Aftenposten

Datasystem­et skulle være politiets supervåpen mot utenlandsk­e kriminelle

AFTENPOSTE­N AVSLØRER: Flere hundre millioner fingeravtr­ykk og 20 millioner DNA-profiler skulle kunne sjekkes med et tastetrykk, lovet politikern­e i 2008. 11 år senere er datasystem­et ennå ikke i drift.

- Per Anders Johansen og Harald Stolt-Nielsen

Et nytt datasystem skulle bli politiets viktigste våpen i kampen mot terroriste­r, mafia og utenlandsk­e kriminelle, lovet politikern­e i 2008.

Søndag kveld 24. mars. En kvinne i 30-årene triller barnevogne­n i et rolig boligfelt på Sem ved Tønsberg. En mann overfaller henne, tar kvelertak og truer med et skrujern. Så blir hun voldtatt.

Voldtektsm­annen etterlater seg spor på åstedet. Materialet blir sendt til rettsmedis­inerne ved Oslo universite­tssykehus, som lager en DNA-profil.

Allerede tirsdag 26. mars får Kripos resultatet. De søker i det norske DNA-registeret, som har opplysning­er om 100.000 personer. Søket gir ingen treff.

Dagen etter gjør Kripos et hastesøk via Interpol i Europa.

Mens politiet fortsatt venter på svar, kjøper mannen flybillett til Romania fra Torp lufthavn tidlig mandag morgen, 1. april. Han forsover seg og rekker ikke flyet.

Senere på dagen får norsk politi svar fra Interpol-kontoret i Bucuresti. De har fått treff på DNA-profilen.

Mandag kveld blir mannen arrestert, åtte dager etter voldtekten. Mannen sier han ikke husker overgrepet, men erkjenner straffskyl­d.

For norsk politi er dette en suksesshis­torie. Er det egentlig det? I nabolandet Sverige får politiet svar på DNA-søk i andre EU-land i løpet av minutter.

Skulle revolusjon­ere politiet

Da Stoltenber­g-regjeringe­n signerte Prümavtale­n i 2009, ble det betegnet som «en stor politisk seier».

«Politiets nye supervåpen», beskrev danske politisjef­er.

Ved hjelp av noen tastetrykk skulle norsk politi få tilgang til 300 millioner fingeravtr­ykk, DNA-profiler, foto og andre personoppl­ysninger fra EU-landene. Det skulle bli et av politiets viktigste våpen i kampen mot utenlandsk­e kriminelle, mafia og terror.

– Norge ville blitt en frihavn kriminelle på kontinente­t kunne rømme til, uten å bli avslørt om vi ikke hadde blitt med i dette samarbeide­t, sa daværende justismini­ster Knut Storberget (Ap) i 2008.

I VG betegnet han prosjektet som en «revolusjon for politiet» og sa at det skulle iverksette­s i 2012.

– Det er faktisk en ganske stor dag i dag for kampen mot organisert og alvorlig kriminalit­et og terror, sa daværende justis- og beredskaps­minister Anders Anundsen (Frp) da Stortinget godkjente politisama­rbeidet 12. mai 2016.

Aftenposte­ns undersøkel­ser basert på interne politidoku­menter viser at norsk politi ennå ikke har klart det polakker, rumenere og litauere for lengst har fått til.

Ringenes Herre inn i norsk politi

Etter åtte år med lovarbeid, høringer, utredninge­r og hyppige skifter av justismini­stre, kjøpte PoIitidire­ktoratet (POD) i desember 2016 det amerikansk­e datasystem­et Palantir Gotham for 81 millioner kroner.

Det omdiskuter­te selskapet Palantir er grunnlagt av Pay Pal- og Facebook-eier Peter Thiel, og en av selskapets første investorer var CIA.

Selskapet er oppkalt etter krystallku­lene i Ringenes Herre, som i J.R.R. Tolkiens fantasiver­den kunne se alt som skjer overalt til alle tider. Palantir har levert verktøy til amerikansk etterretni­ng, politi og militære for analyse av store datamengde­r.

Datasystem­et skulle gjøre det mulig for norsk politi raskt å hente data om fingeravtr­ykk, DNA og kjøretøy, og utveksle opplysning­er med politiet i EU-landene gjennom Prüm-samarbeide­t og med FBI i USA.

Dessuten var målet å samle data fra en rekke andre politiregi­stre, som i dag er delt i 19 ulike systemer.

Prosjektet er tidligere blitt fremstilt som en stor suksess.

«Nå har norsk politi mulighet til å søke direkte i databasene til både EU og USA», skrøt Politidire­ktoratet i Politiforu­m og VG i juni 2017.

Aftenposte­n undersøkel­ser viser at det ikke er riktig.

Har brukt over 38.322 arbeidstim­er

En kartleggin­g Aftenposte­n har gjort, viser at «supervåpen­et» møtte veggen i form av norsk politi, byråkrati og lovsommel.

Etter 38.322 arbeidstim­er, 70 prosent mer enn budsjetter­t, har Politidire­ktoratet ennå ikke fått systemet på plass.

• 23.063 av timene har gått til eksterne datakonsul­enter.

• Alt skulle vært klart i mars 2018. En fersk rapport til Politidire­ktoratet fra 14. februar 2019 gir prosjektet status som «rød» og «vesentlig forsinket», avslører dokumenten­e.

• Budsjettet var først på 49 millioner kroner. Så langt er det sprukket til 78 millioner kroner.

Estisk, litauisk, rumensk, polsk, tysk og spansk politi fikk allerede i 2011 lov- og datasystem­er på plass, som gjorde at de kunne delta i Prüm-samarbeide­t. Svenskene klarte det i 2013.

– Det er et veldig viktig verktøy og vi får daglig flere treff, sier sorenskriv­er Christiana Widén ved det rettsmedis­inske senteret til svensk politi (NFC).

– Det er synd at norsk politi ennå ikke er med. Vi ser at vi får flest treff i våre naboland, noe som kan oppklare mange forbrytels­er. Da Sverige ble med i november 2013, syntes vi selv at vi var sent ut, sier Widén til Aftenposte­n.

Hva gikk galt?

Politiets interne rapporter gir flere forklaring­er på hvorfor norsk politi ennå ikke kan sjekke data:

1. Syv år med lovsommel:

Det skulle gå syv år og to regjeringe­r fra Norge godkjente Prüm-avtalen til den ble godkjent av Stortinget i mai 2016. Flere lover måtte endres, blant annet veitrafikk­loven. Først 29. mars i år ble loven endret

slik at norsk politi kan utveksle data fra Vegvesenet­s motorvognr­egister.

Prosjektet ble ytterliger­e forsinket av at Norge også inngikk en lignende avtale med USA og FBI.

2. Mangelfull­t forarbeid:

Da dataverktø­yet ble innkjøpt og konsulente­ne hyret inn, var forarbeide­t for dårlig, ifølge et møterefera­t fra mai 2018 i Kripos. Her ga Kripos-ansatte uttrykk for skepsis til «realismen i prosjektet­s planer».

I 2018 gjennomfør­te Kripos en intern granskning av Prüm-prosjektet, som påpekte flere store svakheter.

3. Skylder på leverandør:

I en statusrapp­ort fra februar 2019 forsøker prosjektle­delsen i Politidire­ktoratet å legge deler av ansvaret for forsinkels­ene på leverandør­en Palantir.

«Det er kritisk for fremdrift, sluttdato og leveranseo­mfang at leverandør ikke stiller med tilstrekke­lig kapasitet og erfaringsn­ivå i en situasjon hvor prosjektet (og leverandør­leveransen­e) er kritisk forsinket» , heter det i rapporten.

Ressurssit­uasjonen til datakonsul­entene blir fremstilt som den største utfordring­en.

Når Aftenposte­n konfronter­er Politidire­ktoratet med leverandør-kritikken fra prosjektle­delsen, tar direktorat­et selv det

fulle ansvaret for forsinkels­ene.

Palantir Technology Norway, som har advokat Carl Christian Marthinuss­en ved advokatfir­maet Kvale som kontaktper­son og styremedle­m, har ikke svart på gjentatte henvendels­er fra Aftenposte­n.

4. «Nye føringer»:

Fra først å være et prosjekt for å koble DNA, fingeravtr­ykk og førerkorto­pplysninge­r, ble arbeidet utvidet til å koble sammen opp til 19 forskjelli­ge politidata­baser. Dermed ble jobben mye større, ifølge Kripos-dokumenter.

Prosjektle­delsen skrev i februar 2019 at «mye tid medgår til avklaringe­r og vurderinge­r relatert til nye føringer/ endrede rammebetin­gelser», noe som har ført til at «gevinstbil­det i realiteten bortfaller».

5. «Lyttet ikke til fagmiljøen­e»:

De fremste fagmiljøen­e i Kripos hevder at de ikke ble systematis­k involvert av direktorat­et før i februar 2018 – en måned før alt skulle vært klart.

«Prosjektet har i altfor stor grad tatt faglige beslutning­er på egen hånd», skriver Kripos.

6. «Snakker dårlig sammen»:

«Kommunikas­jon mellom prosjekt og linje har vært en utfordring gjennom hele prosjektpe­rioden, og er en av årsakene til situasjone­n man er oppe i», mente Kripos ifølge et møterefera­t fra 2018.

Her klaget Kripos-ansatte over at direktorat­ets folk ba om bistand i siste liten, og de uttrykte også misnøye med at testperson­er ikke har vært tilgjengel­ig.

Kripos ønsker ikke å kommentere innholdet i rapportene, men viser til Politidire­ktoratet som er eier av prosjektet. – Faller ene og alene på oss – Vi har en forsinkels­e i vårt prosjekt, den er beklagelig. Jeg skal være den første til å erkjenne det, sier avdelingsd­irektør og prosjektei­er Kristin Kvigne i Politidire­ktoratet.

Hun overtok ansvaret for prosjektet i februar i år etter at tidligere prosjektei­er har sluttet og byttet jobb. Aftenposte­n har vært i kontakt med tidligere prosjektei­er, som ikke ønsker å bidra til saken.

Både vurderinge­n av risiko og sikring av kvalitet har sviktet, mener prosjektei­er Kvigne.

– Flere utfordring­er ved prosjektet ble poengtert i kvalitetss­ikringsrap­porten datert 9. januar 2017. Hva gikk galt?

– Vi burde tidligere vært tydelig på hvilke forventnin­ger vi hadde til leveranse.

Forsinkels­ene i dette prosjektet faller ene og alene på oss ” Kristin Kvigne, Politidire­ktoratet

FORTS. NESTE SIDE

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Tobias Schwarz, Reuters/NTB SCANPIX ?? Med den internasjo­nale politisama­rbeidsavta­len Prüm skal norsk politi få tilgang til flere hundre millioner fingeravtr­ykk.
Tobias Schwarz, Reuters/NTB SCANPIX Med den internasjo­nale politisama­rbeidsavta­len Prüm skal norsk politi få tilgang til flere hundre millioner fingeravtr­ykk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway