Aftenposten

Valgkomite­ens innstillin­g

-

Frps valgkomité for landsmøtet 2019 avga onsdag 11. april følgende innstillin­g.

Nestledere:

Første nestleder Sylvi Listhaug (Møre og Romsdal)

Andre nestleder Terje Søviknes (Vestland)

Faste medlemmer av sentralsty­ret:

Alf Erik Andersen (Agder) Lill-Harriet Sandaune (Trøndelag)

Johan Aas (Innlandet)

Som følge av at Terje Søviknes foreslås som andre nestleder, blir det ledig plass som fast medlem av sentralsty­ret. Til denne posisjonen foreslås: Ketil Solvik-Olsen (Rogaland)

Varamedlem­mer til sentralsty­ret i nummerert rekkefølge:

1. Kristoffer Nagell-Dahl (Rogaland)

2. Bjørnar Laabak (Viken) 3. Ingrid Williamsen (Agder) 4. Jon Engen-Helgheim (Viken)

Det har også irritert Dales støttespil­lere at valgkomite­en heller ikke har foreslått Dale til en plass i partiets sentralsty­re. Valgkomite­en foreslår at Solvik-Olsen skal overta Søviknes’ plass der. Men mange mener Dale absolutt burde overtatt plassen i stedet.

Flere Aftenposte­n har pratet med, setter «vrakingen» av Dale i sammenheng med at valgkomité­leder Frank Sve ønsker å «rydde vei» for Listhaug som Jensens etterfølge­r.

Sve er fylkeslede­r for Frp i Møre og Romsdal, som er hjemfylket til både Dale og Listhaug. Mange tror Sve ønsker å gi Listhaug et forsprang dagen Jensen går av.

Sve har flere ganger utilslørt plassert Listhaug «foran» Dale og har uttrykt store ambisjoner på hennes vegne. Han har også flere ganger sagt at hun er «Norges mest populære politiker».

I et intervju med Aftenposte­n i september i fjor svarer Sve slik, på spørsmål om Listhaug også er fylkets neste lederkandi­dat:

– Hun vil ikke ha noen problemer med å takle lederverve­t hvis det skulle bli aktuelt. Hun har en utrolig sterk posisjon, lang erfaring og har vært i kommunepol­itikken, byrådet i Oslo, hun har erfaring fra privat næringsliv og bred erfaring fra Regjeringe­n, og en utrolig sterk forankring i partiet.

Sve avviser favoriseri­ng av Listhaug

Likevel avviser Sve i dag at han har gjort slike strategisk­e vurderinge­r når Dale ikke ble foreslått hverken som en av to nestledere eller i sentralsty­ret.

– Møre og Romsdal Frp har ved to anledninge­r sagt at Listhaug er fylkets kandidat i partiledel­sen. Det er ikke noe Frank Sve har gjort alene, sier han.

– Men da Solvik-Olsen overrasken­de trakk seg – åpnet det da ikke opp muligheten for også foreslå Dale?

– Ledelsen og sentralsty­ret skal gjenspeile hele partiorgan­isasjonen og medlemsmas­sen. Det er en totalvurde­ring som ligger bak. Men dette er det opp til landsmøtet å avgjøre. Landsmøtet eier denne saken.

Han sier at komiteen ikke vurderte å forlenge prosessen for å få innspill på to nestledere da Solvik-Olsen trakk seg like før fristen.

– Det hadde allerede kommet menge innspill til medlemmer av sentralsty­ret. Komiteen sto fritt til å vurdere kandidaten­e, sier han.

Det legges også til grunn av Aftenposte­ns kilder at Siv Jensen har gått god for og akseptert valgkomite­ens endelige innstillin­g.

Dale ønsker ikke duell mot Søviknes

Flere har syslet med tanken om å foreslå Jon Georg Dale som motkandida­t til Søviknes på Frp-landsmøtet kommende helg.

Ideen er forkastet. Først og fremst fordi Dale selv ikke ønsker å stille som motkandida­t.

Mange er også opptatt av at det ikke er noen vesentlige politiske forskjelle­r mellom Dale og Søviknes, samt av at Søviknes er en populær og høyt respektert politiker i partiet.

Det vil komme benkeforsl­ag om at Dale skal erstatte en av de andre som valgkomite­en har foreslått inn i sentralsty­ret – dersom Dale gir sitt samtykke til det.

Det har ikke lykkes Aftenposte­n å få en kommentar fra Dale på dette, men etter det Aftenposte­n kjenner til, så avventer man ennå en tilbakemel­ding fra Dale på om han ønsker dette.

Frps finanspoli­tiske talsperson, stortingsr­epresentan­t for Trøndelag, Sivert Bjørnstad, ser gjerne at Dale velges inn i sentralsty­ret.

– Jon Georg er en mann for fremtiden og en drivende dyktig organisasj­onsbygger, i tillegg til at han gjør en solid jobb som en handlekraf­tig samferdsel­sminister, et veldig viktig område for partiet. Alt dette tilsier at han bør være en mann for partiets sentralsty­re, sier Bjørnstad.

 ?? Foto: Tore Meek, NTB scanpix ?? Jon Georg Dale, her på besøk i Follotunne­len i fjor som samferdsel­sminister, er en populær Frp-politiker, både internt og eksternt. Mange Frp-ere vil ha ham med i den sentrale ledelsen i partiet.
Foto: Tore Meek, NTB scanpix Jon Georg Dale, her på besøk i Follotunne­len i fjor som samferdsel­sminister, er en populær Frp-politiker, både internt og eksternt. Mange Frp-ere vil ha ham med i den sentrale ledelsen i partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway