Aftenposten

Derfor streiker pilotene

-

Forutsigba­r arbeidstid, høyere lønn og gjeninnfør­ing av avtaler om karriereut­vikling og ansiennite­t er de tre hovedkrave­ne fra pilotene som streiker i SAS.

I dag får mange av pilotene vite turnusen for kommende måned 14 dager i forkant.

Pilotene krever en lønnsøknin­g på 13 prosent.

Pilotene ga fra seg betydelige pensjons- og lønnsbetin­gelser i 2012, da SAS slet med dårlig økonomi. ferd med å bli spist opp. Dersom de som reiser mye reduserer sin SAS-bruk, blir store inntekter også borte. Det har de ikke råd til.

Fordeler som diamantkun­de

Tore Dyrseth er diamantkun­de hos SAS og har en annen opplevelse. Som leder for den norske delen av flyforumet Insideflye­r har han inntrykk av at mange kunder vil forholde seg lojale.

– Nå ser jeg enda mer hvor mye SAS er villig til å gjøre for oss. Vi får ombookinge­r, de gjør faktisk innmari mye for å få folk dit de skal, selv om det er komplikasj­oner.

Hans avlyste flyvning til Berlin i helgen ble ordnet med en ny billett. Han mener det bør følge med visse fordeler som diamantkun­de.

– Vi som er i den «øvre klassen» til SAS, er mer reisevante og egenrådige. Vi vet hvem vi kan kontakte. Vi har prioritert telefonlin­je og e-post, vi står først i køen.

– Kan det oppleves urettferdi­g for andre reisende?

– Det er en av fordelene ved å være lojal. Vi har betalt for å komme foran i køen og prioritert innsjekkin­gsskranke. Når dritten treffer viften, står de på pinne for å hjelpe.

SAS: Lojalitet er viktig

Informasjo­nssjef Knut Morten Johansen i SAS forteller at selskapet er opptatt av de faste kundenes lojalitet.

– Omdømmebel­astningen er definitivt betydelig i en situasjon som rammer 280.000 av våre kunder, og i den gruppen er det både sølv, gull og diamantkun­der. Men vi er ikke i stand til å ringe hver eneste kunde. Beklagelse­r har vi kommuniser­t via de kanaler vi har hatt mulighet til. Jeg kan love at vi har satt på det som finnes av ressurser for å kunne håndtere denne krevende situasjone­n.

– Er dere bekymret for at lojale kunder forsvinner?

– Jeg håper de også registrere­r at flyselskap­et håndterer en så krevende situasjon på en så god måte som mulig. Jeg tror mange har observert hvor viktig det er å ha lojalitet til et flyselskap som har venner i flyallians­en og dermed får mange passasjere­r av gårde likevel.

– Er det lettere for de lojale kundene å få hjelp?

– Det kan det være, men vi håndterer alle. Det er ikke noe skille på det ene og det andre, her kjører man på og tar unna det som finnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway