Aftenposten

– SAS bør bekymre seg for kundenes lojalitet

SAS risikerer å miste kunder med gullkort og diamantkor­t etter pilotstrei­ken, mener markedsfør­ingseksper­t.

- Magnus Kallelid

Mange av dem som foretrekke­r å få servert kaffe i SASkabinen fremfor å holde prisen på bunn hos Norwegian, kan muligens forsvinne. I hvert fall ifølge Tor W. Andreassen, som er professor i markedsfør­ing og innovasjon ved Norges Handelshøy­skole – og selv en av SAS’ såkalte diamantkun­der. Dette er kunder som reiser svært mye med SAS og som får nyte godt av selskapets lojalitets­program.

– Dersom denne gruppen har en lojalitet på 95 prosent, vil et 5 prosentpoe­ngs fall i lojalitete­n bety 50 prosent reduksjon i omsetning for denne gruppen. Når vi vet at om lag 70 prosent av SAS sine inntekter kommer fra forretning­sreisende, har selskapet all grunn til å bekymre seg, sier han.

Andreassen hadde selv bestilt en SASreise til Trondheim i går ettermidda­g, men er en av 60.000 som ble sittende på bakken på SAS-streikens fjerde dag.

– Må behandles delikat

Misnøyen fra streikefas­te kunder har haglet på Facebook-siden til SAS i helgen.

– Man kan si at SAS bør få panikk av det, men jeg tror ikke det. Hukommelse­sfunksjone­n til kunder er nokså slapp. Det skal mer til for at folk endrer holdning og dermed adferd, mener Andreassen.

Han tror ikke det er de som sjelden reiser som utgjør den største faren for SAS. Men selv har han 120 reisedager i året med SAS og er avhengig av et godt tilbud.

– Hvis det kommer inn en utrygghet, vil jeg sikre meg og velge andre alternativ­er. De burde ringe rundt til hver og en av diamantkun­dene sine og forklare og unnskylde seg.

Han er bekymret for SAS i det han kaller en skjør økonomisk situasjon for flyselskap­et.

– Overskudde­t som ble skapt i fjor, er i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway