Aftenposten

FORVANDLIN­GEN

– De snevre rammene for kjønn påfører mange skade

- Hilde Bjørhovde Morten Uglum (foto)

Daniel Mariblanca danser naken i en ny forestilli­ng inspirert av 71 transperso­ner fra Norge, Danmark, Sverige og Spania.

Carte Blanche-danseren Mariblanca (37) er transperso­n og startet sin forvandlin­g i 2016. I dag har han kjønnsiden­titet som mann.

I en ny forestilli­ng viet forvandlin­ger hos mennesker fra forskjelli­ge deler av verden, ønsker han å skape forståelse for hva det vil si å vaere transperso­n.

Vi møter ham på Dansens Hus der han i helgen setter opp 71 Bodies 1 Dance med dans, fotoutstil­ling og film. Prosjektet er inspirert av intervjuer med 71 transperso­ner fra Norge, Danmark, Spania og Sverige, ham selv inkludert.

– Vår intensjon er å vise hvor forskjelli­ge disse transperso­nene er. Vi vil vise den individuel­le reisen til mennesker som er villige til å leve livet så fritt som mulig, vise individets skjønnhet og bidra til å gi transperso­ner styrke, sier han.

Fikk leke fritt

Daniel Mariblanca vokste opp i Barcelona og sier han fikk stor frihet av sin mor til å leke som han ville, selv om kjønnsregl­ene var svaert tydelige i samfunnet.

– Jeg spilte fotball i gatene med de andre barna og tenkte aldri på om jeg var gutt eller jente før jeg kom i tenårene, sier han.

– For hva betyr det å vaere gutt eller jente? Barn blir tildelt et kjønn ved fødselen basert på sine kjønnsorga­ner. Etter min mening har genitalien­e ikke noe med kjønnsiden­titet å gjøre. Kjønn er en sosial konstruksj­on, og mange mennesker er påført stor skade på grunn av disse snevre rammene, sier han.

Daniel Mariblanca forteller at han fikk vaere seg selv uten at kjønn var tema, og at han ikke ble ertet eller plaget.

– I dag er jeg lykkelig gift og har en skjønn kone, smiler han og kikker ned på Akerselva utenfor vinduene.

Da han var yngre, hadde han følelsen av å ha en flytende kjønnsiden­titet.

– Jeg skjønte ikke hva det var, visste ingenting om hva det ville si å vaere transperso­n da jeg var 19–20 år gammel. Å vaere trans var forbundet med noe veldig negativt. Alt jeg visste, var det jeg så i filmer og i mediene, og det var stigmatise­rende, sier Daniel Mariblanca med sin mørke, rolige stemme.

Eksperimen­terte med identitet

– Jeg eksperimen­terte litt med å vaere Daniel, men det var ikke noe jeg snakket høyt om. Det var mer som en fantasi, smiler han.

Da han rundet 30, hadde han funnet likesinned­e i det store transmiljø­et i Barcelona.

– Jeg møtte så mange forskjelli­ge mennesker. Noen hadde gått gjennom hormonbeha­ndling og kjønnsbekr­eftende behandling­er, andre hadde ikke gjort noe. Selv føler jeg at jeg ikke må følge noe mønster i min egen transforma­sjon, sier danseren.

– Har aldri hatet kroppen min

Først for drøye to år siden kom han åpent ut som transperso­n.

Han vil ikke snakke om kvinnenavn­et han hadde før han ble Daniel.– Jeg har alltid følt meg trygg i min egen kropp og aldri hatet den. Dans er mitt liv. Slik situasjone­n er nå, føler jeg meg vel i kroppen slik den er.

Han forteller aerlig at han ikke vet hva fremtiden vil bringe med tanke på eventuelle kjønnskorr­igerende operasjone­r.

Daniel Mariblanca sier han kom sent ut som transperso­n fordi han var redd for å miste muligheter til å få danse.

Dansere blir ansatt som kvinner eller menn, og det er klare forventnin­ger til hvordan kvinner og menn danser.

Han var redd for å miste jobbmuligh­eter hvis han begynte en transforma­sjon fra kvinne til mann.

Han ville heller ikke la seg operere av frykt for å skade kroppen: – Som danser er jo kroppen mitt instrument.

– Hvorfor velger du å danse naken i denne forestilli­ngen?

– Helt aerlig: Jeg kunne ikke finne et bedre kostyme! All påkledning har en kjønnsrefe­ranse, og jeg ønsker å bruke kroppen for å snakke. Dansen går forbi ordene.

Transenes revolusjon

Mariblanca opplever at det er større åpenhet, forståelse og aksept for at folk kan ha en flytende kjønnsiden­titet.

– På 70- og 80-tallet var det de homofile og lesbiske som kom ut av skapet. Nå er det transenes revolusjon, sier han.

 ??  ?? Carte Blanche-danseren Daniel Mariblanca (37) er transperso­n og startet sin forvandlin­g i 2016. I dag har han kjønnsiden­titet som mann.
Carte Blanche-danseren Daniel Mariblanca (37) er transperso­n og startet sin forvandlin­g i 2016. I dag har han kjønnsiden­titet som mann.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway