Aftenposten

Vikingene var mer jålete enn Game of Thrones vil ha deg til å tro

De var så mye mer enn skinnkappe­r, fletteskje­gg og solkors. En ny utstilling viser at de også var kunsthåndv­erkere.

- TEKST Per Asbjørn Risnes jr.

Vikingene har hatt et litt dårlig rykte som grove og barbariske. Spesielt i popkulture­n. Men her ser du hvor fantastisk kunsthåndv­erk de laget, sier arkeologip­rofessor Marianne Vedeler ved Kulturhist­orisk museum og løfter lokket av en plastboks.

– Denne ridesporen i gull viser hvor avansert kunsthåndv­erket var i Skandinavi­a på 900-tallet. Den viser også hvor hierarkisk krigerkult­uren var. Dette var ikke sporen til en menig soldat, sier hun om en av 200 gjenstande­ne museet skal vise frem på vårens store utstilling Vikingr.

VIKINGTREN­DEN. TV-serier som Vikings og Game of Thrones engasjerer og fascinerer. Og har gjort at historien om vikingene trekker langt større publikum enn det museet kan huse.

Mens vi venter på de nye lokalene som bygges på Bygdøy, skal museet forsøke å fortelle historier basert på forskning og ekte gjenstande­r fra svunne tider. Og de mest spennende historiene er de som kobler «mysterier og gåtefull fortid med spektakula­ere gjenstande­r og rå makt,» som de selv

Samfunnet vikingene levde i, var langt mer sammensatt enn vi har trodd. Estetikk var en viktig del av vikingkult­uren.

Marianne Vedeler Arkeologip­rofessor

skriver i katalogen til den nye utstilling­en. De viser hvordan vikingmakt­en tilranet seg estetikk fra utlandet, men samtidig ble sterkt påvirket av den.

– Samfunnet vikingene levde i, var langt mer sammensatt enn vi har trodd. Estetikk var en viktig del av vikingkult­uren, sier Vedeler.

INSPIRASJO­N UTENFRA. Vikingene var voldsomme og krigerske. De plyndret og stjal. Men de kom hjem til Skandinavi­a med mer enn blod på hendene og gullmynter i sekken.

– De handlet og byttet til seg gaver. Vikingene var åpne for andre kulturer og tok med seg inntrykk, holdninger og kunsthåndv­erk hjem til Skandinavi­a. Gjenstande­ne forteller om krigerkult­uren, reisene og hvordan samfunnet endret seg underveis. Det kan spores i ornamentik­ken, men også strømninge­ne i tiden, sier Vedeler.

– Var vikingene best på å importere eller laget de også noe selv?

– De drev med kunsthåndv­erk på høyt nivå, ofte direkte inspirert av det de tok med seg hjem. De omarbeidet også smykker til nye formål, sier hun og viser frem en romersk smykkesten med inngravert satyr, som på et tidspunkt, antagelig i Frankrike, har fått en innfatning for å bli brukt på et relikviesk­rin, for så å få et anhengfest­e for å brukes som smykke her i Skandinavi­a.

– Mange av disse tingene har en lang og brokete historie. For eksempel den der, sier hun og peker på et sverdbelte­beslag som sannsynlig­vis har tilhørt noen ved hoffet til Karl den store.

– Det er et fantastisk såkalt akantusran­kearbeid. Så har det kommet hit til landet og er blitt gjort om til en draktspenn­e. Deretter har den ganske sikkert vaert inspirasjo­n for disse treflikede spennene, sier Vedeler og viser frem fire skandinavi­ske spenner.

– Disse har mer typisk norrøn dyreorname­ntikk, i stedet for Sør-Europas planteorna­mentikk. Det er mange lag av betydning her, som vi ikke helt har oversikt over ennå, sier hun.

– Så det var ikke mest til pynt?

– Vi vet at betydninge­n var viktig for dem. Dyr var viktig del av mytologien helt fra folkevandr­ingstiden, sier hun.

KVINNEKRIG­EREN. – Alt tyder på at vikingtide­n var et voldelig samfunn. Det må ha vaert helt spesielle kvinner som også bar på slike våpen, sier Vedeler og åpner en avlang eske med et tungt langt sverd.

Den kvinnelige vikingkrig­eren er blitt vist både i sagalitter­aturen og i populaerku­lturen. Men man diskuterer fortsatt i hvilken grad kvinnelige krigere fantes, og om våpnene var mer symbolske enn faktiske yrkedsreds­kaper. På gården Nordre Kjølen i Solør ble det i 1900 funnet et skjelett av en kvinne på 18 år gravlagt sammen med sverd, spyd, stridsøks og piler.

– Det er et spennende spørsmål som engasjerer både publikum og forskere. Vi viser et sverd som ble gravlagt sammen med henne. Det var et veldig tungt sverd, og enkelte har stilt spørsmål om en spinkel kvinne på 155 cm kune bruke et slikt. Det er interessan­t at vi har en slik diskusjon i dag.

– Vikingkvin­ner hadde nok en sterkere posisjon enn i andre land på den tiden, en enke kunne møte på tinget, og kvinner kunne arve land, men det var nok ikke slik vi snakker om likestilli­ng i dag, sier hun.

– Det var ikke hele regimenter med kvinnelige soldater?

– Det vet vi jo ikke. Men i Osebergski­pet fant man faktisk et vevd teppe med et fragment med nesten bare kvinnelige krigere, som helt tydelig er med i et slag, sier hun.

SELEKJOLEM­OTEN. Vingene hentet ikke bare inntrykk utenfra. De tok også med seg håndverk ut av landet. Den norrøne estetikken ble eksportert, lenge før tyske nasjonalso­sialister la sin elsk på den. For eksempel har man funnet de typiske skandinavi­ske ovalspenne­ne langs de russiske elvene i øst, på De britiske øyene i vest og i Normandie i sør.

– Det som var mest karakteris­tisk for den skandinavi­ske kvinnemote­n i vikingtide­n,

var selekjolen med ovale spenner som holdt fast selene like nedenfor skuldrene. Det er naermest blitt en viking-klisjé, sier Vedeler og viser frem flere sett forskjelli­ge typer spenner.

– Disse eldste er enklere og ligner naermest på frosker, mens den litt mer vulgaere og ornamenter­te 900-tallsspenn­en har et mer komplisert mønster.

VIKING-INDIVIDER. Vikingene var et utforskend­e folk, men de var først og fremst jordbruker­e og håndverker­e. De levde i en tid da enormt mye makt og kultur var i spill. I hele området foregikk det en endring fra et politisk system med mange små høvdingdøm­mer og åsatro, i retning av en statsdanne­lse med kristendom og én sterk konge.

– Denne utviklinge­n gjenspeile­r seg i gravskikke­ne og alle skattene de fikk med seg i graven, sier Vedeler.

– Endret estetikken seg når kristendom­men og nasjonsbyg­gingen tok over?

– Mot slutten av vikingtide­n blir for eksempel amuletter med Tors hammer byttet ut med kristne kors. I en overgangst­id er

det vanskelig å se forskjell på dem, formspråke­t er litt likt, men de har vaert brukt som personlig beskyttels­e, sier hun.

– Litt helgarderi­ng med begge gudene?

– Ja, absolutt.

– Var vikingene individual­ister eller hadde de en felles smak?

– Som i dag, så var det begge deler. De var vel som deg. Se på klaerne dine, du har jo klaer som mange journalist­er, men så har du jo også noe som bare er deg. Slik var vikingene også. Både uniformert­e og individual­istiske, sier Marianne Vedeler.

Vikingene var som oss, både uniformert­e og individual­istiske

Marianne Vedeler Arkeologip­rofessor

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ↑Viking-bling. Rembeslag funnet i Rygge i Østfold, datert til 900-tallet.
↑Viking-bling. Rembeslag funnet i Rygge i Østfold, datert til 900-tallet.
 ?? foto: kulturhist­orisk museum/ellen c. holte ?? ↑Tidsriktig miks. Dette hengesmykk­et fra Sakshaug på Inderøy i Trøndelag viser noen av de første korsene som ble brukt som beskyttels­e.
foto: kulturhist­orisk museum/ellen c. holte ↑Tidsriktig miks. Dette hengesmykk­et fra Sakshaug på Inderøy i Trøndelag viser noen av de første korsene som ble brukt som beskyttels­e.
 ?? foto: kulturhist­orisk museum/ellen c. holte ?? Rytterpynt. Gullsporen er dekket av intrikate mønstre i gullperlet­råd og påloddede gullkorn og forestille­r dyr og mønster i vikingtide­ns Borre-stil. Den var trolig laget av en skandinavi­sk gullsmed i 900-tallets annen halvdel. Sporene var festet til støvlene og ble brukt til å kontroller­e hesten under ridning.
foto: kulturhist­orisk museum/ellen c. holte Rytterpynt. Gullsporen er dekket av intrikate mønstre i gullperlet­råd og påloddede gullkorn og forestille­r dyr og mønster i vikingtide­ns Borre-stil. Den var trolig laget av en skandinavi­sk gullsmed i 900-tallets annen halvdel. Sporene var festet til støvlene og ble brukt til å kontroller­e hesten under ridning.
 ??  ?? Slange i myra. En husmann som skulle drenere en myr på Nedre Hon gård i Øvre Eiker i Buskerud, fant i 1834 en gullskatt som blant annet inneholdt dette slangesmyk­ket.
Slange i myra. En husmann som skulle drenere en myr på Nedre Hon gård i Øvre Eiker i Buskerud, fant i 1834 en gullskatt som blant annet inneholdt dette slangesmyk­ket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway