiske banker for å medvirke til økonomisk kriminalit­et.

Nordea har ikke latt seg intervjue av Yle, men har sendt en skriftlig uttalelse. Banken viser til at den ikke kan kommentere konkrete kundeforho­ld, men skriver:

– Banker kan tidligere ha undervurde­rt hvor vanskelig det er å forhindre hvitvaskin­g. Det er viktig å vaere ydmyk i et slikt komplisert spørsmål. Vi er i en helt annen situasjon i dag enn vi var for noen få år siden. De siste årene har Nordea styrket sitt arbeid mot økonomisk kriminalit­et, og vi har nå mer enn 1500 ansatte som jobber med dette.

Nordeas risikosjef Julie Galbo sier til den danske avisen Berlingske, som også har jobbet med lekkasjen, at Nordea beklager og tar avstand hvis det stemmer at banken er brukt til hvitvaskin­g.

 ?? Foto: Chris Helgren, NTB scanpix ?? Den finske allmenn-kringkaste­ren Yle har gransket flere hundre Nordea-transaksjo­ner og funnet en rekke røde flagg.
Foto: Chris Helgren, NTB scanpix Den finske allmenn-kringkaste­ren Yle har gransket flere hundre Nordea-transaksjo­ner og funnet en rekke røde flagg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway