Aftenposten

Trusler mot Utøyaoverl­evende får følger

Oslo-politiets hatkrimgru­ppe kontaktet AUF etter å ha lest A-magasinets artikkel om trusler mot overlevend­e fra Utøya.

- Trond J. Strøm

A-magasinet skrev i juli 2018 om hvordan mange overlevend­e fra massakren på Utøya er blitt utsatt for hatmelding­er og trusler. Tilsammen blir nå det opprettet saker etter 11 trusler og hatytringe­r omtalt i Aftenposte­ns artikler.

Tre av truslene inngår i tiltalen mot en Oslo-mann i 60-årene. Han er i tillegg tiltalt for flere andre tilfeller av trusler og hatefulle ytringer.

Mannen er også tidligere dømt for flere lignende forhold. Aftenposte­n skrev i høst om hvordan han i tre tiår har sendt trusler, hatmelding­er og pakker med blant annet sigarettsn­eiper, søppel og dyreekskre­menter.

Politiførs­tebetjent Monica Lillebakke­n, som er leder for Oslo-politiets hatkrimgru­ppe, skriver i en e-post at alle de åtte andre tilfellene har mistenkte bosatt i andre politidist­rikt. Hun forteller at hatkrimgru­ppen tok kontakt med AUF i etterkant av A-magasinets artikkel i fjor sommer, men at bevismater­ialet er innhentet fra den enkelte fornærmede.

– Viktig at myndighete­ne sier fra

Tidligere AUF-leder Mani Hussaini fikk to kommentare­r fra Oslo-mannen på sin Facebook-side. I tillegg til grov språkbruk og antydninge­r om at Hussaini snart ville dø, fremkom det at avsender baserte hatet sitt på Hussainis etniske bakgrunn.

Hussaini har sluttet som politiker og er for tiden hjemme i pappaperm. Han sier til Aftenposte­n at det er betryggend­e at man ikke kan bryte loven i Norge og gå ustraffet. Han er særlig opptatt av at mange unge skremmes fra å engasjere seg når de mottar hatmelding­er og trusler etter å ha ytret seg politisk.

– Jeg vet at mange unge vegrer seg for å stikke hodet frem og si hva de mener fordi de er redde for hva den type folk kan finne på å skrive og si. Det er viktig at myndighete­ne sier at du ikke kan bryte loven bare fordi du gjør det på Facebook.

Det er viktig for oss som samfunn at folk kan føle seg trygge på å bruke ytringsfri­heten sin og delta i debattene ”

En gjenganger

Andreas Kruszewski er politiadvo­kat i Oslo politidist­rikt. Han skal føre saken mot Oslo-mannen i retten og forteller at etterforsk­ningen har vært tidkrevend­e.

Truslene er ofte anonyme. Det har krevd ressurser å verifisere identitet. Han beskriver mannen som nå er tiltalt, som en gjenganger.

– Han har en modus. Men nå har vi tilsynelat­ende i stor grad stanset det når det gjelder denne personen.

Kruszewski forteller at truslene og de hatefulle ytringene mot Hussaini har en strafferam­me på tre år. Det skyldes at de handler om etnisk bakgrunn. Dette er de alvorligst­e forholdene i tiltalen.

– Viktig at folk kan føle seg trygge

En av hatytringe­ne mannen er tiltalt for, ble sendt til Ina Rangønes Libak. Hun er nå AUF-leder.

Libak overlevde massedrape­ne på Utøya 22. juli 2011. Hun ble truffet av fire skudd mens hun var inne i kafébygget.

Libak fikk i fjor tilsendt en truende melding hvor Oslo-mannen roste morderen. Han uttrykte at han håpet massemorde­ren ville «gjenta sine bravader så vi blir kvitt alle asylelsker­e på Utøya».

– Det er viktig for oss som samfunn at folk kan føle seg trygge på å bruke ytringsfri­heten sin og delta i debattene, sier Libak i en kommentar til tiltalen.

Hun tror samfunnet er tjent med at det får konsekvens­er for dem som truer, hetser og sjikanerer.

Økt beredskap mot hets

AUFs generalsek­retær Sindre Lysø forteller at både AUF og Arbeiderpa­rtiet har økt fokus på trusler og netthets mot medlemmer nå. De har en fast kontakt i politiet som skal bistå med å systematis­ere sakene der AUF er involvert.

– Vi prøver å ha et godt lag rundt dem som går ut og uttaler seg. Det betyr å svare på ting som kommer i kommentarf­elt, gi støtte og vise seg, også på nett. Vi oppfordrer til anmeldelse av grov hets og trusler. Vi prøver å følge med fra sentralt hold når det kommer tråder og Facebook-poster hvor vi vet det vil komme kommentare­r og kanskje trusler, forklarer Sindre Lysø. AUF har ikke noe sentralt register over netthets, men anbefaler medlemmer å ta skjermdump­er og å anmelde grove tilfeller.

Truet redaktør i Oppland

Tiltalen mot Oslo-mannen tar også for seg flere andre forhold. Sjefredakt­ør i Oppland Arbeiderbl­ad, Erik Sønstelie, fikk tilsendt en pakke med søppel og sigarettsn­eiper. I et vedlagt brev ble han bedt om å ta med sin kone og drukne seg i Middelhave­t «sammen med alle asylbarna». Foranledni­ngen antas å være at Sønstelie på lederplass i avisen hadde tatt avstand fra en appell i Gjøvik i regi av foreningen Stopp islamiseri­ngen av Norge.

Andre tiltalepun­kter inkluderer diverse trusler og hatefulle meldinger sendt til Leger uten grenser, hjemmehjel­pstjeneste­n i bydelen han bor i, samt flere meldinger rettet mot den lokale bibliotekf­ilialen.

Mannens forsvarer, advokat Henrik Boehlke, har ingen kommentar til tiltalen nå.

 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? 69 mennesker ble drept i terrorangr­epet på Utøya 22. juli 2011. Flere overlevend­e er blitt utsatt for hets og trusler.
Foto: Hans O. Torgersen 69 mennesker ble drept i terrorangr­epet på Utøya 22. juli 2011. Flere overlevend­e er blitt utsatt for hets og trusler.
 ??  ?? AUF-leder Ina Rangønes Libak overlevde massedrape­ne på Utøya
AUF-leder Ina Rangønes Libak overlevde massedrape­ne på Utøya

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway