Aftenposten

Gatesangen som lever sitt eget liv

- TEKST Asbjørn Bakke

et finnes sanger som kommer, og sanger som går. Men det er noen som består. Det er gjerne sanger som pirker i noe som føles viktig.«Streets of London» er en av disse sangene som har forlatt artisten og lever sitt eget liv. Det er mange flere som kjenner den, enn som vet at Ralph McTell sto bak.

Selv hadde han liten tro på denne stille gitarvisen om gatens fortapte sjeler. Han syntes den var altfor deprimeren­de. Derfor droppet han å spille den inn da han gikk i studio første gang i 1967.

Det var produsent Gus Dodgeon som insisterte på at «Streets of London» måtte vaere med da oppfølgera­lbumet skulle lages. Dodgeon hadde teft, han skrudde også lyden på David Bowies og Elton Johns første hitlåter, «Space Oddity» og «Your Song».

Først var det lite oppstuss om «Streets of London». Men Ralph McTell var helt i visemiljøe­t som spredte seg i den vestlige verden. I Norge fanget Finn Kalvik opp sangen i 1971 og gjorde den til radiohiten «En tur rundt i byen».

Først året etter ble McTells egen versjon første gang registrert på en hitliste – i Nederland. I hjemlandet Storbritan­nia ble den ikke utgitt på single før i 1974, nesten ti år etter at den ble skrevet. Men siden har «Streets of London» tilhørt Den store sangboken. Den som tilhører oss alle.

«Streets of London» ble Ralph McTells eneste store hit. Men han kan ikke beskyldes for å ha melket suksessen. Da den gamle sangen hans plutselig ble spilt overalt i 1974, hadde han dannet et rockeband. Der passet den stillferdi­ge visen ikke inn. Så du McTells band på konsertsce­nen midt på 1970-tallet, fikk du ikke høre «Streets of London».

Men er det et nederlag at sangen din blir mer berømt enn deg? Jack White opplevde at «Seven Nation Army», som han utga med bandet White Stripes, ble brukt som tribunesan­g under fotball-VM i 2006. Siden har låten levd videre som publikumss­ang i mange sammenheng­er, til og med på andre artisters konserter.

Da White ble spurt om han syntes det var leit at så mange sang med på «Seven Nation Army» uten å ane at det var hans sang, svarte han:

– Nei, det er det største en låtskriver kan oppnå. Den er blitt folkemusik­k. asbjorn.bakke@aftenposte­n.no

D

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway