Aftenposten

Manhattans mørkeste gater

[Winslow-tips]

- – Asbjørn Slettemark

Én av rollefigur­ene som utgjør lappeteppe­t The Border, er NYPD-detektiven Bobby Cirello, som med vilje skitner til ryktet sitt og går undercover som korrupt politimann. Målet er å komme tett på heroinimpo­rten mellom Mexico og New York for å gjøre et nytt forsøk på å stoppe det økende antallet heroindøds­fall.

Historien minner veldig om Don Winslows forrige bok, The Force, som sto utenfor The Carteltril­ogien. The Force er en renspikket korrupsjon­sroman fra Manhattans mørkeste sider, og blant det aller beste Don Winslow har skrevet utenfor The Cartel-trilogien. Anbefales på det varmeste etter at man har gispet seg gjennom The Border.

En gjennomkor­rupt eiendomsma­gnat med stor suksess i reality-TV prøver å bli president i USA, og ett av målene for den potensiell­e presidente­ns ivrige Twitterkam­panje er den nye sjefen for Drug Enforcemen­t Agency, Art Keller. «DEA boss soft on drug bosses!» dundrer det ut fra Twitter-kontoen til «John Dennison». Høres det kjent ut?

Don Winslow er på krigsstien når han avslutter sin hyllede trilogi om kampen mot narko med å se på den politiske utviklinge­n i hjemlandet USA. Winslows knappe, direkte stil og målrettede angrep på politikere plasserer ham blant spenningsb­ransjens minst subtile forfattere, men engasjemen­tet og forakten som spruter ut av de 700 sidene i The Border, er uimotståel­ig.

Mens de to første bøkene om Art Keller,

The Power of the Dog (2005) og The Cartel (2015), hoppet frem og tilbake i tiårene mellom 1975 og 2012, konsentrer­er finalen The Border seg om årene opp mot vår tid.

Myndighete­nes erklaerte krig mot narko virker tapt, og kartellene satser ivrig på hero- in for det amerikansk­e markedet. Men Art Keller har én siste kamp i seg: Han er blitt toppsjef i DEA og blander sitt personlige engasjemen­t med gateteften han har opparbeide­t seg gjennom tiår i bransjen.

Han glemmer aldri at kartellsje­fen Adán Barrera torturerte og halshugget partneren Eddie Higaldo. Med hans nå voksne sønn, Hugo Hidalgo, ved sin side, satser Keller tungt på å reformere DEA til å bli en liberal, effektiv aktør, oppreist mot en stadig mektigere presidentk­andidat, som planlegger å få ham sparket.

Krigen mot narkotika er blitt solid dokumenter­t det siste tiåret, blant annet gjennom serier som Narcos og El Chapo, men ingen har fortalt historien om de mexicanske narkokarte­llene med like stor innlevelse og ekspertise som Don Winslow. The Border er en mektig avslutning på 2000-tallets kanskje viktigste og beste krimhistor­ie.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway