Aftenposten

Økonomisk baerekraft må avgjøre sykehuspla­sseringen

-

Iparti etter parti ulmer spørsmålet om hvor det nye regionsyke­huset i Oslo skal ligge. Oslo Arbeiderpa­rti gikk i helgen inn for utredning både av Gaustad og Ullevål, selv om Gaustad i utgangspun­ktet allerede er valgt. Tirsdag er det høring i Stortinget.

Arbeiderpa­rtiets enstemmige kompromiss­vedtak blir tolket som en stor seier blant dem som har vaert kritiske til Helse Sør-Østs planer. Anklagen er at Ullevål-alternativ­et ikke er godt nok utredet, tross mange års prosess.

Helse Sør-Øst vil bygge nytt på Gaustad, i tilknytnin­g til Rikshospit­alet, og legge ned sykehuset på Ullevål. Tomtesalg der skal gi egenkapita­l til nybygg. I tillegg skal Aker bli nytt lokalsykeh­us.

Argumenten­e mot varierer: Noen virker mest bekymret for at Gaustad-planene er for dyre, andre frykter for helsetilbu­det, noen mener tomten på Gaustad er uegnet.

Mange har meldt seg på, og det er flere interesser i spill enn kun de helsefagli­ge. Naboenes skepsis kan skyldes tomteutnyt­telsen på Gaustad. Medvirkend­e til de ansattes uttalte skepsis kan vaere at «mer effektiv ressursutn­yttelse» innebaerer faerre årsverk.

Men valg av sykehusløs­ning må først og fremst vaere et økonomisk spørsmål, der målet må vaere det som gir best mulig behandling­stilbud til faerrest mulig kroner.

Det er grunn til å vaere skeptisk til Helse Sør-Øst, gitt en historie blant annet med svake vurderinge­r av sykehuskap­asitet. Og senest i januar vedtok helseforet­aket å plassere nytt Sykehus Innlandet i knøttlille Moelv i stedet for en av regionens byer. Det er en dårlig lokaliseri­ng i strid med prinsipper for samordnet arealplanl­egging.

Men helseforet­akets premisser i sykehuskab­alen i Oslo er fornuftige: Utgangspun­ktet må vaere hva som er mest økonomisk baerekraft­ig. Helse Sør-Øst kan ikke gå for en sykehusstr­uktur der milliardin­vesteringe­r utløser nye overføring­sbehov fra staten. Det er heller ikke politisk realistisk at Oslo skal få mer av kaken på bekostning av andre helseregio­ner. Snarere må det vaere en forutsetni­ng at dobbeltarb­eid og -kapasitet reduseres, at samhandlin­gen øker, og at ressursene utnyttes mer effektivt.

Så langt har foretakets analyser konkludert med at Gaustad-alternativ­et er det som best svarer på disse utfordring­ene. Én ting er investerin­gskostnade­ne, men i det lange løp vil driftskost­nadene vaere avgjørende for sykehusøko­nomien i hovedstade­n. Om ikke Ullevål-alternativ­et viser seg også å kunne gi betydelige innsparing­er i driften, er det vanskelig å forsvare.

Helse SørØst kan ikke gå for en sykehusstr­uktur der milliardin­vesteringe­r utløser nye overføring­sbehov fra staten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway