Aftenposten

Festival-frivillige slipper skatt

Etter måneder med usikkerhet kan Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) presentere en løsning på festivalen­es «skattekaos»: Frivillige får 100 prosent rabatt.

- Morten Schwencke Morten Ugium (foto)

Latteren til Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) høres allerede før døren åpnes på finansmini­steren møterom. De to statsråden­e møter Aftenposte­n for å komme med en «gladmeldin­g»: løsningen på festivalen­es «skattekaos».

– Nå blir det mulig for frivillige som jobber på festivaler å slippe unna skatt, så lenge prisen på festivalpa­sset er mindre enn 10.000 kroner. Dette er i realiteten en gladmeldin­g til arrangører og de frivillige, sier finansmini­steren.

To timer før sto kultur- og likestilli­ngsministe­r en på Venstres pressekonf­eranse og svarte for partiets bunnmåling på 1,9 prosent.

– Vi har hatt mye oppmerksom­het rundt saker vi har tapt i det siste, sa Grande.

Nå sitter latteren løst. Jensen har, på anmodning fra Grande, ryddet opp i kaoset.

Men løsningen burde kommet for lenge siden, mener kritikerne.

Kaoset som ingen så komme

Det var i forbindels­e med debatten rundt regjeringe­ns nye regler for naturalyte­lser ved nyåret at spørsmålet kom opp: Er gratisbill­ettene som frivillige på festivaler mottar som lønn for strevet skatteplik­tig?

For om lag 50 kommersiel­le festivaler var svaret ja. Festivalen­e hadde faktisk brutt loven i alle år, uten å vite det. Å følge reglene ville bety vesentlige utgifter og svekke tilfanget av frivillige, trodde de. Aftenposte­n kjenner til at det har vaert arrangert krisemøter i flere festivaler om saken.

Både Grande og Jensen, som er ansvarlig for regelverke­t, har måttet svare for seg en rekke ganger i Stortinget og media, uten å komme med en konklusjon.

Fredag legger Regjeringe­n frem følgende forslag i Stortinget og i statsråd, som løser problemet: Festivalen­e kan nå gi 100 prosent personalra­batt på varer eller tjenester til en maksverdi av 8000 kroner. I tillegg økes beløpsgren­sen for skattefrie gaver til 2000 kroner.

For øvrig kan festivalen­e nå anse de frivillige som «personell», ikke som «ansatte».

Ba Jensen om å vurdere

Da den samme problemsti­llingen var oppe i 2011 gikk davaerende kulturmini­ster Anikken Huitfeldt (Ap) straks ut og beroliget festivalen­e. Grande har på sin side svart med å be Jensen «vurdere regelverke­t», noe hun nå har gjort.

– Hvorfor kunne ikke du ikke berolige festivalen­e med en tydelig beskjed, Grande?

– Det jeg sa var at dette er jeg helt sikker på at Siv kommer til å fikse for oss. Og det gjorde hun.

– Men hvorfor kunne du ikke bare si «slapp av, dette ordner vi»?

– Jeg var ganske sikker på at Siv kom til å fikse det. Men vi må gjøre ting ordentlig, så vi kan få endringer som står seg over tid.

– De unngår kjernen i problemet

Mange av sommerens festivaler har begynt registreri­ngen av frivillige i disse dager. Dermed kom nyheten i grevens tid, mener Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarr­angører.

Østerdal er glad for en løsning, men mener samtidig regjeringe­ns løsning unngår kjernen i problemsti­llingen.

– Når det har vaert så bred enighet skjønner jeg ikke hvorfor de ikke har gitt oss tydeligere signaler før. Vi har forventet at dette skulle løse seg på en eller annen måte, og har respekt for at saken har vaert vanskelig. Men fra vårt perspektiv gjør de det mer komplisert enn det trenger å vaere. Det enkleste hadde vaert om de sa at gratisbill­etter for frivillige ikke var skattbare, ferdig snakket. I stedet endrer de grenseverd­iene så man kommer unna problemet, sier hun.

 ?? Foto: Morten Uglum ?? Når Trine Skei Grande lirer av seg en funfact om at festivalen «Jugendfest» henter navnet sitt fra jugendstil, kontrer Jensen med å fortelle om sitt eget kulturbidr­ag i finansdepa­rtementet: – Vi gikk Lucia rundt i alle gangene her. Den sangen ble sunget rimelig mange ganger.
Foto: Morten Uglum Når Trine Skei Grande lirer av seg en funfact om at festivalen «Jugendfest» henter navnet sitt fra jugendstil, kontrer Jensen med å fortelle om sitt eget kulturbidr­ag i finansdepa­rtementet: – Vi gikk Lucia rundt i alle gangene her. Den sangen ble sunget rimelig mange ganger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway