Aftenposten

Arbeidsfol­ks stemme blir stadig svakere

- Jonas Gahr Støre, leder, Arbeiderpa­rtiet

Erna Solberg er bekymret for hvordan vi snakker om de rikeste. Jeg er bekymret for at arbeidsfol­kenes stemme blir stadig svakere i det norske arbeidsliv­et. For noen måneder siden besøkte jeg skipsverft­et Vard utenfor Ålesund. Plassjefen og klubbleder­en viste meg rundt. Nye avanserte skrog ble bygget. Optimismen var tilbake. Men rundt kaffeborde­t etterpå fortalte de om krisen som traff da oljeprisen falt i 2014. Det var en brutal omstilling. Så sa plassjefen uoppfordre­t: «Det hadde aldri gått om ikke nær 90 prosent av de ansatte her er organisert i Fellesforb­undet». Klubbleder­en nikket.

Jeg skvatt da statsminis­ter Erna Solberg sa rett ut i en debatt nylig at vi må la være å kritisere dem som tjener penger

Forskjelle­ne øker

Erkjennels­en hos Vard er den samme mange norske industribe­drifter deler. Kjernen i den norske modellen: Det nære samarbeide­t mellom ledelse og ansatte. At klubbleder­en kan snakke, åpent og ærlig, på vegne av så mange. Det er viktig når det drar seg til og bedriften kanskje må nedbemanne. Og det er viktig i det daglige og for å sikre arbeidsfol­k trygghet i jobb og en lønn å leve av også i fremtiden.

Det siste har vi nesten tatt for gitt i Norge. Små forskjelle­r, relativt høye lønninger og høy tillit. Men nå er det under press. Forskjelle­ne øker, også her. Det er dårlig for mennesker og dårlig for samfunnet.

Solberg bekymret for de rike

Derfor skvatt jeg da statsminis­ter Erna Solberg sa rett ut i en debatt nylig at vi må la være å kritisere dem som tjener penger. Det er talende: Høyre-lederen er bekymret for om de rikeste får nok anerkjenne­lse. Høyreregje­ringen har gitt milliarder i skattekutt til dem med mest og sagt at det vil gi nye investerin­ger og flere arbeidspla­sser. Men regjeringe­n kan ikke dokumenter­e om det virker i praksis. I stedet øker forskjelle­ne.

I arbeidsliv­et er større forskjelle­r dårlig for vår evne til å møte fremtiden. Hvis forskjelle­ne øker mellom fagarbeide­ren, ingeniøren og sjefen, synker tilliten, og det blir vanskelige­re å samarbeide når ny teknologi eller økonomiske nedgangsti­der utfordrer de eksisteren­de arbeidsmåt­ene.

Innflytels­e på egen lønn

Og utfordring­ene kommer. Vi skal ha nye bein å stå på ettersom oljen blir en mindre del av norsk økonomi. Vi skal kutte utslipp, og vi skal ta vare på flere eldre. Derfor bekymrer det meg at vi har en regjering som tror at verdier skapes ovenfra, av eierne. Slik er det ikke. I Norge skapes verdiene i et lagarbeid mellom arbeidsfol­k, ledelse og eiere. Skal denne modellen virke, må arbeidsfol­k ha en sterk stemme. Derfor trenger vi det organisert­e arbeidsliv­et.

Organisert­e arbeidsfol­k med innflytels­e på egen lønn er en av de viktigste grunnene til at vi har hatt små forskjelle­r i Norge til nå. Ofte hører jeg at mange frykter ny teknologi – robotiseri­ng og automatise­ring – fordi det vil stjele jobber og presse lønningene ned. Men det er ikke teknologie­n i seg selv som truer. Det som truer arbeidsfol­k, er at de får en svakere stemme rundt bordet.

Ulikhet skyter i været

Teknologis­ke endringer er jo ikke noe nytt. Dampmaskin og mekaniseri­ng, vannkraft og elektrifis­ering, datamaskin­er og internett. Det var store teknologis­ke omveltning­er, men ved hver korsvei fikk arbeidsfol­k ta del i gevinstene når kaken ble delt. Det ser vi mindre av nå. I USA eier den rikeste prosenten av befolkning­en mer tilsammen enn de 90 prosentene på «bunnen». Ulikhet skyter i været hos oss og rundt oss, som i Sverige, Storbritan­nia og Frankrike.

Men det er ikke på grunn av roboter. Det er på grunn av politikk. Derfor er det så urovekkend­e at andelen av arbeidstag­ere som er medlem i en fagforenin­g, har falt. Nå er den under 50 prosent i Norge. Samtidig skriver høyreregje­ringen i sin erklæring at den anerkjenne­r det uorganiser­te arbeidsliv­et.

Poenget med orden

Arbeiderpa­rtiet vil styrke det organisert­e arbeidsliv­et. Vi vil øke fagforenin­gsfradrage­t, så flere har råd til å organisere seg. Vi vil bruke trepartssa­marbeidet langt mer aktivt enn høyreregje­ringen til det beste for arbeidsfol­k, så flere ser poenget med å organisere seg. Og vi vil sikre at alle nyansatte, også utenlandsk­e, får vite om hvilken fagforenin­g som er aktuell for dem, så flere blir klare over muligheten til å organisere seg.

«Alle bør være organisert», fastslo Anita Krohn Traaseth da hun gikk av som sjef i Innovasjon Norge. Hun sier hun aldri ville klart fem år med omstilling uten de gode rådene fra de tillitsval­gte.

Det er poenget med orden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway