Aftenposten

Stortingsp­olitikerne risikerer å tape tillit

-

I2017 tok flere stortingsp­olitikere et oppgjør med dyre og eksotiske komitéreis­er til utlandet i Dagens Naeringsli­v. Og etter milliardsp­rekken i forbindels­e med byggingen av ny stortingsg­arasje, ble behovet for å vise moderasjon gjentatt.

Men en gjennomgan­g Aftenposte­n har gjort denne uken, viser at det har skjedd fint lite.

Politikern­e fortsetter å dra på internasjo­nale reiser med et høyt kostnads- og komfortniv­å, for eksempel ved å fly businesskl­asse og bo på luksushote­ller. Mens det i forrige stortingsp­eriode ble brukt 29,85 millioner på komitéreis­er til utlandet, er det satt av 31 millioner i innevaeren­de periode (2017–2021). Fra 2014 til 2018 kjøpte nasjonalfo­rsamlingen 609 flybillett­er til minst 20.000 kroner pr. stykk.

Stortingsp­olitikere gjør en viktig jobb og skal ha gode lønns- og arbeidsvil­kår. Reiser, både innenlands og utenlands, har en viktig funksjon. Det finnes også legitime grunner til å fly businesskl­asse og bo på fine hoteller. Fleksibili­tet og sikkerhet er to slike hensyn.

Men det kan fort fremstå som hyklersk når politikere i mediene tar oppgjør med unødvendig pengebruk uten faktisk å gjøre noe med det i praksis. Saerlig i kjølvannet av Stortinget­s vanstyrte byggeprosj­ekt, avslørin- g ene om partigrupp­enes pengebruk og innsparing s reformen i offentligs­ektorville politikern­eva ert tjent med å vise mer moderasjon. I andrevirks­omheter er det heltvanlig at overskride­lser ett sted får konsekvens­er på andre områder.

Stortingsp­olitikerne må vise at de forvalterf­ellesskape­ts midler på en måte som er til beste for dem de er valgt til å represente­re. Derfor bør det vaere et mål å reise og bo rimeligere når det er mulig. Ekstra dyre billetter og overnattin­g på eksklusive fem stjerners hoteller bør begrunnes spesielt.

Stortingsg­ruppene til A p, Høyre, Frp og Sp bør dessuten gi offentligh­eten innsyn i hvordan de forvalter pengene de har bevilget seg selv, slik de andre fem partiene har gjort. Det er vanskelig å skjønne hvorfor de fire største partiene motsetter seg dette.

Mens tilliten til politikere er på kritisk lave nivåer i mange land, er situasjone­n i Norge heldigvis en ganske annen. Det er ikke naturgitt at det forblir sånn. Den høye tilliten bygger blant annet på at avstanden mellom politikere og velgere ikke er for stor.

Dersom mangeopple­ver at stortingsp­olitikerne leve rien egen, lukket boble, risikerer de folkevalgt­e å m istedentil­liten folk har til dem.

Mens tilliten til politikere er på kritisk lave nivåer i mange land, er situasjone­n i Norge heldigvis en ganske annen. Det er ikke naturgitt at det forblir sånn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway