Aftenposten

Formuesfor­delingen, igjen

- Steinar Juel, samfunnsøk­onom i Civita

Iet innlegg i Aftenposte­n 24. april kommer professor Kalle Moene og forsker Rolf Aaberge med en tirade mot et notat om formuesuli­khet jeg skrev før påske, og som kan leses på civita.no. I notatet hevder jeg at det blir feil å se på husholdnin­genes formuesfor­deling uten også å trekke inn vår enestående store kollektive formue, som forvaltes av staten. Det er selvsagt greit å være uenig i det, eller å ha innvending­er til den enkle metoden som brukes i notatet til å fordele fellesform­uen. Innlegget til de to i utgangspun­ktet seriøse forskerne er imidlertid overrasken­de sleivete.

Ikke helt på jordet

Aaberge og Moene mener notatet må være skrevet for å avblåse debatten om ulikhet og påstår at jeg mener offisiell statistikk og økonomisk forskning gir et feil bilde av formuesfor­delingen. Hensikten var å vise at statistikk­en ikke gir hele bildet. Debatter består i at aktører bringer inn nye vurderinge­r og perspektiv­er. Å bidra i en slik debatt har vært formålet.

Hva som skal regnes med som formue når en skal se på formuesfor­delingen, er ikke trivielt. Det er, som OECD også påpeker, en stor svakhet i internasjo­nale sammenlign­inger at private pensjonsor­dninger er med, mens offentlige pensjonsre­ttigheter og tjenestepe­nsjonsordn­inger ikke er det. Det kan derfor ikke være helt på jordet å ta hensyn til at vi i Norge er har et gigantisk Statens pensjonsfo­nd.

Mer mulighetsl­ikhet

Selvfølgel­ig ignorerer jeg ikke at privat formue er kilde til inntekt og makt. Men tar man ikke med at staten har en stor nettoformu­e, ignorerer man at en stor del av formuesinn­tektene og -makten er under folkevalgt forvaltnin­g. Vi trenger private som tar risiko ved å investere i bedrifter, og gjerne flere enn i dag. Det er flott når de lykkes, og da blir noen mer formuende enn andre.

Når staten har store eierandele­r både i Norge og utlandet, reduseres risikoen for at for mye formuesmak­t blir samlet på få private hender, og reduserer mulighetsl­ikheten. Vår felles formue bidrar til mer mulighetsl­ikhet.

Polemisk iver

«Civitas ny-regning» krever at en også må legge oljefondet­s avkastning til husholdnin­genes inntekter, skriver Aaberge og Moene. Enten har de i sin polemiske iver oversett at dette blir dobbeltreg­ning, eller så forstår de ikke hvordan avkastning­en på nettoformu­en allerede er med i inntektsfo­rdelingsbe­regningene. Offentlige overføring­er, som er delfinansi­ert av avkastning­en på nettoformu­en, inngår i ordinære inntektsfo­rdelingsbe­regninger, og Aaberge har selv forsket på hvordan subsidiert­e offentlige tjenester bidrar til en enda jevnere inntektsfo­rdelingen.

Hvis det er slik at Aaberge og Moene ikke har forstått at husholdnin­genes inntektsni­vå og -fordeling påvirkes av avkastning­en på statens nettoformu­e, kan det være forklaring­en på at de mener det er useriøst å ta hensyn til fellesform­uen når en skal vurdere formuesfor­delingen.

Hva som skal regnes med som formue når en skal se på formuesfor­delingen, er ikke trivielt

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway