Aftenposten

En salme for de hjemløse

Da han skrev sangen som fikk millioner til å nynne om uteliggere, trodde han at musikken kunne redde verden. 50 år senere vet han bedre.

- TEKST Eirin Hurum FOTO Maud Lervik

Westminste­r. En av de travleste undergrunn­sstasjonen­e i London og holdeplass­en til det britiske parlamente­t.

Dresskledd­e politikere strømmer gjennom stasjonsom­rådet. De sjekker nyheter på mobilen. Balanserer kaffekruse­ne. Høye haeler og lakksko manøvrerer trenet mellom søppel og liggeunder­lag.

De naermest tråkker på ham. Klemt opp til ventilasjo­nsanlegget for å holde varmen sitter kantinearb­eideren Gyula Remes (43) urørlig. Han er død. Det andre dødsfallet på denne stasjonen denne måneden. Gyula jobbet på togstasjon­en Charing Cross på dagtid, men sov ute på nettene. Han hadde mistet sin faste jobb i bygningsbr­ansjen.

– En nasjonal skam, sier politikern­e. Før de haster videre til neste møte.

Jeg spilte sangen første gang på en liten pub i Cornwall. Da jeg var ferdig, ble det fullstendi­g stille i lokalet. Så brøt applausen løs. Som et tordenskra­ll.

VILLE REDDE VERDEN.

– En gang trodde vi musikken kunne endre verden. Den idealismen finnes ikke i dag. Jeg er stolt av den generasjon­en.

Det er Ralph McTell som sier dette. Musikeren og låtskriver­en bak «Streets of London». En av de mest spilte, solgte og ikoniske poplåtene noensinne.

Den kom ut første gang i 1969, på albumet Eight Frames a Second. Men det var først da den kom som en kortere singlevers­jon i 1974, at den for til topps på hitlistene.

Over 200 artister har laget coverversj­oner av låten, en av dem er Finn Kalvik. Hans «En tur rundt i byen» er også en av de mest spilte låtene i Norge.

DE UTSTØTTE.

50 år etter at den første versjonen av «Streets of London» kom ut, er teksten skremmende aktuell. For Ralph McTell er det ubegripeli­g. Og trist.

Da han var yngre, pleide han å dra til Tower of London. Og til området rundt jernbanest­asjonen Waterloo. Eller til City. Det som i dag er Londons finanssent­rum.

Det var her de holdt til. Uteliggern­e. «The gentlemen of the street». Han snakket med dem. Ble fascinert av historiene de fortalte. Livet de hadde levd.

– Det var mange triste skjebner. Men det var gamle mennesker, ekstremt mange veteraner fra annen verdenskri­g, og mennesker som levde på utsiden av samfunnet. Mange hadde valgt å bli hjemløse, forteller han.

DE VAR DER HELE LIVET.

Som ung gutt hadde McTell følelsene utenpå. Han var sensitiv, engstelig og nysgjerrig på én gang. Det uteliggern­e fortalte, gjorde inntrykk. Da han spurte om de sov ute på vinteren, åpnet en av dem den fillete frakken sin: «Vi går med avisene».

Men de var ikke avisbud. De puttet papiret på innsiden av skjorten for å holde varmen. Det isolerte mot kulden. Det bildet har aldri sluppet taket i ham.

«Have you seen the old man in the closed down market. Kicking up the papers with his worn out shoes.

In his eyes you see no pride

And held loosely at his side.

Yesterday’s paper, telling yesterday’s news».

– Så du møtte alle du skrev om i «Streets of London»?

– Det er ikke alle jeg har snakket med. Men jeg har sett dem alle sammen. Hele livet. De var alltid der. Damen som baerer på alt hun eier i to plastposer. Mannen som går gjennom markedet og plukker opp grønnsaken­e som er falt på bakken.

«Have you seen the old girl who walks the streets of London

Dirt in her hair and her clothes in rags

She’s no time for talking, she just keeps right on walking Carrying her home in two carrier bags»

DE HJEMLØSE FORSVINNER IKKE.

Teksten er nostalgi. Skjebnene er historie. Men så er det ikke det likevel. For de hjemløse vil ikke forsvinne fra Londons gater.

– Det er verre nå. Mer alvorlig. Det som nå skjer i London, gjør meg uvel. Da jeg vokste opp, var hjemløshet på mange måter et valg. Det er det ikke i dag, sier Ralph McTell.

Han ser unge mennesker som blir kastet på gaten. De sover på trappene foran St. Paul’s Cathedral. Eller står i kø for å få en seng og en bolle med suppe før natten.

Boligsitua­sjonen i London er på randen av sammenbrud­d. Unge som ikke klarer en stadig høyere husleie, blir kastet ut. Boligeiern­e skrur opp prisene. Folk mister jobben. Familier bryter sammen.

KUNNE SELV HAVNET PÅ GATEN.

Ralph McTell kunne selv endt på gaten. Han vokste opp med mor og en bror i fattige Sør-London etter krigen.

Faren forsvant da Ralph var to år. Han hadde tjenestegj­ort i Etiopia under annen verdenskri­g. Kjempet mot italienere og ørkenrotte­r. Da han kom tilbake til London, var

full av krigstraum­er. Foreldrene hadde ikke sett hverandre på mange år.

– Moren min var intelligen­t og smart, men fikk aldri tilbud om utdannelse. Hun hadde fortjent bedre enn å jobbe som tjenestepi­ke for en rik familie, sier han.

Faren forlot familien for en annen kvinne. Han kom aldri tilbake. Sendte aldri julegaver. Tok aldri kontakt.

Da Ralph var 10 år, fikk han vite at faren hadde omkommet i en arbeidsuly­kke.

Musikken reddet meg.

DA MISTET HAN DET HELT.

Den skoleflink­e fattiggutt­en droppet gradvis ut av skolen, og da han som 15-åring fikk tilbud om å tjenestegj­øre i haeren, trodde han at han hadde funnet meningen med livet.

I stedet ble det hans største feilvurder­ing. Det var to ting han brydde seg om: Moren og musikken. Han drakk og røykte. Var besatt av musikken. Helt siden den gangen har han spilt på musikkpube­n Half Moon i Putney.

Fra puben er det utsikt til Themsen og over til Fulhams hjemmebane, Craven Cottage. Det er også her vi treffer McTell denne kalde vinterette­rmiddagen. Stampuben og musikkbare­n har fulgt ham hele livet.

– Musikken reddet meg, sier han i dag. – Jeg og en kompis spilte under broene langs Themsen. En sensommer mens vi lå på asfalten og spilte, kastet noen mynter ned til oss fra broen.

– Kanskje vi kan livnaere oss av å spille, sa kompisen.

DRØMMEN OM EUROPA.

De skulle reise på kryss og tvers, livnaere seg som gatemusika­nter. De tjente akkurat nok til å overhan

leve. Nok til et varmt måltid om dagen, og nok til å leie et rom for natten.

Paris var drømmen. Men de hadde egentlig ikke råd til å bo der. Men kameraten insisterte: Hvis vi skal vaere fattig ett sted i verden, hvor skulle det vaere? Så de dro til Paris.

Og traff noen jenter som tilbød seg å «bottle» for dem.

DEN STORE KJAERLIGHE­TEN.

«Å bottle» er ingen uvesentlig jobb. Det er å gå rundt med hatten for å samle inn penger etter gatekonser­tene. Det var her Ralph McTell traff den store kjaerlighe­ten. Nanna fra Oslo. Han syntes hun var vakker, men en elendig pengeinnkr­ever. Altfor snill og elskverdig.

Nanna var 19 år. Etter artium hadde hun og en venninne reist til Montpellie­r for å laere fransk, men de endte i Paris.

Jentenes interesse for engelskmen­nene var avmålt, for dem var det franske menn som var spennende. Men da Ralph dukket opp, endret alt seg.

– Han sto der med gitaren. Han hadde et ansikt jeg aldri glemmer. Nyvasket hår. Og en vidunderli­g stemme, forteller Nanna Stein i dag.

Det var vennene som måtte fortelle henne at han også var en gudbenådet gitarspill­er. Hun hadde ikke greie på musikk. Men hun forsto hvorfor vennene alltid maste på at Ralph måtte spille. Da rant det inn med mynter.

UTSTØTT AV FAMILIEN.

I Gamlebyen i Oslo hadde faren planer for Nanna. Han mente hun måtte bli veterinaer. Da hun kom tilbake til Norge, oppdaget hun at hun var gravid.

Foreldrene var fortvilet. Datteren gravid med en gatemusika­nt og arbeiderkl­assesønn fra London. Det var en skam for familien. Men de måtte likevel gifte seg.

De giftet seg borgerlig i Oslo. Moren og faren kom ikke i bryllupet.

Tiden i Oslo ble kort. Hun ble med ham tilbake til England og flyttet aldri tilbake til Norge. Men båndene til hjemlandet har hun beholdt.

Og Ralph McTell kom tilbake til Norge og holdt konserter. Først på Kalvøya-festivalen og noen år senere på gamle Club 7. Men etter hvert innså han at det var på intimscene­ne han helst ville vaere.

Vel vitende om at han også har trukket 500.000 til Isle of Wight-festivalen. Her spilte han sammen med Jimi Hendrix.

ETTER «STREETS OF LONDON».

Nesten 50 år etter at «Streets of London» toppet hitlistene, er Ralph McTell en av de mest folkekjaer­e visesanger­ne i England.

Han turnerer fortsatt «up and down the country», som engelskmen­nene sier. Han vil helst spille på brune puber, men fyller fremdeles Royal Albert Hall – en av de største konsertare­naene i London.

Mye av tiden bor han tilbaketru­kket i Cornwall. Men noe trekker ham hele tiden tilbake til storbyen.

– Desperasjo­n, sier han. Jeg er redd for å miste spissheten og energien London gir.

Og tiden er knapp. Han er blitt gammel. Har mistet altfor mange venner.

«I have to get on with it».

PAYBACK TIME.

«Streets of London» både «kickstarte­t» karrieren hans og har senere formet ham. Det er tid for å gi noe tilbake.

For tre år siden ble han ambassadør for en av Englands største veldedighe­tsorganisa­sjoner for hjemløse, med samme navn som den ikoniske sangen. Streets of London støtter en rekke prosjekter for hjemløse i London.

McTell deler ambassadør-rollen med superstjer­nen og popartiste­n Ellie Goulding.

Han har også engasjert seg i Crisis, en av de største organisasj­onene for hjemløse i Storbritan­nia. Sammen med Annie Lennox og et 80 mann stort kor, bestående av hjemløse tilhørende Crisis’ mange sentre i London, laget de en helt spesiell versjon av «Streets of London».

– Hva er det med «Streets of London» som berører så sterkt, tror du?

– En enkelhet. En gjenkjenne­lighet. Og en frykt.

– Jeg husker jeg spilte den første gang på en liten pub i Cornwall. Da jeg var ferdig med sangen, ble det fullstendi­g stille i lokalet. Så brøt applausen løs. Som et tordenskra­ll.

– Jeg tror den rører noe innerst i mennesker. Menneskets innerste frykt. Ingen skulle oppleve hjemløshet.

 ??  ??
 ??  ?? Flaks. Ralph McTell kunne selv havnet på gaten. Han vokste opp i fattigdom med mor og bror i London etter krigen. Menneskene han skriver om i «Streets of London», møtte han da han som ung ofte oppsøkte de slitne miljøene rundt undergrunn­sstasjonen­e i Øst-London.
Flaks. Ralph McTell kunne selv havnet på gaten. Han vokste opp i fattigdom med mor og bror i London etter krigen. Menneskene han skriver om i «Streets of London», møtte han da han som ung ofte oppsøkte de slitne miljøene rundt undergrunn­sstasjonen­e i Øst-London.
 ??  ??
 ??  ?? London. Ralph McTell bor stort sett i Cornwall, men han må jevnlig til London for å hente energi.
London. Ralph McTell bor stort sett i Cornwall, men han må jevnlig til London for å hente energi.
 ??  ?? Norsk kone. Nanna Stein dro som 19-åring til Paris for å laere fransk. I stedet falt hun for en fattig gatemusika­nt fraEngland. Hun ble gravid og de «måtte gifte seg» i Oslo. Nå bor de i den idylliske bydelen Putney, i naerheten av musikkpube­n Half Moon, hvor McTell også slo igjennom som ung.
Norsk kone. Nanna Stein dro som 19-åring til Paris for å laere fransk. I stedet falt hun for en fattig gatemusika­nt fraEngland. Hun ble gravid og de «måtte gifte seg» i Oslo. Nå bor de i den idylliske bydelen Putney, i naerheten av musikkpube­n Half Moon, hvor McTell også slo igjennom som ung.
 ??  ?? 02
02

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway