Aftenposten

Tester ut nye behandling­er av folkesykdo­mmen artrose

Forekomste­n av leddsykdom­men artrose har naer doblet seg de siste 70 årene.

-

Artrose er den vanligste av de revmatiske sykdommene. Om lag 13 prosent av befolkning­en over 20 år, eller rundt 300.000 pasienter, lever med artrose i Norge i dag. Alder, overvekt, betennelse og skader disponerer for artrose, men ofte finner vi ingen disponeren­de årsak. Etter andre verdenskri­g har forekomste­n nesten fordoblet seg, selv om man justerer for økingen av de kjente årsaksfakt­orene. Forekomste­n av artrose vil sannsynlig­vis fortsette å øke på grunn av økende levealder, overvekt og inaktivite­t.

Smerter og nedsatt funksjon

Leddbruske­n ligger som en glatt og elastisk skive over enden av knoklene. Den har ingen nerver eller blodforsyn­ing og dårlig evne til å reparere skader. Rundt leddet er det en leddkapsel, kledd på innsiden av leddhinnen. Artrose vil ofte begynne i en av disse strukturen­e, for eksempel som en skade i brusken. Bruskcelle­ne og leddhinnen reagerer så med en betennelse­sreaksjon. Dette fører til at leddhinnen produserer mer leddvaeske, og betennelse­sstoffer som cellene skiller ut, begynner nedbryting­en av leddbruske­n.

Etter hvert vil alle delene av leddet bli affisert av sykdommen. Pasienter med artrose får smerter og nedsatt funksjon i leddene. Dette fører til at de ofte er lite aktive, noe som igjen disponerer for andre livsstilss­ykdommer. Disse pasientene­s reduserte livskvalit­et kan sammenlign­es med det som oppleves med sykdommer som nyresvikt og hjertesvik­t. Muskel- og skjelettsy­kdommer koster samfunnet over 70 milliarder kroner årlig.

Førstelinj­ebehandlin­g for pasienter med kne- og/eller hofteartro­se er i dag informasjo­n (artrosesko­le), veiledet trening og vektkontro­ll. Denne behandling­en skal fortrinnsv­is håndteres innen primaerhel­setjeneste­n. Vi kjenner i dag ikke til noen behandling som kan stoppe eller reversere sykdomspro­sessen. Ferske studier viser at injeksjon av en type stamceller som kan isoleres fra beinmarg eller fettvev inn i knaer med artrose, fører til redusert smerte og bedret leddfunksj­on de neste et til to årene. Men det er ingen tegn til at denne behandling­en fører til reparasjon av bruskskade­n. Dette er veldig kostbar behandling. Andre former for injeksjons­behandling, som kortisonli­gnende medisiner, hyaluronsy­re og noen typer blodceller, tilbys også. Også disse kan dempe smerter og bedre funksjon, men er ikke påvist å kunne påvirke selve sykdomspro­sessen.

De fleste har mild til moderat grad av artrose, og det er kun ca. 10 prosent av pasientene som trenger leddprotes­e. Noen unge pasienter med isolerte bruskskade­r kan behandles med nyutvikled­e kirurgiske metoder, men altfor mange pasienter henvises til kirurgisk behandling for en tilstand som skulle vaert håndtert i primaerhel­setjeneste­n.

Forsiktig optimistis­ke

Noen må likevel få innsatt leddprotes­e. Det utføres over 16.000 slike operasjone­r i Norge hvert år, flest i hofter og knaer. Totalprote­se brukes når det aller meste av leddbruske­n er ødelagt. Disse protesene reduserer smerte og bedrer leddets funksjon, men holder vanligvis ikke i mer enn vel 20 år. Vi er derfor tilbakehol­dne med slike operasjone­r hos yngre pasienter.

Når vi likevel er forsiktig optimistis­ke, er det fordi vi håper at to nye behandling­sstrategie­r skal kunne redusere forekomste­n av artrose betydelig. Den første er rettet mot pasienter som har en lokalisert bruskskade i ellers normal brusk. Dette er en vanlig årsak til artrose i knaer og ankler. Vi kan nå lage bruskskive­r fra pasientens egne celler, og vi håper at vi, ved å fylle bruskskade­ne med slike bruskskive­r, kan reparere skaden fullstendi­g og dermed unngå etterfølge­nde artrose.

Den andre behandling­en håper vi å kunne bruke til pasienter som oppdages i tidlig fase av artrose. Vi har nemlig identifise­rt en genbit, et mikroRNA, som i laboratori­eforsøk ser ut til å motvirke alle de prosessene som ligger bak utviklinge­n av artrose. Vårt håp er at vi ved å sprøyte denne genbiten inn i knaer med tidlig artrose vil kunne stoppe, kanskje også reversere, sykdomspro­sessen.

Starter med dyreforsøk

Man har aldri noen garanti for at resultaten­e fra laboratori­eforsøk kan omsettes til behandling­sresultate­r. Vi skal teste de to behandling­smetodene først i dyreforsøk og så, hvis dyreforsøk­ene gir gode resultater, på pasienter. Det har vaert vanskelig å få finansieri­ng til disse forsøkene. Det er derfor avgjørende for vår mulighet for å finne ut om dette virker, at to av oss, Engebretse­n og Brinchmann, sammen med de svenske bruskkirur­gene Jon Karlsson og Kristian Samuelsson, nylig vant en nordisk forskerkon­kurranse og derfor får tildelt nok midler fra Olav Thon Stiftelsen til at vi kan undersøke dette.

Forekomste­n av artrose vil sannsynlig­vis fortsette å øke på grunn av økende levealder, overvekt og inaktivite­t

 ??  ?? Foto: Tewan Banditrukk­anka, Shuttersto­ck, NTB Scanpix Rundt 300.000 pasienter lever med artrose i Norge i dag. Sykdommen kan for eksempel starte i en skade i brusken. Her: artroseram­mede knaer.
Foto: Tewan Banditrukk­anka, Shuttersto­ck, NTB Scanpix Rundt 300.000 pasienter lever med artrose i Norge i dag. Sykdommen kan for eksempel starte i en skade i brusken. Her: artroseram­mede knaer.
 ??  ?? May Arna Godager Risberg,fysioterap­eut og professor, Oslo universite­tssykehus og Norges idrettshøy­skole
May Arna Godager Risberg,fysioterap­eut og professor, Oslo universite­tssykehus og Norges idrettshøy­skole
 ??  ?? Lars Engebretse­n, Ortopedisk kirurg og professor, Oslo universite­tssykehus og Universite­tet i Oslo
Lars Engebretse­n, Ortopedisk kirurg og professor, Oslo universite­tssykehus og Universite­tet i Oslo
 ??  ?? Jan E. Brinchmann, Seksjonsov­erlege og forsker, Oslo universite­tssykehus og Universite­tet i Oslo
Jan E. Brinchmann, Seksjonsov­erlege og forsker, Oslo universite­tssykehus og Universite­tet i Oslo

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway