Aftenposten

Historien om da justismini­ster Waras samboer ble siktet for å ha oppdiktet en straffbar handling

Justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) kalte det et «angrep mot demokratie­t». To dager senere ble samboeren pågrepet.

- Andreas Slettholm Kommentato­r

Vi pressefolk har det med å bruke adjektiver i tide og utide.

Men at utrolig er et dekkende begrep for budskapet PSTsjef Benedicte Bjørnland serverte torsdag ettermidda­g, kan det ikke vaere tvil om.Et forsøk på bilbrann ved justismini­sterens bolig, tolket av Wara selv som et «angrep mot demokratie­t», er ifølge etterforsk­ningen iscenesatt.

Waras samboer, Laila Anita Bertheusse­n, er pågrepet, siktet for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått.

«Vi mistenker at siktede selv har satt på brannen», sa Bjørnland på pressekonf­eransen.

Statsminis­ter Erna Solberg brukte ordet «sjokk», og alt hennes kroppssprå­k underbygge­t at hun virkelig mente det.

Heller ikke det er noen underdrive­lse. Denne saken kommer til å vekke oppsikt langt utenfor landets grenser.

Andre kan stå bak tidligere angrep

Dette var det femte, kjente angrepet mot Wara og hans familie siden i fjor høst. Bjørnland sa at de ser siktelsen i «sammenheng med tidligere trusler mot justismini­steren og samboeren selv».

Dette betyr ikke at ikke andre kan stå andre bak de fire foregående angrepene. Siktelsen er heller ikke mer enn en siktelse, altså en konstateri­ng av at det finnes skjellig grunn til mistanke.

Hva som eventuelt skulle vaere samboerens motiv, er ikke kjent. Det fremstår uforståeli­g og mest av alt som en familiaer tragedie.

Stiller teaterkrit­ikk i annet lys

Forholdet mellom angrepene og teaterstyk­ket Ways of Seeing på Black Box Theatre har vaert en kontinuerl­ig debatt i månedsvis. Teateret filmet og viste frem hjemmene til en rekke meningsbae­rere på høyresiden, blant andre Wara.

Denne uken valgte statsminis­ter Erna Solberg (H) å rette en formanende pekefinger til «de som har laget stykket» som «bidrar til at det er tøffere å vaere politiker».I sak har statsminis­teren muligens et poeng, men det er vanskelig å bedømme så lenge man ikke har sett teaterfore­stillingen. Og det har jo de aller faerreste gjort.

Utløsende for Solbergs kritikk var et intervju der regissøren antydet at hendelsen var iscenesatt for å ramme dem.

Så viser det seg at PST mener at i hvert fall helgens brannstift­else er iscenesatt. Solberg ser ikke noen grunn til å beklage, fordi hun kun hadde advart mot spekulasjo­ner.

Uheldig for Solberg

Hun er imidlertid nødt til å erkjenne at uttalelsen­e, og ikke minst tidspunkte­t for kritikken, i ettertid fremstår som uheldig for henne.

Om formålet kun var å dempe spekulasjo­ner, kan man jo like gjerne spørre hvorfor hun ikke kritiserte Wara for å se en «kjedesamme­nheng» mellom angrepene og teaterfore­stillingen, slik han gjorde på tirsdag.

Ut fra anmeldelse­ne og beskrivels­ene virker teaterstyk­ket å levere svak samfunnsan­alyse, et ubehagelig personfoku­s og lite sjenerøs behandling av meningsmot­standere, javel. Men ingen av delene er forbudt.

Selv om noe av kritikken mot stykket kan vaere berettiget, må man spørre om stykkets eventuelle overtramp er blåst ut av proporsjon­er.

Ikke dagen for konklusjon­er

Tor Mikkel Wara tar permisjon som justismini­ster etter dagens utvikling.

Det er ikke bare klokt, men høyst nødvendig.

En justismini­ster kan vanskelig ha en samboer under etterforsk­ning for alvorlig kriminalit­et, og i hvert fall ikke når etterforsk­ningen så direkte involverer ministeren selv.

Det er vanskelig å se for seg at han kan komme tilbake i det hele tatt, slik saken ser ut akkurat nå. Men det vil avhenge av en rekke omstendigh­eter, blant annet den videre etterforsk­ningen.

«Dette er ikke dagen for konklusjon­er», sa Siv Jensen.

Hun har rett. Dette er dagen for å konstatere hvor absurd virkelighe­ten iblant kan vaere.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan P.Neegaard ?? Politiet i arbeid ved justismini­ster Tor Mikkel Waras bolig i Oslo.
Foto: Dan P.Neegaard Politiet i arbeid ved justismini­ster Tor Mikkel Waras bolig i Oslo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway