Aftenposten

Lise Wilhelmsen

- Tone Hansen, Karin Hellandsjø, for Henie Onstad Kunstsente­r

Kunst kan ha en sterk virkning. Den kan løfte oss ut av hverdagen, invitere til fellesskap, gi uventede innganger til ny innsikt, ideer og kollektive opplevelse­r.

Den gir sjelden svar, men den kan få oss til å stille viktige spørsmål. Lise Wilhelmsen skjønte dette. Gjennom et langt liv medvirket hun til å skape rom for kunst og ga den vilkår til å leve også på nye arenaer.

Det var med sorg vi mottok beskjeden om at Lise Wilhelmsen gikk bort 21. februar. Som direktører for Henie Onstad Kunstsente­r har vi begge hatt stor glede av å samarbeide med henne. Hennes engasjemen­t bidro sterkt til at Royal Caribbean Arts Grant ble etablert i

2003, en kunstpris som siden har kommet mange kunstnere til gode. Vi kjenner henne både som kunnskapsr­ik, engasjert og involvert i kunsten.

Født i 1936 med pikenavnet Elise Høegh var Lise Wilhelmsen bare 17 år gammel da hennes kunstinter­esse ble vekket i Paris under studier. Hun tok senere sin utdannelse på Kunstakade­miet, utviklet seg som maler, var opptatt av alle former for kunst og leste kunsthisto­rie.

Da Lise giftet seg med skipsreder Arne Wilhelmsen i 1958, gikk de to sammen om å skape sjenerøse utsmykning­sprogramme­r for rederiets skip med fokus på innkjøp av norsk kunst. De gjorde her et pionérarbe­id som bedriften fortsetter i dag. Utsmykning­ene ble ikke bare presentert for skipenes gjester. Lise Wilhelmsen arbeidet også for å gi sjøfolkene unike visuelle opplevelse­r gjennom kunst om bord og insisterte på at selv dekompresj­onskamrene for dykkerne fikk sine malerier på veggene. Hennes sterke engasjemen­t har vaert enestående.

Det er en støttespil­ler og forkjemper for kunsten som nå har forlatt oss. I aerbødighe­t og respekt går våre tanker til familien og til dem som kjente det vakre mennesket Lise Wilhelmsen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway