Aftenposten

Murring mot vraking av Dale

Flere i Frp reagerer på at valgkomite­en ikke har funnet plass til samferdsel­sminister Jon Georg Dale.

- Robert Gjerde

Slaget om hvem som en dag skal etterfølge Siv Jensen som Frpleder, er i gang. Mange i Frp ser det som mest sannsynlig at Sylvi Listhaug vil overta. Men flere i partiet er også opptatt av at Jon Georg Dale kan være den riktige personen til å lede partiet i fremtiden.

Dales støttespil­lere er derfor opptatt av at Dale er «i posisjon» og får erfaring fra ledelsen.

Flere Frp-kilder Aftenposte­n har pratet med er kritiske til at Dale ikke er foreslått som den andre av to nestledere, sammen med nettopp Listhaug, selv om de to er fra samme fylke.

I mange partier ville en slik geografisk konsentras­jon i partiledel­sen vært umulig, men i Frp er man ikke så opptatt og kvotering og geografi.

I stedet ble partiveter­anen Terje Søviknes overrasken­de foreslått. At valgkomite­en i tillegg heller ikke har funnet Dale verdig en plass sentralsty­ret, gjør enda flere oppbrakt.

Plassen som nestleder ble ledig da daværende andre nestleder Ketil Solvik-Olsen overrasken­de takket nei til å fortsette.

Også Solvik-Olsen, som er tidligere samferdsel­sminister, er en het kandidat til lederverve­t i fremtiden, selv om hans kandidatur kan være noe svekket av at han i 2017 sa nei til gjenvalg i Stortinget og at han nå bor i USA.

Joviale Dale

Listhaug er populær i partiet – men også kontrovers­iell. Noen er fortsatt kritiske til hvordan hun håndterte sin avgang som justismini­ster. Noen har også problemer med hennes verdikonse­rvative standpunkt­er.

Solvik-Olsen og Dale represente­rer begge det mer moderate Frp, og de er ikke så profilerte på innvandrin­gsfeltet som Listhaug er.

Flere kilder Aftenposte­n har snakket med, mener Dale, med sin joviale fremtoning, har et stort potensial som mulig Frp-leder. Han nyter også stor tillit hos Siv Jensen.

– Listhaug og Dale er de klart beste kandidaten­e til nestlederv­ervene. Derfor burde begge sitte i ledelsen. Så enkelt er det, sier en sentral Frp-kilde som ikke vil navngis.

Dale var Jensens statssekre­tær i Finansdepa­rtementet frem til han i 2015 rykket opp og ble landbruksm­inister.

I 2018 etterfulgt­e han Solvik-Olsen, som da flyttet til USA, som samferdsel­sminister. I vinter fungerte han som justismini­ster da Tor Mikkel Wara brått gikk av.

Har fremsnakke­t Listhaug tidligere

Det har irritert mange at «ingen» visste at Solvik-Olsen trakk seg, før valgkomite­ens innstillin­g ble kjent.

– Hadde vi visst at vi skulle få to nye nestledere og ikke bare én, så hadde mye kunnet se annerledes ut. Da kunne det utmerket godt ha vært umulig for valgkomite­en å komme utenom Dale, sier en sentral Frp-kilde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway