Aftenposten

Indias beslutning om å angripe i Pakistan var forståelig

Indias statsminis­ter risikerer politisk tilbakesla­g, kanskje også full krig. Men hans beslutning om å angripe i Pakistan var forståelig.

- Frank Rossavik, kommentato­r

For Modi og hans hindunasjo­nalistiske parti (BJP) gir den nye konflikten med Pakistan større sjanser til å vinne valget

En av fordelene med herskere som ikke avvikler frie valg, er at de ikke plutselig går til krig for å øke oppslutnin­gen. Forklarer dette at demokratis­ke India har startet det som kan bli en alvorlig krig med Pakistan? Ja og nei, mest nei.

India er verdens største demokrati. I vår holdes det valg. Statsminis­ter Narendra Modi begynte å ligge dårlig an. Han ble valgt i 2014 som en tøff leder, en som blant annet skulle rydde opp i terrorisme­n fra islamistgr­upper i grenseområ­dene mot Pakistan.

Årene gikk. Modi gjorde lite. Som CNNs New Delhi-korrespond­ent Nikhil Kumar skrev like før jul: «Modi går inn i valgåret og virker svakere enn noen gang.»

Men nå er tøffe Modi her, på et velvalgt tidspunkt. Det er litt uklart hva flyangrepe­t mot terrorgrup­pen Jaish-e-Mohammed ( JeM) førte til. Inderne hevder baser ble ødelagt og terroriste­r drept, pakistaner­ne at toktet var mislykket.

Uansett, angrepet satte den uavklarte situasjone­n i Kashmir på dagsordene­n igjen, for det er her og i selve Pakistan terroriste­ne har sin base. Flyangrepe­t skjedde til og med i Balakot, naboprovin­sen til pakistansk Kashmir, altså i selve Pakistan.

Foreløpig ser det ut til at de to landene søker å unngå full krig, men ingen kan vaere sikre.

Hva ellers skulle Modi gjøre?

Er forklaring­en altså en kynisk, nasjonalis­tisk leder som trengte en krig for å vinne valg? Modi er en kynisk, nasjonalis­tisk leder. Han ser at angrepet øker sjansene til å vinne valget i april og mai.

Men hva annet skulle Modi gjøre? JeM gjennomfør­te 14. februar et selvmordsa­ngrep i den indiske delen av Kashmir. 46 indiske soldater ble drept. Det var det styggeste angrepet på mange år, og inderne var rasende.

JeM kjemper for at det overveiend­e muslimske Kashmir, som nå er delt mellom India og Pakistan, skal innlemmes i Den islamske republikke­n Pakistan, som landet offisielt heter. JeM skal også ha mer fantasiful­le mål: Gruppen vil «frigjøre» den muslimske minoritete­n i overveiend­e hinduistis­ke India.

Forverrer allerede dårlig forhold

Når India dessuten mener at Pakistan gjør noe mellom lite og ingenting for å stanse JeMs aktivitet mot landet, er det vel ikke så rart at Modi slo til.

Dette spiller naturligvi­s inn i det dårlige forholdet mellom de to regionale stormakten­e gjennom alle år, helt tilbake til da de ble skilt fra hverandre i 1947, som følge av oppløsning­en av Britisk India. Kampen dem imellom om innflytels­e gjelder slett ikke bare Kashmir, men også for eksempel Afghanista­n, der Pakistan opererer i allianse med Kina.

For Modi og hans hindunasjo­nalistiske parti (BJP) gir den nye konflikten med Pakistan større sjanser til å vinne valget, i alle fall slik det umiddelbar­t ser ut. Rahul Gandhis sekulaere og lett venstreori­enterte Kongresspa­rti, Indias tradisjone­lle maktsenter, kunne se ut til å ha en sjanse, i allianse med andre.

Vil personifis­ere det moderne India

Et problem for Modi er at han ikke ønsker å vinne valg som krigersk nasjonalis­t i åpen konflikt med Pakistan. Modi vil drive en effektiv kamp mot terrorisme, men fremfor alt vil han gjerne vaere det moderne, fremgangsr­ike Indias ansikt.

– Det umulige er nå mulig, sa Modi på et stort nae ring s liv stoppmøte i hovedstade­n New Delhi bare få dager før flyangrepe­t i nordvest. H ansiktet til kampen mot korrupsjon, der han hevdet at landet står foran et gjennombru­dd. Statsminis­terens skrytelist­e var lang.

India er da også en suksess på mange måter. Verdens største demokrati har nesten like mange innbyggere som verdens største diktatur, Kina. De ligger henholdsvi­s rett under og rett over 1,4 milliarder innbyggere. Om få år vil India vaere størst i folketall.

Modi får motbør

Den økonomiske veksten er også blant de høyeste i verden, større i India enn i Kina i 2018, selv om inderne fortsatt har en lang vei å gå før de er på linje med kineserne i samlet verdiskapn­ing (BNP).

Slike saker vil Modi gjerne vinne valget på, ikke på kuler og krutt. Men ferske tall gir ham trøbbel. Nylig ble det for eksempel kjent at veksttakte­n nå er lavere enn ventet.

Dessuten tyder mye på at den pakistansk­e versjonen av hva flyangrepe­t førte til, er den rette. Ingenting tyder foreløpig på at noen terroristb­aser ble bombet. I så fall får Modi føling med en annen ulempe i demokratie­r: De har en fri presse, og den kan vaere nådeløs mot makthavern­e. Den kritiske journalist­ikken er allerede i gang.

 ??  ??
 ??  ?? Er Indias statsminis­ter, Narendra Modi, en kynisk, nasjonalis­tisk leder som trengte en krig for å vinne valg?Foto: Bikas Das, AP/NTB Scanpix
Er Indias statsminis­ter, Narendra Modi, en kynisk, nasjonalis­tisk leder som trengte en krig for å vinne valg?Foto: Bikas Das, AP/NTB Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway