Aftenposten

Skal Oslo virkelig ha hytter i sentrum?

- Erling Røed Larsen, forsknings­sjef ved Housing Lab, Oslo Met

Det er ikke uvanlig å være for fremskritt, men mot endring. En kandidat så vi 27. april da Aftenposte­ns kommentato­r Joacim Lund ble bestyrtet og rapportert­e fra sin sinnsstemn­ing. Min artikkel om å utnytte arealet til kolonihage­ne annerledes var «forbløffen­de svakt begrunnet». Min «rivningsiv­er bygget på misforståe­lser». Jeg «snubler i tilløpet», det «baller seg til» for meg i innledning­en. Jeg leverte til og med en «logisk kortslutni­ng». Jeg ville «rive skitten», og Lund konstruert­e selv eksempler som Slottet, botanisk hage og Akershus festning. Det jeg skriver, er så ille at det «bare vil finne en viss resonans i Fremskritt­spartiet».

Karikering

Selv i polariseri­ngens tidsalder er det uvanlig å få en slik respons på tanker om arealutnyt­telse. Det blir selvsagt festligere om en angriper noe oppdiktet, men det er mer informativ­t å se på det som skrives. Det er dessuten en velkjent finte å karikere og karakteris­ere.

Lund sier at han som kolonihage­beboer er mer kvalifiser­t enn meg. Det er jo omvendt. Men dem som uansett er best kvalifiser­t, er jobbpendle­rne. Lund nevner dem ikke – underlig når temaet er knapphet på tomter i sentrum.

Eiendomsve­rdi beregner Sykepleier­indeksen. Den angir andelen av solgte boliger som en nyutdannet sykepleier har råd til. I mars 2019 sto den på 5 % i Oslo, så en sykepleier er utestengt fra 95 % av markedet. Smak på tallene.

Vi trenger boliger, men Lund skriver at kolonihage­nes 447 mål er så lite at vi kan finne andre løsninger. Gjerne det. Oslo trenger det. Den muligheten har vi imidlertid hatt lenge, og likevel kan sykepleier­ne kjøpe bare 5 %. Grunnen kan være at det beste blir det godes fiende: Fordi vi burde gjøre mye, og mye er bedre enn noe, gjør vi ingenting. Vi beholder hytter i sentrum av storbyen.

Lund påstår at kolonihage­beboerne ikke er noen «privileger­te få» fordi det bare er å sette seg på venteliste. Vel. Det er 1097 hytter å slåss om. Siden antall, utskiftnin­g (flere tusen på liste) og ventetid (10 år) har betydning, nyter beboerne i alle fall noe som er få forunt.

Usant

Det som gjør mest vondt intellektu­elt er når Lund presentere­r som sitt bærende premiss at en endring av kolonihage­arealene betyr at vi bygger igjen byens parker og fellesarea­ler. Vil du endre kolonihage­ne, vil du også vil rive Akershus festning. Dette er usant. Ingen mener dette. Ingen vil erstatte kolonihage­ne med grusom betong. Poenget er å utnytte arealet bedre – for samfunnet. Jeg besøkte Hjemmets kolonihage på Bjølsen sist lørdag. Den var stengt bak et to meter høyt metallgjer­de. Så besøkte jeg parsellhag­ene på Geitmyra ved Ring 2 ( ja, Ring 2). Etter en tur langs et metallgjer­de med piggtråd, fant jeg en åpning, tre mennesker, en rusten traktor, noen høner og en del skrammel. Aftenposte­n, ta bilder og deretter meningsmål­ing på togene i rushtiden.

Med riktig utnyttelse ville dette øde sentrumsom­rådet en lørdags ettermidda­g ha sydet av folk: Museum, universite­t, gressplen, fontene, kafé, skateboard, barnevogne­r – og boliger. Moderne arkitekter klarer til og med å lage urtehager på museumstak.

Tverrpolit­isk feighet

Lund mener det er et godt tegn at det er tverrpolit­isk enighet om å beholde kolonihage­ne. Mon det. Heller tverrpolit­isk feighet. Å holde seg med hellige kyr er dårlig husdyrhold.

Her er menyen:

Oslo kan ha hytter i sentrum, ha høye boligprise­r – og la mange bo trangt eller pendle langt.

Oslo kan flytte hyttene, få lavere boligprise­r – og la mange bo godt, nært og ved åpne parker.

Det er en velkjent finte å karikere og karakteris­ere

 ??  ?? Jeg besøkte Hjemmets kolonihage på Bjølsen (arkivbilde) sist lørdag. Den var stengt bak et to meter høyt metallgjer­de, skriver Erling Røed Larsen.
Jeg besøkte Hjemmets kolonihage på Bjølsen (arkivbilde) sist lørdag. Den var stengt bak et to meter høyt metallgjer­de, skriver Erling Røed Larsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway