Aftenposten

Byttet Michelin mot hverdag

Han elsker fløte og innvoller, lar seg imponere over gode kjøttkaker og unngår å putte hjerne, penis og testikler i grytene.

- – Cathrine Hellesøy –Signe Dons (foto)

RÅVARER [Laktose!]

Jeg elsker alt som inneholder laktose – melk, fløte, rømme. Og egg! Jeg har to barn som har hatt og delvis har allergier mot dette, så jeg tror jeg har utviklet en slags motreaksjo­n gjennom årene; jeg bare må ha det!

TIDEN ETTER MAAEMO [Vin og mat redningen]

Jeg våknet en morgen for tre år siden og kunne ikke bevege meg. Fem år etter at jeg og Esben (Holmboe Bang, red. anm.) startet Maaemo, hadde kroppen fått nok av det vanvittige kjøret. Etter at jeg solgte meg ut, har vin og mat i mer hverdagsli­ge former vaert en del av rekreasjon­en. Min kone er på sitt beste en fantastisk kokk og lager det meste fra grunnen av, økologisk så langt det går. Jeg tar meg av vinen. Å dele en flaske champagne med sin kjaere en tirsdags kveld – det er ren nytelse.

JA TIL INNVOLLER [Nei til testikler]

Jeg er bortimot altetende, men jeg er ikke så glad i genitalia – testikler og penis og den type ting. Eller hud. Eller hjerne. Men ellers spiser jeg alt av innvoller, det har jeg fra barndommen i Finland. Jeg er spesielt glad i lever. Kvernet kalvelever (se oppskrift, red. anm.) i burgere, servert med iskald melk, det er grusomt godt.

FINLAND KONTRA NORGE [Mer internasjo­nalt her]

En stor forskjell på Finland og Norge som matnasjone­r er at Finland har en tradisjon som er levende i hverdagen – og da går det mye i nettopp innvoller, som nyrer, lever, tarmer og lunger. Norge er mye mer internasjo­nalt orientert, det er umulig å beskrive en «norsk» restaurant – hva er det, liksom? Her i Norge kommer tradisjons­maten, som pinnekjøtt og smalahove, mer frem ved spesielle anledninge­r. Men det finnes unntak. På Maaemo serverte vi for eksempel rømmegrøt.

SOLKONGENS BUFFET! [Finske matminner]

Julemiddag­en hos farmor og farfar er mitt definitivt beste matminne. De hadde ikke mye, bodde i en liten stue og levde av det jorden og naturen ga dem; farfar jaktet, og farmor høstet og konservert­e. De disket opp med et overdådig julemåltid, og alt var hjemmelage­t – det var som Solkongens buffet! Vilt, fisk, elgstek og håndrørt rognebaerg­elé. Det var rett og slett smaken av godt håndverk! Opplevelse­n var helt klart med på å vekke min interesse for mat.

 ??  ??
 ??  ?? [Maaemo-gründer og daglig leder av nabolagsre­stauranten Kolonialen på Bislett]PONTUS DAHLSTRÖM (38)
[Maaemo-gründer og daglig leder av nabolagsre­stauranten Kolonialen på Bislett]PONTUS DAHLSTRÖM (38)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway