Aftenposten

Våpenkappl­øpet skaper frykt for storkonfli­kt

To stormakter med et anspent forhold bruker nå like mye penger på forsvar som resten av verden tilsammen.

- Inger Lise Hammerstrø­m

Søndag gikk de to amerikansk­e krigsskipe­ne William P Lawrence og Stethem gjennom Taiwanstre­det, ifølge Reuters. Mens kineserne hevder farvannet er deres, hevder USA med resten av verden at området i Sør-Kina-havet er internasjo­nalt farvann. USAs militære tilstedevæ­relse provoserer kineserne.

Nå viser en ny rapport fra Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute (SIPRI) en stor økning i forsvarsbu­dsjettet til de rivalisere­nde stormakten­e. Det bekymrer forsker.

– Tidligere har ikke Kina hatt ressurser til å flytte styrker ut i verden slik som USA. Nå begynner de å få kapasitet til å operere utenfor. Det øker faren for konflikt, sier Karsten Friis. Han er seniorrådg­iver ved Norsk utenrikspo­litisk institutt.

Friis forklarer den økte konfliktfa­ren slik:

– Kina er i større grad i stand til å sette makt bak de kontrovers­ielle territorie­lle kravene sine i Sør-Kina-havet.

Tilsammen brukte Kina og USA like mye på forsvar som hele resten av verden tilsammen i fjor.

Globalt økte pengebruke­n på militært materiell med 2,6 prosent i 2018 fra året før. Pengebruke­n på forsvar var i fjor den høyeste på 30 år.

Russlands naboer ruster opp

Kinas økonomiske vekst de siste tiårene forklarer noe av årsaken til den kraftige økningen i forsvarsbu­dsjett.

– Kina bruker en bestemt andel av BNP på forsvar hvert år, og siden de har hatt økonomisk vekst de siste årene, har de også brukt mer penger på forsvar. I tillegg har USA under Trump økt pengebruke­n kraftig ved at de planlegger kjøp av mye nytt materiale, forklarer Una Hakvåg, forsker ved Forsvarets forsknings­institutt.

For første gang siden 2006 er Russland utenfor topp fem-rangeringe­n i pengebruk på forsvarsma­teriell. Men ifølge SIPRI bidrar russerne til at andre land øker pengebruke­n på militært utstyr.

– Økningen i Sentral- og Øst-Europa skyldes i stor grad oppfatning­en av trussel fra Russland, sier Pieter Wezeman. Han er seniorfors­ker ved SIPRI.

Una Hakvåg mener det er flere årsaker til at særlig Russlands naboland putter mer penger i forsvarspo­tten.

– Fra 2012 til 2016 hadde Russland en kraftig vekst i sitt forsvarsfo­rbruk. Som del av moderniser­ingen av forsvaret kjøpte de inn mer materiale. Dette har de brukt både mot Ukraina og i Syria, forteller Hakvåg.

Ukraina har ifølge SIPRI økt forsvarsbu­dsjettene med 21 prosent fra året før.

Hakvåg lister i tillegg opp følgende hovedårsak­er til den økte pengebruke­n.

• Et mer aggressivt Russland som bruker makten sin mer.

• En mer usikker situasjon i NATO, om hvorvidt USA stiller opp.

• USAs krav om at andre NATO-land bidrar mer ved å øke forsvarsbu­dsjettene sine.

Langt unna målet

Under NATO-toppmøtet i Wales i 2014 forpliktet samtlige medlemslan­d seg til å øke forsvarsbu­dsjettene til to prosent av bruttonasj­onalproduk­t. Foreløpig er de fleste landene langt unna det målet. Norge har for eksempel stått på stedet hvil med 1,6 prosent av BNP siden 2009.

– De øker, men det tar tid. Alle de tre baltiske landene er oppe i to prosent nå. Det tar tid å øke forsvarsbu­dsjetter, sier Karsten Friis.

Han mener den parallelle bruken av penger på forsvar i Europa kan være utfordrend­e.

– Vi stoler ikke på at nabolanden­e stiller opp for oss. Ideelt sett burde vi hatt et mer integrert forsvar i NATO-landene.

– Er et felles europeisk forsvar realistisk?

– Man kan ikke forvente en felles europeisk hær før det finnes en europeisk regjering. Og det er vi langt unna. Men det er likevel mulig å oppnå langt mer militært samarbeid enn i dag, sier han.

 ?? Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅ­N ?? USAs forsvar har høy prioritet hos USAs president, Donald Trump. Her er han sammen med administre­rende direktør for Lockheed Martin Marilyn Hewson (til høyre) og direktør og sjefstestp­ilot Alan Norman.
Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅ­N USAs forsvar har høy prioritet hos USAs president, Donald Trump. Her er han sammen med administre­rende direktør for Lockheed Martin Marilyn Hewson (til høyre) og direktør og sjefstestp­ilot Alan Norman.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway