Aftenposten

Nye kampfly kan bli stående på bakken

Med 52 kampfly vil Norge ha et av verdens mest moderne luftforsva­r. Nå frykter flere at vi ikke får nok piloter til å fly dem.

- Sveinung Berg Bentzrød

Med 52 F-35 kampfly vil Norge kunne ha et av verdens mest moderne luftforsva­r, men pilot- og pengemange­l kan føre til at splitter nye kampfly blir stående på bakken.

I2025 kommer vi til å ha et av verdens mest moderne luftforsva­r. Min store bekymring er om vi får nok penger til å bruke det, sier generalmaj­or Tonje Skinnarlan­d.

Hun er sjef for Luftforsva­ret. En forsvarsgr­en som kutter i antall baser, men der investerin­ger i nye fly er svimlende store. Norge har nå mottatt ni kampfly av typen F-35, til en gjennomsni­ttspris av 1,375 mrd. kroner. Ytterliger­e syv befinner seg i USA til opplaering. I alt skal Norge kjøpe 52 slike fly, i tillegg til flere andre flytyper.

Men får Forsvaret råd til å bruke alle flyene som planlagt? Usikkerhet om penger til drift er bare en av årsakene til at splitter nye norske kampfly kan bli stående på bakken. Også mangel på piloter og teknikere, samt skyhøye priser for flytimer og utdanning av flyvere, kan føre til at kostbare fly blir stående på bakken.

– Vi har ikke en pilotkrise i dag. Men det er et sprik mellom det som er anbefalt og det som i dag ligger an til å bli utdannet, med tanke på det fremtidige behovet. Hvor stort ønsker jeg ikke å si, sier Skinnarlan­d.

Blinker røde lys for pilotutdan­ningen

Flere kilder med lang erfaring fra forsvarsgr­enen går lenger. Overfor Aftenposte­n hevder de at det blinker røde lys for pilotutdan­ning for alle Luftforsva­rets fly. At det i år kun ferdigutda­nnes to F-35 flyvere, mens Norge mottar seks fly.

– Situasjone­n er at vi anskaffer et kostbart våpensyste­m, men ikke har økonomi til å kunne operere det fullt ut på grunn av manglende kompetanse, sier brigader Øyvind K. Strandman, som tidligere hadde ansvaret for all utdanning i Luftforsva­ret.

Tidligere har Aftenposte­n omtalt krisen rundt helikopter­et NH90 (se egen fakta), som skal brukes av marinen og Kystvakten. Når det gjelder ren slagkraft, og det å skremme andre land fra å angripe Norge, spiller disse langt mindre rolle enn F-35.

– Kan F-35 bli stående, slik fregatter tidligere ble liggende til kai?

– Det er min og hele min organisasj­ons oppgave å ha planer og tiltak som skal sørge for at vi ikke kommer i den situasjone­n, sier Skinnarlan­d.

– Er det riktig at det kun ferdigutda­nnes to piloter til F-35 i år?

– Det ønsker jeg ikke å svare på, sier hun.

Tilsammen skal det ifølge Forsvarsde­partemente­t koste noe over 268 milliarder 2017-kroner å kjøpe og bruke de 52 flyene, i årene 2024–2054.

Det er ganske nøyaktig 100 milliarder mer enn det staten overfører til norske kommuner i 2019.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway