Aftenposten

Konkurrans­ekraften må prioritere­s

-

Lønnsoppgj­øret mellom Landsorgan­isasjonen (LO) og Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon (NHO) startet onsdag. Siden det er et mellomoppg­jør, er lønn eneste tema.

Partene er enige om at det er rom for reallønnsv­ekst, etter et par magre år. De har ikke fremmet konkrete tall, men signaler fra sentrale aktører peker mot at arbeidsgiv­erne ønsker en ramme på under 3 prosent, mens arbeidstag­erne vil ha over 4.

Dermed virker det sannsynlig at prosessen, via det tradisjone­lle bruddet og rundene hos riksmegler­en, ender i enighet om en ramme på i overkant av 3 prosent. Det er også hva SSB og Norges Bank anslår.

Inntrykket av idyll er langt på vei dekkende. NHO, LO og andre aktører i arbeidsliv­et pleier å vise ansvar. Har naeringsli­vet problemer med lønnsomhet­en, som under krisen i olje-, gass- og leverandør­industrien for få år siden, godtar arbeidstag­erne lave lønnstille­gg. Går naeringsli­vet godt, går arbeidsgiv­erne i industrien med på gode tillegg.

I den norske forhandlin­gsmodellen setter industrien­s tillegg rammen for resten av arbeidsliv­et. Erfaringen­e viser at denne rammen blir etterlevd. Dette er den såkalte frontfagsm­odellen.

Men det er ikke bare fryd og gammen. Fellesforb­undets leder, Jørn Eggum, har vakt oppsikt med et skarpt utspill mot lønnsvekst­en i offentlig sektor. De siste fire årene har offentlig ansatte hatt større lønnsvekst enn dem i konkurrans­eutsatte naeringer, hevder han.

I rene tall har han rett, og dette kan se ut som et brudd med frontfagsm­odellen. Hensikten med den er blant annet å sikre at lønnstille­ggene er tilpasset lønnsomhet­en i bedrifter som konkurrere­r med utlandet. Alle vil styrke industrien og annen konkurrans­eutsatt virksomhet. Da er frontfagsm­odellen sentral.

Krisen i «Olje-Norge» for få år siden ga magre lokale lønnsoppgj­ør, ikke minst i leverandør­industrien.

Dermed fikk mange ikke lønnsvekst­en som den avtalte, sentrale rammen la opp til. Denne rammen består jo av et sentralt tillegg pluss et visst rom for lokale.

I tillegg mistet mange høytlønte i leverandør­industrien jobben. Når mange med høy lønn ble borte fra ett år til det neste, ble veksten i gjennomsni­ttlig årslønn kraftig redusert.

I offentlig sektor var det derimot ingen krise. De ansatte der forhandlet seg frem til tillegg i pakt med den sentrale rammen, et par av årene også litt over.

Man skal altså ikke overdrive dramatikke­n i det som har skjedd, men det er viktig for landets økonomi at de konkurrans­eutsatte naeringene også i det pågående oppgjøret blir lønnsleden­de.

Det er viktig at de konkurrans­eutsatte naeringene blir lønnsleden­de ”

 ??  ?? LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid ved åpningen av lønnsoppgj­øret i Naeringsli­vets Hus i Oslo denne uken.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid ved åpningen av lønnsoppgj­øret i Naeringsli­vets Hus i Oslo denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway