Aftenposten

2019 byr på en sårt tiltrengt opptur for Europas sentrum-venstrepar­tier

Krisen er ikke over, men 2019 byr på en sårt tiltrengt opptur for Europas sentrum– venstrepar­tier.

- Øystein Kløvstad Langberg, kommentato­r

Sosialdemo­kratiet har en stor fremtid, utbasunert­e Pedro Sanchez, lederen for det spanske sosialistp­artiet PSOE, søndag kveld. Har han tatt litt for mye Møllers Tran? Eller kanskje en enda sterkere spansk variant?

Det er naturlig å spørre, for det siste tiåret har ikke vært noen suksesshis­torie for sosialdemo­krater. Fra 2007 til 2017 falt oppslutnin­gen om slike partier fra 28 til 20 prosent i Vest-Europa, viser tall fra professor Simon Hix ved London School of Economics.

2017 var det store katastrofe­året. I Nederland og Frankrike ble de nærmest utradert, mens de ble kraftig svekket i Tyskland. Norske Ap gjorde det dårligste valget fra en opposisjon­stilværels­e siden 1924.

Årsakene til nedturen varierer fra land til land. Men det grunnlegge­nde problemet er at partienes svært brede koalisjon, som ofte har bestått av arbeidere, høyt utdannede byborgere og innvandrer­e, er blitt umulig å holde sammen.

Problemati­sk innvandrin­g

Innvandrin­g og islam har skapt mest hodebry fordi motsetning­ene er så dype i disse spørsmålen­e. Forsøker partiene å stramme inn politikken, står de i fare for å miste liberale velgere til andre partier i sentrum og på venstresid­en. Med en mer liberal linje risikerer de å skyve fra seg den tradisjone­lle velgerbase­n. Mange partier har opplevd at de lekker i alle retninger samtidig.

Det er mulig å leve med uenighet, men når innvandrin­g står øverst på agendaen, slik det gjorde etter migrantkri­sen i 2015, er sosialdemo­kratene nærmest dømt til å mislykkes.

Velgere flest er imidlertid opptatt av et bredt spekter av saker, og mange av de store spørsmålen­e i vår tid burde ha hatt potensial til å bli vinnersake­r for sentrum

Velgerne må oppfatte at noe står på spill.

Det må være en forskjell på å stemme på sentrum– venstre og sentrum– høyre.

venstrepar­tier. Kampen mot økende ulikhet og mot multinasjo­nale selskaper som unndrar skatt, er to eksempler. Behovet for å skape et trygt arbeidsliv i en tid med automatise­ring og roboter er et annet.

Undersøkel­ser viser dessuten at oppslutnin­gen om liberalise­ring og privatiser­ing, klassiske ideer på høyresiden, har falt betydelig i mange vestlige land de siste tiårene. Likevel har sosialdemo­kratene paradoksal­t nok endt opp som tapere.

Røde lysglimt

Alt er imidlertid ikke helsvart, for i løpet av det siste året har partifamil­ien hatt noen oppturer. De svenske Socialdemo­kraterna beholdt makten etter valget i fjor høst, etter mye om og men. Midt i april vant de finske sosialdemo­kratene parlaments­valget for første gang på to tiår. Samtidig ligger Socialdemo­kratiet i Danmark an til å ta makten fra høyresiden i et valg som må holdes før 17. juni.

Og ved det spanske parlaments­valget i helgen gikk PSOE kraftig frem. Under statsminis­ter Pedro Sanchez’ ledelse har oppslutnin­gen økt fra 22,6 til 28,3 prosent. Aller best går det imidlertid i nabolandet Portugal. 36 prosent av velgerne sier at de støtter sosialistp­artiet, som dermed styrer mot gjenvalg i oktober.

Det er ikke lett å komme opp med en universell suksessfor­mel. Sosialdemo­kratenes leder i Danmark, Mette Frederikse­n, har for eksempel strammet inn innvandrin­gspolitikk­en kraftig og vært åpen for samarbeid med Dansk Folkeparti. Sanchez har på sin side sterkt tatt avstand fra det nye populistpa­rtiet Vox, som fikk 10,3 prosent av stemmene i helgen.

Vil ha «sivilisert konflikt»

Den spanske statsminis­teren har ikke lagt om kursen markant fra sine forgjenger­e, men han har lykkes med noe som har vist seg viktig ved mange valg de siste årene: å fremstå som en outsider og en fornyer. Sanchez tok et oppgjør med fastgrodde partistruk­turer og gamle partibaron­er. Det var populært på grasrota og blant velgerne.

Portugals statsminis­ter, António Costa, mener partiene på venstresid­en må vise at de utgjør et klart alternativ. Etter forrige valg inngikk han et samarbeid med radikale partier på ytre venstre fløy fremfor å gå inn i storkoalis­jon med høyresiden. Manøveren fikk kritikk, men Costa har lykkes bedre enn de fleste hadde sett for seg. Siden har han advart søsterpart­ier i andre land mot storkoalis­joner. «Sivilisert konflikt» holder liv i partier og politikk, er budskapet.

Det er ingen god idé for sosialdemo­krater å avvise ethvert samarbeid med høyresiden. Noen ganger er det strengt nødvendig. Costas grunnlegge­nde poeng er likevel gyldig. Velgerne må oppfatte at noe står på spill. Det må være en forskjell på å stemme på sentrum–venstre og sentrum– høyre. Hvis ikke, blir det en kamp mellom populister og «røkla». Det har populisten­e alt å tjene på.

Spiller de kortene riktig, er det mye som ligger til rette for at sosialdemo­kratene kan reise seg igjen. En «stor fremtid» er kanskje ikke like rundt hjørnet, men ryktet om sosialdemo­kratenes død er betydelig overdrevet.

 ??  ??
 ?? Foto: Andrea Comas, AP/NTB scanpix ?? Lederen for sosialdemo­kratene, Pedro Sanchez, vant søndagens valg i Spania.
Foto: Andrea Comas, AP/NTB scanpix Lederen for sosialdemo­kratene, Pedro Sanchez, vant søndagens valg i Spania.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway