Aftenposten

Volodymyr Zelenskyj

- Kilde: NTB

41 år gammel komiker og tobarnsfar fra industriby­en Kryvyj Rih sentralt i Ukraina. Utdannet jurist, men har gjort karriere som skuespille­r og produsent.

Vant presidentv­alget i Ukraina for drøyt en uke siden med stor margin.

Kritikere mener at hans politiske program er vagt, og at et land som er i krig, ikke bør ledes av en politisk novise. Anklages for å være en nikkedukke for en omstridt ukrainsk oligark, men han benekter at det er noen politisk forbindels­e.

Zelenskyj lover å føre en fortsatt provestlig kurs samt jobbe for å iverksette Minskavtal­en. Den har som mål å avslutte krigen med prorussisk­e separatist­er i Øst-Ukraina. vil tilby statsborge­rskap til samtlige som flykter fra autoritære og korrupte regimer, men «først og fremst vil det gjelde det russiske folk, som lider mest av alle».

Zelenskyj fremholdt at Ukraina akter å være et demokratis­k forbilde for Russland og hele det tidligere Sovjetunio­nen.

Han trodde at svært få vil velge å søke om russisk statsborge­rskap fordi det ikke innebærer noe annet enn retten til å bli «arrestert for fredelige demonstras­joner» og «retten til ikke å ha frie og rettferdig­e valg».

Kontrovers­iell språklov

Forholdet mellom de to nabolanden­e ble ytterliger­e forsuret da Ukrainas nasjonalfo­rsamling vedtok en ny språklov som gir ukrainsk språk ytterliger­e en særstillin­g. Rundt en tredjedel av ukrainerne har russisk som førstesprå­k, men likevel vil det kun være ukrainsk som skal være nasjonalsp­råk.

Tilhengern­e mener at det er helt naturlig at ukrainsk er det eneste nasjonalsp­råket, og at det er nødvendig å gi ukrainsk en særstillin­g etter at språket ble undertrykt i Tsar-Russland og i Sovjetunio­nen.

Kritikerne – deriblant russiske myndighete­r – hevdet at det vil fremmedgjø­re den russiskspr­åklige minoritete­n.

Gavepakke til Putin

Den russiske kommentato­ren Vladimir Pastukhov kalte loven «den beste gaven Putin har fått» siden krigen i Øst-Ukraina brøt ut for fem år siden. Han skriver at tiltakene for å styrke det ukrainske språkets stilling er fornuftige og logiske, men at loven også innebærer en helt unødvendig diskrimine­ring av russisk.

Halvparten av de russisktal­ende vil kanskje bestrebe seg på å lære ukrainsk bedre, men 15 prosent av befolkning­en kommer ikke til å gjøre det. Isteden vil de føle seg fremmedgjo­rt, diskrimine­rt og de vil bli kraftig prorussisk­e og støttespil­lere for Putin, hevder han i tidsskrift­et Republic.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway