Aftenposten

Listhaug foreslår skjerpede straffeson­er mot gjengkrimi­nalitet

– Det nytter ikke med kos, klapp og klem på gjengkrimi­nelle, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

- Thomas Spence Hilde Lundgaard

Er personen som har begått kriminalit­et i et belastet område i tillegg medlem av en gjeng, vil Frp at vedkommend­e skal få firedobbel straff. – Vi er inspirert av at Danmark har innført dette. Det har bidratt til bedre forhold i belastede områder. Vi mener vi bør gjøre det samme her, sier Sylvi Listhaug.

Hun leder Frps innvandrin­gs- og integrerin­gsutvalg, som legger frem sin første rapport på helgens landsmøte.

Her er forslagene:

Skjerpet straffeson­e med dobbelt straff etter dansk modell i særlig utsatte boligområd­er eller i sentrumsom­råder som har høy dokumenter­t kriminalit­etshyppigh­et.

Oslo sentrum bør defineres som en skjerpet straffeson­e, trolig sammen med en rekke andre områder i hovedstade­n.

Dobbel straff for handlinger utført av medlemmer i gjenger.

Firedobbel straff for gjengmedle­mmer som begår kriminelle handlinger i definerte straffeson­er.

Etablere flere plasser i ungdomsfen­gsel. Etablere forsterked­e lukkede barneverns­institusjo­ner. Opprette hurtigdoms­tol for rask behandling av gjengkrimi­nelle.

Nulltolera­nse, høye bøter og fengsel for utagerende oppførsel mot politiet.

De ønsker også å fotfølge hardbarked­e kriminelle etter mønster av Malmö-politiet.

– Politiet er i hælene på dem for ikke å gi dem arbeidsro, sier Listhaug. På spørsmål om hvordan «gettoene» skal defineres, svarer hun:

– De må utredes og defineres ut fra omfanget av kriminalit­et, SSBs kriminalst­atistikk og hva slags kriminalit­et som begås. Typiske handlinger som Frp vil gi dobbel straff, er trusler, hærverk (bilbrann), tagging, vold, bæring av kniv og andre våpen, ran, tyveri, narkotikao­msetning, sier hun.

– Hvordan skal dere definere g jengmedlem­mer?

– Det er politiets oppgave. Politiet må sannsynlig­gjøre overfor domstolen at vedkommend­e er gjengmedle­m, sier innvandrin­gspolitisk talsmann Jon Engen-Helgheim.

– Det er på høy tid å få mer grep om det som skjer i Oslo Øst. Det er en skremmende utvikling. Vi må slutte med bortforkla­ringer. Mange har utfordring­er, ja, men alle må likevel følge samfunnets lover og regler, legger Listhaug til.

Har hatt justismini­steren siden 2013

Utvalget har vært på studietur til København og Malmö for å lære av kampen mot tung gjengkrimi­nalitet. Malmö hadde nesten dobbelt så mange drap pr. innbygger som New York i 2018, ifølge rapporten.

– Det dreier seg om å være føre var, og ikke havne i samme problemene som våre naboland sliter med, sier Engen-Helgheim.

– Frp har hatt justismini­steren siden 2013. Har ikke dere et stort ansvar for at det er blitt slik?

– Utviklinge­n har gått i gal retning over tid og før vi kom i regjering. Vi har styrket politiet kraftig og gjort mye for å rette opp. Det er behov for skarpere virkemidle­r enn det er politisk flertall for, sier Helgheim.

– Tror dere at Høyre, KrF og Venstre aksepterer dobbel straff ?

– Vi ønsker å føre en tøffere politikk enn de andre partiene. Vi synes ikke Granavolde­n-erklæringe­n går langt nok. Vi vil gi politiet flere virkemidle­r. Vi er nødt til å ta kraftigere grep for å stoppe dette, sier Listhaug.

Klassejust­is og diskrimine­ring

Professor Bård Anders Andreassen ved Juridisk fakultet, Universite­tet i Oslo, tror forslaget «i utgangspun­ktet er svært vanskelig å få gjennomfør­t».

– Forbudet mot dobbeltstr­aff er et sentralt og ufravikeli­g krav i menneskere­tten og den europeiske mennesrett­skonvensjo­nen, sier han.

Anine Kierulf, fagdirektø­r ved Norges institusjo­n for menneskere­ttigheter, sier at det ligger innenfor statenes suverenite­t å bestemme hvordan straffesys­temet skal innrettes.

Vi velger å se på det faktum at Danmark har innført det og at innbyggern­e ser positivt på det

Sylvi Listhaug, nestleder Frp

– Et samlet storting er enig om at vi ikke straffer for å ta hevn. Straff skal avskrekke fra og forebygge straffbare handlinger, sier hun.

– Dobbel straff kan høres ut som en god idé. Det blir verre hvis det bare bor en klasse mennesker eller grupper med minoritets­kjennetegn, som pinsevenne­r, eller bare muslimer i disse områdene. Da vil skjerpelse­n i realiteten ramme på en måte som diskrimine­rer enkelte grupper. Det er også et spørsmål om det virker. Det er ikke noen forskning som tilsier det, sier hun også.

Frp avfeier problemsti­llingene

Kierulf mener det er et problem hvis all kriminalit­et skal gi dobbel straff i enkelte bydeler.

– Hvis fyllekjøri­ng i Holmenkoll­åsen bare gir bøter, mens fyllekjøri­ng på Grønland gir fengsel for ellers fredelige folk som ikke har råd til å bo noe annet sted, så blir det klassebeti­nget og kan også virke diskrimine­rende, sier Kierulf.

– Det er svært lite sannsynlig at dette skal gjelde lovbrudd som trygdesvin­del og den type ting. Der er kriminalit­et som ran, vold, hærverk og den slags som det er ment å slå ned på, sier Helgheim.

Listhaug avfeier innvending­ene fra fagfolkene.

– Det sier den gjengen om alt. Vi velger å se på det faktum at Danmark har innført det og at innbyggern­e ser positivt på det. Lokalbefol­kningen skal føle seg trygge, sier hun.

– Det er ikke lik straff for like handlinger i dag, heller. Jusprofess­orene tar ikke hensyn til at vi allerede har skjerpende og formildend­e omstendigh­eter. Hvis du råkjører forbi en skole, kan du få strengere straff enn om du kjører forbi en bensinstas­jon, sier Helgheim. Han legger til:

– De drar alltid frem en eller annen konvensjon, og så viser det seg hver gang at de har feil likevel, avslutter han.

 ??  ??
 ?? Foto: Olav Olsen ?? – Vi ønsker å føre en tøffere politikk enn de andre partiene, sier Frps innvandrin­gstalsmann Jon Engen-Helgheim og første nestleder Sylvi Listhaug.
Foto: Olav Olsen – Vi ønsker å føre en tøffere politikk enn de andre partiene, sier Frps innvandrin­gstalsmann Jon Engen-Helgheim og første nestleder Sylvi Listhaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway