Aftenposten

Er Høyre dårlig informert?

-

Høyre forsøker å fremstå som nye og offensive når de presentere­r politikken sin for språk i barnehagen­e (Aftenposte­n 25. april). Men det aller meste som de foreslår, har vi allerede på plass i Oslo.

Enten er partiet dårlig informert, eller så forsøker de seg på en frekkis. Som når de vil ha et «nytt» 50-timers kurs for nyansatte pedagoger, som Oslo allerede har. 400 pedagogisk­e ledere har allerede gjennomfør­t kurset.

Kompetente voksne

Når det gjelder forslaget om språkkartl­egging av alle barn, skiller vi imidlertid lag. Høyre har tidligere foreslått omfattende testing av alle tre-, fireog femåringer, og i 2017 foreslo de å innføre ferdighets­mål for de minste, der resultaten­e skulle åpent ut på nett.

Dette er byrådet helt imot. I stedet kartlegger vi målrettet de barna det er grunn til å være bekymret for, slik at ressursene i barnehagen­e kan brukes på det som virkelig er viktig.

Barn skal ha tilgang til nok kompetente, språkkyndi­ge og varme voksne og få tid og rom til å leke og lære. Byrådet har derfor innført en offensiv pedagognor­m (50 prosent) og en norm for andel barne- og ungdomsarb­eidere (25 prosent), i tillegg til et styrket krav til norskkunns­kaper for ansatte i barnehagen­e. Vi gjennomfør­er for tiden en omfattende språkopplæ­ring i norsk for tospråklig­e barnehagem­edarbeider­e.

Tidligere innsats

Hva trengs fremover? Det viktigste er en politikk for å utjevne forskjelle­r. Språk, læring og levekår henger nøye sammen, noe Høyre ikke synes å forstå. I regjering øker de stadig forskjelle­ne mellom folk, og barnefatti­gdommen. Dette rammer både barna og samfunnet hardt.

Byrådet i Oslo gikk til valg på 3000 barnehagep­lasser, og vi er i rute. I tillegg må vi jobbe for at flere vil sende barna sine tidligere i barnehagen. Det holder ikke å ha barnehager som jobber godt med språk dersom ungene kommer dit altfor sent. Tidligere innsats må til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway