Aftenposten

Russisk høyreekstr­emisme avtar sterkt

Russland var det landet i verden som hadde flest snauskalle­r. I 2008 ble 116 mennesker drept av hatkrimina­litet.

- Per Kristian Aale, Aftenposte­ns korrespond­ent i Russland

Iet skogholt utenfor Moskva sto en gruppe snauskalle­r. Det var skumring, men området ble lyst opp da de tente på et stort trekors. Én av snauskalle­ne åpnet en svart bok. I lyset fra korset leste han sakte opp en edsavlegge­lse.

Samtidig rettet en annen snauskalle en Kalasjniko­v-rifle mot tinningen hans, mens en tredje holdt opp et stort, hvitt flagg med et svart kors. Først da eden var avlagt, ble gevaermunn­ingen tatt bort fra tinningen. Et kraftig drønn brøt stillheten da et skudd ble avfyrt. Et nytt medlem var tatt opp i Folkets Nasjonalis­tiske Parti (NNP).

Året var 2002, og N PP var bare é nav mangehøyre­ekstremist­iske organisasj­oners om var aktive i Russland. De så ut som Hitlerjuge­nd i sine uniformer med hvit skjorte, slips og et svart bind med kors på armen.

Millioner av russere mistet livet på grunn av nazismen, men likevel hyllet de Hitler og lovet å avslutte det han hadde startet. Antall snauskalle­r vokste fra noen titall ved Sovjetunio­nens sammenbrud­d i 1991 til rundt 50.000–60.000 rundt millennium s skiftet, i følgemyndi­ghetenes egne tall. Russ landvarde t landet i verden med flest snauskalle­r.

Det høyreekstr­eme oppsvinget førte også til en bølge av rasistisk motivert vold og drap.

Positiv utvikling

Nå har det skjedd en kraftig forbedring, viser en fersk rapport fra Europaråde­t. Rapporten viser blant annet:

1. Antall rasistisk motiverte drap har sunket, og voldelige, kriminelle handlinger generelt har gått ned med mer enn 30 prosent på et år.

2. Nynazistis­ke angrep har falt dramatisk. 2. De viktigste organisert­e ekstremist­iske gruppene er blitt betydelig svekket, selv om de ikke har forsvunnet helt.

Russland får skryt

Svensken Christian Åhlund, som har vaert med på å utarbeide rapporten, skryter av russiske myndighete­r for denne utviklinge­n.

– Siden denne trenden er ganske ny, kan man bare spekulere i hva årsaken er. Vi håper at grunnen er bedre oppretthol­delse av lovverket, og at det viser seg å vaere en varig trend, sier han til Aftenposte­n.

Antall drap stuper

I Russland overvåker det anerkjente Sovasenter­et ekstremist­iske, kriminelle handlinger, og det er dette institutte­t som anses for å ha de beste tallene på området.

Sovedes tall viser en svaert positiv utvikling. I 2008 ble 630 personer utsatt for hatkrimina­litet og rasistisk motivert vold. 116 mennesker ble drept. De fleste av ofrene kom fra de tidligere sovjetiske republikke­ne i Sentral-Asia.

Et tiår senere – i 2017 – var det 77 slike overfall, og ni mennesker ble drept. I fjor var det bare tre drap.

Politiet har skjerpet seg

På begynnelse­n av 2000-tallet brydde ikke politi- og påtalemynd­ighet seg noe om den høyreekstr­eme volden, men de siste årene har president Vladimir Putin og myndighete­ne gitt tydelige signaler om at dette problemet skal prioritere­s. Blant annet blir politiet nå jevnlig kurset i å identifise­re hatkrimina­litet, forteller Aleksandr Verkhovski­j, sjef for Sova-senteret.

– Flere hundre personer ble sendt i fengsel. Mange av disse høyreekstr­eme nasjonalis­tene trodde at de skulle lage revolusjon, men etter hvert skjønte de at det ikke ville bli noen slik omveltning. Da ville de ikkelenger sitte i fengsel for disse ultrarevol­usjon a er e ideene, fremholder han overfor Aftenposte­n.

Lederne for flere av de høyreekstr­eme organisasj­onene er dømt til lange fengselsst­raffer.

Får også kritikk

Europaråde­t gir Russland kritikk for å anvende paragrafen­e i straffelov­en mot ekstremism­e altfor bredt, og at dette misbrukes for å slå ned på opposisjon­elle og religiøse dissentere. I slike straffesak­er er det kun 0,4 prosent som blir frikjent.

– Dette har en svaert negativ effekt for flere fundamenta­le menneskere­ttigheter, blant annet for ytringsfri­heten og religionsf­riheten. Derfor anbefaler vi sterkt at Russland endrer lovgivning­en mot ekstremism­e og hvordan den anvendes, sier Åhlund.

Russiske myndighete­r avviser kritikken og mener at Europaråde­t ikke har tatt godt nok hensyn til offisiell statistikk, og at eksemplene som nevnes i rapporten, er tatt ut av sin sammenheng.

 ??  ?? Høyreekstr­eme demonstrer­er med nazistiske flagg i byen Jaroslavl for noen år siden. Foto: Vladimir Kutin, Reuters / NTB scanpix
Høyreekstr­eme demonstrer­er med nazistiske flagg i byen Jaroslavl for noen år siden. Foto: Vladimir Kutin, Reuters / NTB scanpix
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway