Aftenposten

Utenlandsa­dopterte nordmenn blir hvitvasket

- Vicente Mollestad, Bolivia

Ien tid hvor politisk diskurs rundt temaer som feminisme, immigrasjo­n og postkoloni­alisme er blitt populært og absolutt har tilknytnin­g til utenlandsa­dopsjon, er det overrasken­de stille fra norske utenlandsa­dopterte. I beste fall er det bare et spørsmål om tid og nok et tilfelle av at Norge henger etter, i verste fall er vi blitt fullstendi­g hvitvasket.

Ser vi til våre naboland, er klimaet langt mer nyansert. I både Danmark og Sverige finnes stemmer fra adopterte som brukes til å utfordre den endimensjo­nale, foreldrest­yrte og «hvite» ideen om hva utenlandsa­dopsjon er.

Forskjelle­r i Norden

Blant disse finner vi Tobias Hubinette, Ellen Nyman, Lisa Wool-Rim Sjöblom, Lene Myong og Jane Jin Kaisen, i tillegg til et knippe av selvinitie­rte facebooksi­der og instagramk­ontoer som «Stulen identitet» eller «Den andra stranden», som alle bidrar til en diskurs som strekker seg fra samtidskun­st til akademia til sosiale medier.

Uten tvil regnes de som en minoritet innenfor en minoritet, men de finnes absolutt og vet å gjøre seg synlige. Og mens disse svenske og danske adopterte blir kunstnere, akademiker­e, aktivister, er vi i Norge beste fall blitt redusert til sosialporn­ografi på TV.

Ekstrem situasjon

Det burde settes store spørsmålst­egn ved hvorfor Norge har et så positivt syn på utenlandsa­dopsjon og hvorfor det virker som de adopterte deler dette synet. Dette på tross av at den norske stat har bidratt til å sette oss i en ekstrem situasjon, uten å følge opp etterdønni­ngene. Det kommer tydelig frem når vi ser på etterarbei­d for adopterte ved mangel på støtteappa­rat og oppfølging­stiltak, lite transparen­te adopsjonsp­rosesser og ingen støtte til tilbakerei­ser eller røttersøk.

Å beskytte eller ikke utfordre det regjerende systemet ligner en aksept av de globale ulikhetene som er premisset for utenlandsa­dopsjon. Det minner guffent om en trofasthet lik «husnegre» hadde i USA under slaveritid­en. «Husnegrene» levde gjerne sammen med herskapet, hadde bedre klær og fikk bedre mat. Men til hvilken pris?

Bilopphugg­er eller Brækhus

Den som tror denne kritikken springer ut fra eller handler om ikke å ha hatt en bra oppvekst i Norge, har misset hele poenget.

Det finnes nok av personlige historier om tragedie eller dyster selvmordss­tatistikk blant adopterte, men dette handler ikke om enkeltsake­ne, men strukturen­e i adopsjonss­ystemet. Det angår alle oss adopterte, enten du er bilopphugg­er eller Brækhus, blant de nesten 20.000 utenlandsa­dopterte i Norge i dag.

Vårt engasjemen­t og kunnskapsn­ivå kan ikke gå hånd i hånd med norske politikere­s viten og vilje rundt utenlandsa­dopsjon, for den er på et bunnivå.

Identitet, ikke assimileri­ng

Vi må redefinere hva en suksessful­l adoptert er og erkjenne problemati­kken som medfølger. Slik det fremstår i dag, er det en person som har mistet all sin kulturelle og biologiske arv som følge av en vellykket assimileri­ngsprosess.

Om vi hadde en bedre idé om hvem vi er, ville vi ikke tillatt så dårlige tilstander, for vår egen del og for alle andre pårørende av utenlandsa­dopsjon, i dag så vel som i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway