Aftenposten

Hva er greia med Pinot Noir?

Det spørsmålet er krevende å besvare kortfattet. Men vi prøver.

- INGVILD TENNFJORD Fascineren­de Dyre [Vinskriben­t] ingvild @ingvildten­nfjord.com

For en drøy måned siden var det mange som lurte på akkurat det. Da lanserte Vinmonopol­ets syv spesialbut­ikker flasker av florlett rødvin fra 2016-årgangen i Burgund. Førstemann i køen på Aker brygge hadde overnattet utenfor i 16 netter. Galskap, tenker mange. Et kupp, tenker andre om ham som slo kloen i vin til 50.000 kr flasken. Denne uken vil jeg forsøke å åpne dette universet for deg. Heldigvis med viner som har langt større tilgjengel­ighet og hyggeliger­e priser. Så la oss fortsette der vi slapp – hva er greia med pinot noir?

Kort sagt er Pinot en blå drue med tynt skall. Skjenker du pinot i glasset, kan vinen se tynn og transparen­t ut. Snuser du, opplever du gjerne lag på lag med duft i glasset. Smaken overrasker mange, nettopp fordi den ofte er langt mer intens og kraftfull enn fargen kan gi inntrykk av. Du kan kjenne smak av røde baer, som tyttebaer, rips eller bringebaer. I tillegg kommer det ofte med årene en duft mange assosierer med jord, skogbunn eller høstløv.

LAGRINGSVI­N. Det er neste viktige punkt – kvalitetsv­iner av Pinot Noir kan lagres. Dermed kan de med tiden utvikle nye lag med duft og smak. Det tredje sentrale punktet er at disse transparen­te vinene kan vise hvor de kommer fra. For mange smakere ligger fascinasjo­nen i å snuse og smatte seg frem til hvor vinen er dyrket. De aller beste gjetter også på vinmark og produsent.

Burgund i Frankrike legger listen for pinot. Problemet nå er at prisene er blitt smertefull­t høye. Bak oss har vi en stripe årganger med reduserte avlinger. Et allerede dyrt produkt blir enda dyrere fordi tilbudet ikke er i naerheten av å møte etterspørs­elen globalt. Kjennerne mimrer over tiden da det var overkommel­ig å kjøpe seg viner fra et av verdens mest kjente vindistrik­ter. Samtidig leter fansen med lys og lykte etter andre distrikter som kan frembringe lignende viner.

NYE VINER I JANUAR. Nå gjør Vinmonopol­et det enkelt for deg. I januar lanserte de et knippe Pinot Noir-viner fra ulike steder i verden. Det er en gyllen mulighet til å bli kjent med en av verdens aller viktigste druer. Jeg tenkte vi kunne teste to veier frem til å gjøre deg til en bedre vinsmaker. Enten ved at du smaker vin fra samme område i ulike kvalitetsn­ivåer. Nettopp å smake forskjelle­n i pris og hvordan detaljene og ettersmake­n øker, er nyttig laering. Det andre alternativ­et er at du smaker samme drue fra forskjelli­ge land.

California puster Burgund i nakken. Tyskerne seiler opp på siden. At Australia med sitt varme klima nå også lager spennende pinot noir, vil overraske noen. For høy varme kan nemlig gi smak av kokt frukt og få detaljer. Smak! Du blir overrasket. Husk at du laerer betydelig raskere om du sammenlign­er viner. Orker du ikke? Da er det flaks at Pinot Noir smaker fortreffel­ig som den er. Kler også kosebukse og helgefølel­se.

 ?? foto:katinka hustad ??
foto:katinka hustad
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway