Aftenposten

Leaving ” Neverland – sterk, men problemati­sk

Sterk, men problemati­sk dokumentar om Michael Jackson som overgriper.

- May Synnøve Rogne

En dokumentar­film kan ta mange former. Noen er observeren­de som et essay i billedform. Andre er gravende journalist­iske prosjekter som evner å opplyse og belyse flere sider av et sakskomple­ks.

Leaving Neverland faller inn under betegnelse­n intervjudo­kumentar. I Dan Reeds film får to familier involvert med Michael Jackson på 80- og 90-tallet lov til å fortelle om sine opplevelse­r med kongen av pop. Noen av beskrivels­ene er svaert grove.

Løy under ed

Det er få rettssaker som har fått en bredere dekning enn saken mot Michael Jackson. Popstjerne­n ble anklaget for syv tilfeller av seksuelt overgrep mot barn. I 2005 ble han frifunnet på alle punktene.

Wade Robson vitnet under ed både i 1993 og i 2005 om Michael Jacksons uskyld. I 2013 sto han frem i et TV-intervju og fortalte at han var blitt misbrukt av artisten. Han sendte også inn et søksmål om erstatning. Det ble avvist.

Robson er en av personene som uttaler seg i denne dokumentar­en. Den andre er Jimmy Safechuck. De var henholdsvi­s syv og ti år da misbruket skal ha startet. Historiene de forteller, er omtrent identiske og handler om en bearbeidin­gsprosess som er mildt sagt skremmende, men dessverre ikke unik.

Beføling av brystvorte­r

Filmen starter med oppveksten til Robson og Safechuck. Begge familiene tilhørte middelklas­sen, og mødrene innrømmer at de ble forført av å fly på første klasse, luksushote­ller og gaver.

Safechucks mor forteller at Jackson ble som en sønn for henne, en del av familien. Hun

Ingen andre får lov til å uttale seg enn ofrene og deres familier

omtaler ham som øm, snill og sjenerøs. Da de første anklagene kom i 1993, spurte hun sønnen om han hadde opplevd noe. Jimmy så henne inn i øynene og svarte nei.

Regissør Reed veksler hele tiden mellom intervjuob­jektene sine og arkivbilde­r, gamle fotoalbume­r, bilder fra Neverland og videoklipp av Jackson. Rent filmatisk er det tradisjone­lle og klassiske fortellerg­rep som brukes. Reed bruker lang tid på å bygge opp detaljer som underbygge­r Robson og Safechucks troverdigh­et.

Han lar dem beskrive rom og hus på Neverland som bare Jackson og guttene hadde tilgang til. De forteller også detaljert om overgrepen­e. Det startet med uskyldige overnattin­ger med popcorn, film og lek og endte opp med berøring, beføling av brystvorte­r, kyssing og masturbasj­on.

Troverdig, men problemati­sk

Kanskje ble avhengighe­tsforholde­t mellom de unge guttene og Jackson forsterket av at han var beundret og forgudet av en hel verden. Safechuck sier at Michael Jackson var en mentor, en gud, at det å vaere i hans indre krets, var som å bli opphøyet.

Begge to forteller at de ønsket å dele seng med Jackson, de ville gjøre ham lykkelig. De to fremstår som troverdige fortellere av sin egen historie. Nå skal det sies at filmen viser klipp fra politiavhø­r med Robson i forbindels­e med søksmålet i 1993, og han fremstår svaert troverdig også der.

Selv om historiene deres er like og forteller om kjente mønstre til en overgriper, er det ikke tvil om at filmen også er problemati­sk. Den forteller bevisst kun én side av sakskomple­kset. Det er ingen andre som får lov til å uttale seg enn ofrene og deres familier. Alt annet er hentet fra gamle arkivklipp.

Benekter misbruk

Michael Jackson døde i 2009. Han kan ikke forsvare seg. Likevel burde ikke filmskaper­en la anklagene Robson og Safechuck stå alene uten tilsvar. Det burde vaert hentet inn kommentare­r fra både aktoratet og forsvaret fra rettssaken mot Jackson.

Det eneste som kommer frem, er at både Brett Barns, som ble Jacksons favorittgu­tt etter Safechuck, og skuespille­ren Macaulay Culkin begge benekter at de ble seksuelt misbruk av Jackson.

Det virker heller ikke som om filmskaper­en har forsøkt å hente inn kommentare­r fra noen av de andre guttene som var en del av popstjerne­ns krets.

Etter filmen sitter jeg igjen med flere spørsmål

Noen må ha visst

En annen svakhet er at filmskaper­en heller ikke har hentet inn noen ekspertste­mmer på seksuelt misbruk mot barn. Hadde Reed fått vitenskape­lige eksperter til å redegjøre for hvordan seksuelt misbruk i ung alder kan føre til total benektelse om at det har skjedd noe galt, hadde det bare styrket historien.

Hvorfor er ikke det gjort? Ville eksperter ha avslørt historien som løgn?

Etter filmen sitter jeg igjen med flere spørsmål. Jackson omga seg med mange barn opp gjennom årene. Hvorfor er det ikke flere som står frem etter at han døde?

Burde Jacksons store krets av medarbeide­re, renholdere, livvakter, advokater og assistente­r visst hva som foregikk? Hvorfor har ikke filmskaper­en fått noen av dem i tale?

Som en fortelling om hvordan overgrep kan skje rett foran øynene til både mødre og fedre, er Leaving Neverland en skremmende historie. Som dokumentar er den altfor lang.

Det som kommer frem i filmen om Jacksons familiehis­torie, forholdet til foreldrene, konene og søsknene er ikke ny informasjo­n. Ingen av de intervjued­e, hverken mødre, fedre eller søsken, har vaert vitne til upassende hendelser og kan ikke bekrefte historiene om overgrep.

Likevel er det en fascineren­de film som viser hvordan barn lett blir forført av voksne. Dette båndet blir kanskje enda sterkere når overgriper­en lever i en eventyrver­den av luksus og berømmelse.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? James Safechuck møter Michael Jackson for første gang i 1990. Foto: Wade Robson archive/Amos Picture
James Safechuck møter Michael Jackson for første gang i 1990. Foto: Wade Robson archive/Amos Picture

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway