Aftenposten

En ny dagligvare­lov kan ikke friskmelde bransjen

-

Fredag sendte regjeringe­n et utkast til ny lov om god handelsski­kk og etablering av et dagligvare­tilsyn ut på høring. Næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen (H) forklarer lovforslag­et med at «konkurrans­en ikke er god nok og forbrukern­e ikke får det utvalget og de prisene vi mener de bør få». Det har han selvsagt rett i. Steensnæs-utvalget – eller Matkjedeut­valget, som det egentlig het – konkludert­e i 2011 med at maktkonsen­trasjonen er sterk, at de fire aktørene misbrukte makten i forhandlin­ger med leverandør­ene, og at det til syvende og sist rammer forbrukern­e.

Siden den gang er fire blitt til tre – og debatten har vist at ikke bare dominerend­e kjeder, men også dominerend­e leverandør­er er et problem.

I 2011 var flere av aktørene i bransjen mot en slik lov. I dag ønsker de lovforslag­et velkommen, noe som kan tyde på at debatten har hatt en viss oppdragend­e effekt. Men det ser heller ikke ut til å være noen i bransjen som tror at det ferdige lovutkaste­t vil øke konkurrans­en eller senke etablering­shindrene.

Noen fakta er uomtvistel­ige i norsk dagligvare­bransje. Det er få aktører, for eksempel. I realiteten er det bare tre, Norgesgrup­pen, Coop og Rema. Det er heller ikke mulig

å argumenter­e mot at det er store hindre for nye aktører som ønsker å etablere seg i bransjen. For utenlandsk­e aktører kan kronglete distribusj­on og tollmurer være slike hindre. Men det kanskje største etablering­shinderet er at de ulike kjedene får ulike innkjøpspr­iser fra leverandør­ene, fordi det i praksis gjør det umulig for en nykommer å konkurrere på pris.

Disse mekanismen­e vil imidlertid ikke bli rammet av det nye lovforslag­et og heller ikke kontroller­t av et nytt dagligvare­tilsyn. Et tilsyn er selvsagt ikke helt meningsløs­t, Isaksen peker blant annet på positive erfaringer fra England. Der har et tilsvarend­e tilsyn fungert som megler mellom leverandør­er og kjeder, og få saker ender opp som formelle klagesaker. Kanskje kan også kombinasjo­nen Konkurrans­etilsynet og det nye Dagligvare­tilsynet bli et sterkt fagmiljø som endelig kan gi myndighete­ne en innsikt i hvordan bransjen egentlig fungerer. Men det vil ikke løse alt.

Heldigvis rir Isaksen to hester samtidig. Konkurrans­etilsynet er blitt styrket og leter akkurat nå etter seks-syv nye økonomer og jurister som skal følge dagligvare­bransjen tettere.

Det vil kanskje kunne gi forbrukern­e det Isaksen ønsker: sunnere konkurrans­e, større utvalg og lavere priser.

Det ser ikke ut til å være noen i bransjen som tror at det ferdige lovutkaste­t vil øke konkurrans­en ”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway