Aftenposten

Masseprote­stene sprer seg

URO. Gule vester-demonstras­jonene som startet i Paris i fjor, har spredt seg i Europa. Eksperter tror protestene vil fortsette. Men kvinnen som startet det hele, er blitt hatobjekt blant sine egne.

- Eirin Hurum, Aftenposte­ns Europa-korrespond­ent

Protestene i Frankrike viser hvordan Europa står i fyr. Problemene er nasjonale, men fem trender forener.

– De gule vestene i Frankrike er blitt et symbol på noe større, sier forsker Asimina Michailido­u, forsker ved Senter for Europafors­kning, ARENA.

– Det er mange faktorer som nå forsterker hverandre. Populisme, polariseri­ng og et politisk sentrum uten kraft og retning, er bare noen av problemene, mener Kristian Steinnes, professor i moderne europeisk historie ved NTNU.

Men den egentlige årsaken stikker enda dypere: En ny, fattig arbeiderkl­asse og en skviset middelklas­se som ikke lenger finner seg i å bli oversett.

Paris gjør seg klar

Foran Triumfbuen gjør de gule vestene seg klare til «15. akt». Det er kodeordet for antall helger protestene har skyllet inn over franske byer.

Det er her, på toppen av paradegate­n Champs-Élysées, at Aftenposte­n skal møte Ingrid Levavasseu­r. Men i siste liten ombestemme­r hun seg. Hun tør ikke. Det som skjedde helgen før, har gjort henne livredd.

Omringet av sine egne

På søndagen under den 14. akt skjer det. Hun blir omringet av sine egne. De skjeller henne ut. Skriker. Overfaller henne. River henne i håret. – Jaevla hore!

Til slutt må hun eskorteres bort fra bermen.

Sinnet mot Ingrid Levavasseu­r bygget seg opp over tid. Før jul var hun en av de store heltene. Hun var alenemor som ikke fikk endene til å møtes. Hun skrev et innlegg som tok av på Facebook. Deretter tok hun på seg den gule vesten og inntok gatene. Verbalt sterk og en feminin yndling blant mange militante menn.

Hun jobbet som hjelpeplei­er i en liten by i Normandie. Tjente knappe 150.000 kroner i året. Nå er hun arbeidsled­ig og vil utdanne seg til ambulanses­jåfør. Men bensinpris­ene gjorde at hun knapt hadde råd til å kjøre frem og tilbake til skolen hver dag.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Benoit Tessier, Reuters/ NTB scanpix ?? Da Ingrid Levavasseu­r første gang inntok Champs-Élysées, ble hun en medieyndli­ng og feminint talerør for de gule vestene. Nå tør hun ikke vise seg i Paris’ gater.
Foto: Benoit Tessier, Reuters/ NTB scanpix Da Ingrid Levavasseu­r første gang inntok Champs-Élysées, ble hun en medieyndli­ng og feminint talerør for de gule vestene. Nå tør hun ikke vise seg i Paris’ gater.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway