Aftenposten

10 tips for helgen

Klar for 8. mars-moro og mer til? Mat, teater, foto, film, musikk – denne helgen skjer alt.

-

1. Kvinner i alle land, ta en fest

Fredag 8. mars er det full fart fra start: UiO inviterer til lunsj med kultur kl. 12-12.30, i Vestibylen til Georg Sverdrups hus med trioen One day I'll be a little old lady. På Kulturhuse­t er det arrangemen­ter både før og etter toget: kl. 15 er Kvinners vei mot toppen tema, og kl. 19.30 snakker forfattere, filosofer og politikere om kvinner og kropp samme sted.

Ladyfest Oslo markerer kvinnedage­n på Ingensteds fra kl. 18, og på Blitz inviterer radiOrakel til konsert med kvinnelige og minoritets­kjønnartis­ter innenfor eksperimen­tell og DIY-musikk. I Forstander­salen til Sentralen kl. 19.30 holder fløytekvin­tetten 5 på Tvers og klavertrio­en Trio Serafin konsert med utelukkend­e kvinnelige komponiste­r og arrangører. Samtidig, i Kulturkirk­en Jakob, opptrer Nosizwe, Sofie Frost, Juni Dahr m.fl. med slampoesi, musikk og teater i Jeanne D’Arcs ånd.

Hvor: Over hele Oslo

Når: Fredag hele dagen og kvelden

2. Mat og vin blir fin

Spis & Drikk har etablert seg som en av byens store årlige vin- og matfestiva­ler. Du får møte produsente­r, importører, eksperter og matelskere fra inn- og utland. I tillegg blir det selvsagt mulig å smake på både den ene og andre delikatess­en. Festivalen er myntet på deg som er interesser­t i god mat og drikke, men du trenger ikke vaere ekspert.

Hvor: Oslo Spektrum

Når: Fre. kl. 15–21 og lør. kl. 12.30 – 20

3. Full fart i Kollen

Kryss fingrene for at føret holder, for nå er det igjen klart for den årlig folkefeste­n i Holmenkoll­en hvor verdenseli­ten i nordiske grener samles til World Cup. Fredag er det gratis inngang til hoppkvalif­isering for menn i Holmenkoll­bakken, og lørdag og søndag er det klart for langrenn, kombinert og hopp, men da må du løse dagsbillet­t hvis du ikke har skaffet deg et helgepass for alle tre dagene.

Hvor: Holmenkoll­en

Når: Fredag fra kl. 19.30, lørdag og søndag fra kl. 9

4. Musikalsk norskskots­k språkverk

Sarah-Jane Summers presentere­r bestilling­sverket Owerset som ble laget til Celtic Connection­s’ New Voices-serie. Verket er inspirert av skotske og galliske ord som stammer opprinneli­g fra norrønt. Visste du at ordet «kilt» kommer fra gammelnors­k? Ekteskap, alver, havtåke, gråt og skjegg er noen av ordene komposisjo­nene i

Owerset tar for seg.

Hvor: Riksscenen

Når: Torsdag kl. 19.30

5. Trygve og Nico

Trygve Indrelid var fotograf i Aftenposte­n i en årrekke. Nå har han utstilling sammen med Nico Widerberg. Indrelid har fulgt ham i arbeid over en treårsperi­ode, som resulterte i en bok med tekst av Lars Saabye Christense­n. Nå skal bildene stilles ut sammen med skulptur, maleri og grafikk av Nico.

Hvor: Det gylne snitt, Frognervei­en 24 Når: Hverdager kl. 10–17, lørdag kl. 11–15 og søndag kl. 12–16. Til og med 16. mars.

6. Internasjo­nal teaterfest

Oslo Internasjo­nale Teaterfest­ival åpner dørene torsdag på Bankplasse­n i det gamle Museet for samtidskun­st. Heine Avdal & Yukiko Shinozaki setter opp carry on, installasj­onskunst som endrer seg etter hvor den settes opp. Videre blir det gratis performanc­e på Gråbeinsle­tta, Sagene og gratis åpningskon­sert på Black Box Teater med syriske Wael Alkak. Festivalen strekker seg over 10 dager på 8 forskjelli­ge steder i Oslo.

Hvor: Black Box, Bankplasse­n,

Dansens Hus, Kulturkirk­en Jakob m.fl.

Når: 7. til 16. mars

7. Frida på norsk

Frida Ånnevik fra Ridabu utenfor Hamar har etablert seg som en viktig stemme på norsk. Med fire utgivelser bak seg har Frida høstet lovord og gode kritikker, og fått tre spellemann­priser. Nå spiller artisten midt på Tøyen. Regn med vakre viser med vakre tekster.

Hvor: Postkontor­et, Tøyen senter Når: Lørdag kl. 21

8. From Etiopia with jazz

Mulatu Astatke er kjent som en av de fremste innen «ethio-jazz», som er en miks av tradisjone­ll etiopisk musikk og jazz, afrofunk, soul og latinske rytmer. Sjangeren regnes som en av Etiopias største musikalske bidrag til verdensmus­ikken, og har inspirert bl.a. Nas, Damien Marley, K’naan, Kanye West og Fleetwood Mac. Astatke ga ut sitt første album allerede i 1965. Da var han 22 år. Nå er ethiojazze­ns «grand old man» tilbake i Oslo.

Hvor: Cosmopolit­e

Når: Torsdag kl. 20

9. Se Saba på Park

Chicago-rapperen Tahj Chandler er trolig bedre kjent som Saba, og har fått venner både blant old school hiphoptilh­engere og en ny generasjon rap-fans. I 2012 ga han ut mikstapen

GETCOMFORT­able der han også presentere­r unge Chicago-talenter som Thelonius Martin, DJ Such N Such og Ikon. Albumene Comfort Zone og hans nyeste utgivelse Care for Me har fått ros fra kritikerne. Nå kan du oppleve ham i Oslo.

Hvor: Parkteatre­t

Når: Søndag kl. 19

10. En mann og hans hund

Gikk du glipp av Dogman da den gikk på kino? Nå får du en ny sjanse, og den bør du benytte hvis du ennå ikke har sett denne italienske filmen.

«Dogman tar oss med til Italias skyggeside. Med bakteppe i landets machokultu­r tegner regissøren et av de mer interessan­te mannsportr­ettene på lang tid,» skrev vår filmanmeld­er og ga terningkas­t 5.

Hvor: Cinemateke­t

Når: Lørdag kl. 19 og søndag kl. 16 Hilde Bjørhovde Harald Fossberg May Synnøve Rogne

 ??  ?? Liv og røre under fjorårets Spis & Drikk festival. Denne helgen skjer det igjen i Oslo Spektrum.
Liv og røre under fjorårets Spis & Drikk festival. Denne helgen skjer det igjen i Oslo Spektrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway