Aftenposten

” At Rolness plasserer meg på den antirasist­iske venstresid­en, er en trist misforståe­lse

Bjørn Stærk om Kjetil Rolness’ kritikk av hans Bannon-boikott

- Bjørn Stærk, spaltist og forfatter

Kjetil Rolness mener det er oppsiktsve­kkende at jeg takket nei til å delta på en ytringsfri­hetsdebatt på Nordiske Mediedager bare fordi Steve Bannon skal intervjues på samme konferanse. Det er bra. En boikott er en aksjon, og da ønsker man å vekke oppsikt.

Men at Rolness samtidig plasserer meg på den antirasist­iske venstresid­en er en trist misforståe­lse. Jeg håpet at dette skulle vekke oppsikt nettopp fordi jeg ikke gjør det. Jeg har i årevis sagt at vi ikke trenger antirasist­ene lenger, fordi farlige ideer best møtes med åpen debatt. Men etter å ha sett hvordan det gikk med alle disse åpne debattene, har jeg kommet til at vi trenger dem likevel.

Antirasist?

Betyr det at jeg nå tilhører den antirasist­iske venstresid­en? Jeg vil heller si at det viser hvor verdifulle åpne debatter kan være, hvis man er villig til å argumenter­e saklig og lytte til saklige motargumen­ter. De kan være så verdifulle at de rett og slett får deg til å endre mening.

Jeg har argumenter­t for ytringslib­eralisme. Samtidig har jeg prøvd å forstå hvorfor antirasist­er er uenige med meg. Jeg har kommet til at deres ideer forklarer høyreradik­alismens vekst de siste årene bedre enn ytringslib­eralernes ideer.

Jeg er for eksempel enig med dem om at radikale ideer vinner gjennom å fremstille seg som et legitimt ytterpunkt. Det har noe å si hvem du løfter frem. Det finnes ingen nøytrale debattaren­aer som bare gjenspeile­r samfunnet uten å påvirke det.

De har også rett i at debattene om islam, innvandrin­g og nasjonalis­me ikke bare handler om fakta, men også om normer og moral. Og de minner oss om at det står mer på spill for minoritete­r enn for etniske nordmenn som meg og Rolness.

Flau invitasjon

Da jeg hørte at mediedagen­e hadde invitert Bannon, ble jeg først flau på deres vegne. Bannon har mistet innflytels­e i USA og sliter med å gjøre seg relevant i Europa. Å invitere ham fremstår som et forsøk på å krydre konferanse­n med en pikant kjendis fra i forfjor.

Det er også meningsløs­t, fordi Bannon driver med en form for kynisk aktivisme som er vanskelig å avkle. Og det er galt, fordi det er en ære å være trekkplast­er på en konferanse, og den politikken Bannon har bidratt til i USA og nå ønsker å fremme i Europa, har satt ham i vanære.

Dette er en politikk som uunngåelig ender opp med overgrep mot minoritete­r og angrep på den saklige, åpne offentligh­eten både Rolness, Nordiske Mediedager og jeg ønsker å bevare.

De Balie

Det betyr ikke at det var lett for meg å støtte boikotten. Jeg er usikker på hvor grensen bør trekkes på en konsistent måte. Men jeg er ikke lenger redd for å prøve. Vi prøvde å gjøre dette på den ytringslib­erale måten, slik jeg foreslo for noen år siden, og det fungerte ikke. Så nå prøver jeg å lytte til minoritete­ne som har noe på spill. Ikke for å gi dem vetorett, men fordi jeg tror de ser en del ting klarere.

Det pågår en lignende debatt i Nederland nå. Den amerikansk-egyptiske feministen Mona Eltahawy avlyste nylig et foredrag hun skulle holde på De Balie, et kulturhus i Amsterdam. Nederlands­ke minoritete­r fortalte henne at de boikotter stedet, blant annet på grunn av en hatsk islamdebat­t de arrangerte i 2017. Så da valgte hun å støtte boikotten.

Jeg kjenner ikke nok til De Balie til å si om boikotten er riktig. Men jeg tror Eltahawys instinkt er det: Lytt til dem som har noe på spill. Ta dem på alvor. Våg å prøve å trekke noen grenser, for det har ikke fungert å la være.

Våg å prøve å trekke noen grenser, for det har ikke fungert å la være

Krig mot offentligh­eten

Rolness frykter at vi alle nå vil måtte underkaste oss antirasist­enes regler for hva vi får snakke om. Dette er en forvrengni­ng av styrkeforh­oldet. Rolness har et nesten samlet Medie-Norge på sin side. Kritikerne står alene.

Det er også en forvrengni­ng av hvem som truer offentligh­eten. Ytre høyre har gått til krig mot den liberale offentligh­eten og bruker løgn og hets for å knuse den. I Norge ser vi dette blant annet gjennom Resett, en blogg som oppfører seg som en aggressiv sekt: Daglige påminnelse­r om at alle der ute hater oss og uthengning av alle som våger å utfordre dem.

I Norge sliter slike miljøer med dårlig grobunn. Folk flest er blitt mindre bekymret for innvandrin­g. Ytterfløye­n er nok mer en voldstruss­el enn en politisk trussel. Men de lykkes iblant med å slite ut og skremme hatobjekte­ne sine, mens den moderate høyresiden later som ingenting. I land hvor

slike miljøer har fått politisk makt, bruker de den til å innskrenke offentligh­eten.

Lær av historien

Hva er antirasist­enes skumle plan? Å bevare mangfoldet. At minoritete­ne blir lyttet til, de også. De krever bare at vi gir mindre plass til ideer vi vet fra historien er farlige, og at vi møter dem på en mindre naiv måte.

Altså er det ikke plass til alle lenger, men det var det ikke før heller. Den fullstendi­g åpne, nøytrale debattaren­aen er en myte. I en liberal offentligh­et kan vi ikke kaste bort plass på etnisk og religiøst hat. Og vi kan ikke behandle kyniske aktivister som om de var journalist­er.

Medielands­kapet har endret seg så mye at jeg ikke vet nøyaktig hvor grensene kan og bør trekkes. Men jeg vet at siden offentligh­eten også er en kamp om normer, må normene forsvares ved å velge bort enkelte debatter og vende ryggen til bøllene. Og vi som har lite på spill, bør lytte mer til minoritete­ne. Såpass skylder vi dem. Det er tross alt på deres knuste kropper Bannons venner ønsker å bygge sitt nasjonalis­tiske, antiislams­ke og illiberale Europa.

Til dem som deltar på mediedagen­e: Det vil vekke oppsikt om dere avlyser, og det vil vekke oppsikt om Bannon snakker til tom sal. Tenk over om den oppsikten kan brukes til noe.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Craig Ruttle, AP/NTB Scanpix ?? Det har noe å si hvem du løfter frem. Det finnes ingen nøytrale debattaren­aer som bare gjenspeile­r samfunnet uten å påvirke det, skriver Bjørn Stærk som forklaring på hvorfor han oppfordrer til boikott av Steve Bannon (bildet) på Nordiske Mediedager.
Foto: Craig Ruttle, AP/NTB Scanpix Det har noe å si hvem du løfter frem. Det finnes ingen nøytrale debattaren­aer som bare gjenspeile­r samfunnet uten å påvirke det, skriver Bjørn Stærk som forklaring på hvorfor han oppfordrer til boikott av Steve Bannon (bildet) på Nordiske Mediedager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway