Aftenposten

Bjørn Ljungmann

- Thomas Willoch

En meget aktiv venn gikk bort 2. mars, i en alder av 85. Vi var naere venner fra skoledagen­e på Stabekk høyere skole. Bjørn tok meg med på familiens tennisbane på Jar, og siden hadde vi et sterkt fellesskap med tennis, sommer som vinter.

Han var en spillefugl fra tidlig barndom og fortalte hvordan han satt på sin mormors fang og spilte kort så langt tilbake han kunne huske. At han tok initiative­t til vår firemanns bridgeklub­b i klassen, var naturlig. Klubben feirer 70-årsjubileu­m i år. Vi spilte jevnlig og reiste i alle år på turer i inn- og utland.

Bjørn begynte å studere kjemi i Edinburgh, men tok et kort vikariat i Oslo-skolen. Dette likte han så godt at han utdannet seg til laerer og tok fysikk, matematikk og kjemi i Norge. Han var vel en meget original laerer i ungdomssko­len. Elever vil huske ham for hans spesielle og spennende eksperimen­ter i kjemi og fysikk langt utover det vanlige.

Bjørn hadde en sterk trang til å utforske nye ting helt fra sin tidligste barndom. Hans mor fortalte at Bjørn måtte bindes til et tre i hagen, ellers forsvant hans langt av gårde. Denne utferdstra­ngen preget ham hele livet. Han bestemte seg for å oppleve alle verdensdel­er og alle de tre største fossefalle­ne i verden. Disse fotografer­te han fra helikopter!

Han var modig fysisk og psykisk og ga seg ikke før han hadde oppnådd det han hadde bestemt seg for. Han var nysgjerrig på en positiv måte og møtte utfordring­er med stor arbeidskap­asitet. Hele livet hadde han et helt usedvanlig godt sovehjerte. Det kom ham til gode med de mange pressede arbeidssit­uasjonene og prosjekten­e han holdt på med. Han var alltid god venn med klokken og var begavet i både hender og hode. Han engasjerte seg i mange sammenheng­er.

Bjørn var en god og original venn. Han savnes som et usedvanlig menneske, og det lyses fred over hans minne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway