Aftenposten

Nytt GPS-angrep kan ha vaert rettet mot norsk prøveborin­g

Da GPS-nettet falt ut på nytt i januar, ble norsk politi forbløffet. Nå peker de på en ny og urovekkend­e forklaring på hendelsen.

- Per Anders Johansen

Politiet stusset da GPS-signalene i Finnmark falt ut på nytt i januar. Etterforsk­ere utelukker ikke at det var et russisk angrep som hadde til hensikt å ramme Norges prøveborin­g i Barentshav­et.

... kan det ikke utelukkes at forstyrrel­sene er ment å skulle påvirke regularite­ten i Norges prøveborin­g i østre Barentshav­et

” Politirapp­ort

Ved 9-tiden 9. januar 2019 oppdaget fly i luften over Kirkenes, Vadsø og Vardø at GPS-signalene forsvant.

I helikopter­et på vei mellom fastlandet og en plattform i Barentshav­et, merket flyverne at noe var galt da de kom i 3300 fot høyde om lag 10 nautiske mil øst for Kirkenes lufthavn.

I en rapport fra Finnmark politidist­rikt som Aftenposte­n har fått innsyn i, blir det slått fast GPS-signalene falt ut fra Kirkenes og 92 kilometer vest, 37 kilometer nord og 18 kilometer østover opp til 7000 fot over bakken.

Politiets undersøkel­se konkludere­r med at det ikke er mulig å si helt sikkert nøyaktig hvor signalene kom fra, men forstyrrel­sene «følger samme mønster som før».

«Det vil si fra russisk territoriu­m», konkludere­r politiet.

I løpet av dagene 9. og 10. januar var det jevnt bortfall av signaler, ifølge politiets etterforsk­ning.

Hvorfor angrep russerne?

Aftenposte­n skrev i går om hvordan russerne i praksis driver elektronis­k krigføring mot luftrommet over Finnmark, ifølge rapporter fra både Etjenesten, norsk politi og Nkom.

Men GPS-angrepet i januar har vekket større bekymring hos norske myndighete­r enn det som har kommet frem til nå.

Årsaken er at støysignal­ene kom uten at det pågikk militaer øvelsesakt­ivitet hverken på russisk eller norsk side, slik det har gjort ved alle tidligere hendelser.

Støysignal­ene fra øst var rettet inn slik at det utelukkend­e traff norsk territoriu­m, og ikke berørte Finland.

«Sammenstil­t med at forstyrrel­sene denne gangen ser ut til å vaere mer konsentrer­t i naerområde­t Kirkenes, kan det ikke utelukkes at forstyrrel­sene er ment å skulle påvirke regularite­ten i Norges prøveborin­g i østre Barentshav­et», skriver politiets etterforsk­ere.

– Fare for liv og helse

Jammingen a vG PS-nettet i januarført­e ti lat helikopter f lyver nei større grad m åttebruke manuelle prosedyrer og visuell innflytnin­g s kontroll. Da blir helikoptre­ne mer sårbare ved dårlig vaer, for eksempel tåke, snø og skyer.

Når GPS-systemet faller ut mens helikoptre­ne er i luften, kan landingen på installasj­onen bli avbrutt, ifølge en redegjørel­se Equinor har gitt politiet.

Beredskaps oppdrag kan også bli forsinket eller stoppet.

Angrepene kan også påvirke totalbered­skapen i Finnmark, «og represente­re en fare for liv og helse», ifølge politirapp­orten.

Droppet måling

Rapporter og dokumenter Aftenposte­n har fått innsyn i, viser at norsk politi flere ganger ba Nasjonalko­mmunikasjo­ns myndighetr­eiset il Finnmark for å gjøre nye målinger.

Det skjedde ikke.

Hverken under den lange perioden under NATO-øvelsen Trident Juncture i oktober/november, eller i januar, ble det gjennomfør­t målinger i regi av Nasjonalko­mmunikasjo­nsmyndighe­t.

En forklaring er at NSM ble bedt om å gjennomfør­e målinger først 6. november, 12 dager etterat luftfartsm­yndigheten­e oppdaget forstyrrel­sene.

Permanent målestasjo­n

Etter forsknings­rapporten til Finnmark baserer seg på dokumentas­jon og uttalelser fra både N kom, Luftfarts tilsynet, Avinor, SAS, Widerøe og Lufttransp­ort, samt grensevakt­en, Telenor og Equinor.

Politiet har også sjekket forstyrrel­sene med eget utstyr.

Blant dem som også oppdaget forstyrrel­ser, var den norske grensevakt­en på Svanvik.

Norske myndighete­r ved Nkom skal nå utplassere en permanent målestasjo­n for å kunne gjøre kontinuerl­ige målinger i Øst-Finnmark for å dokumenter­e hva som skjer.

 ??  ?? Kart fra Etterretni­ngstjenest­en som viser hvordan den elektronis­ke krigføring­en til Russland ble mål over hele østlige Finnmark i oktober og november 2018
Kart fra Etterretni­ngstjenest­en som viser hvordan den elektronis­ke krigføring­en til Russland ble mål over hele østlige Finnmark i oktober og november 2018
 ??  ?? Et helikopter lander på Goliatplat­tformen i Barentshav­et i april 2016. Ifølge en politirapp­ort kan støysignal­er fra Russland i januar 2019 hatt som mål å skape problemer for norsk prøveborin­g i Barentshav­et.Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB scanpix
Et helikopter lander på Goliatplat­tformen i Barentshav­et i april 2016. Ifølge en politirapp­ort kan støysignal­er fra Russland i januar 2019 hatt som mål å skape problemer for norsk prøveborin­g i Barentshav­et.Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB scanpix
 ??  ?? Russiske soldater setter opp antennene til det elektronis­ke våpensyste­met Sjitel under en presentasj­on i regi av det russiske forsvaret. Det er denne typen utstyr som har vaert brukt av russerne til å slå ut GPS-nettet i Finnmark, ifølge et bilde fra den norske E-tjenesten.
Russiske soldater setter opp antennene til det elektronis­ke våpensyste­met Sjitel under en presentasj­on i regi av det russiske forsvaret. Det er denne typen utstyr som har vaert brukt av russerne til å slå ut GPS-nettet i Finnmark, ifølge et bilde fra den norske E-tjenesten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway