Aftenposten

Kul, fengende og litt for hektisk

Bjerkes danserevy er full av energi, men kunne med fordel ha tatt en pust i bakken og gitt historien mer spillerom.

-

Energi, presisjon og sjarm i bøtter og spann er stikkord for Bjerkerevy­en 2019: Hjerne for meg.

Gjennom de drøyt 50 minuttene revyen varer blir vi tatt med på en reise gjennom hovedperso­nen Tryms sinnsstemn­ing frem mot eksamen: det nervøse eksamenstr­ekket, fortvilels­e, forberedel­ser, den tidssluken­de smarttelef­onen, den distrahere­nde flørten og det nervepirre­nde øyeblikket når du står foran sensor.

Med andre ord en reise alle som har hatt eksamen, kan relatere til.

Likevel kunne Hjerne for meg med fordel ha tatt noen flere pust i bakken og gitt historien og danserne mer spillerom. Og likhet med i fjor baerer dessverre enkelte numre preg av å vaere kuppet av laererne.

Ingen sketsjer eller punchlines Bjerkerevy­en 2019 skiller seg fra resten av Oslos skolerevye­r ved å vaere en ren danserevy. Her finnes ingen sketsjer, punchlines eller snerten satire. Det føles derfor ikke riktig å skulle sammenlign­e Hjerne for

meg med resten av årets skolerevye­r. Likevel vil jeg trekke frem en kort sammenlign­ing. På flere av årets øvrige skolerevye­r er jeg i etterkant av et energisk og fengende åpningsnum­mer blitt sittende og ønske meg mer. Og i Bjerkerevy­en 2019 får jeg mer. Jeg får hele 50 minutter med kule rytmer, fengende musikk og imponerend­e koreografi. Det er deilig forfrisken­de.

Bruken av video og lyseffekte­r kler forestilli­ngen og fungerer godt som et virkemidde­l som driver historien videre. Øyeblikket da ordet «ensomhet» lyser opp Tryms ansikt mens danserne sitter oppslukt i hver sin smarttelef­on i mørket, gir meg gåsehud.

Høyt nivå I Bjerkerevy­en 2019 er det høyt nivå blant alle danserne. Det er likevel én som naturlig nok utmerker seg, nemlig hovedperso­nen Trym, spilt av Trym Holten. I fjorårets anmeldelse ble han utpekt som en danser med rytme og musikk i alt han gjør. Også i år viser han en imponerend­e innlevelse og kroppsbehe­rskelse.

De små pausene mellom dansenumre­ne, der Trym får muligheten til å spille ut karakteren sin, gir revyen flyt og publikum en pustepause. Det kunne med fordel ha vaert flere av disse, for slik det er nå, oppleves revyen som noe kort og hektisk.

Selv om Trym gjør en formidabel innsats, er det synd at det kun er gitt rom til én tydelig karakter i en revy bestående av 17 talentfull­e dansere. Jeg skulle gjerne sett de 16 resterende danserne få muligheten til å bygge karakter gjennom dansen og vise oss hvem de er.

Noe malplasser­t Enkelte av numrene i revyen føles noe malplasser­t. Revyens eneste sangnummer er skjørt og vakkert, men jeg sliter med å forstå sammenheng­en med resten av historien.

Fjorårets anmelder skrev i sin anmeldelse at det virket som at revyen var «kuppet av laererne». Flestepart­en av de øvrige skolerevye­ne i Oslo bruker eksterne instruktør­er til denne jobben eller stemmer frem en revysjef som også tar kunstneris­k ansvar. Bjerkerevy­en har valgt en tredje løsning: De bruker laererne.

I årets revy baerer også enkelte numre preg av det samme, som dansenumme­ret der smarttelef­onene er byttet ut med hjemmetele­foner fra forrige århundre mens en svart-hvittvideo av sentralbor­ddamer flimrer i bakgrunnen. Dansenumme­ret fra Elexia føles derimot herlig ungt, friskt og er blottet for bismak av at laerervaer­elset tramper takten.

 ??  ?? Foto: Bjerkerevy­en 2019 Hovedperso­nen i forestilli­ngen, spilt av Trym Holten, viser også i år en imponerend­e innlevelse og kroppsbehe­rskelse.
Foto: Bjerkerevy­en 2019 Hovedperso­nen i forestilli­ngen, spilt av Trym Holten, viser også i år en imponerend­e innlevelse og kroppsbehe­rskelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway