Aftenposten

Barnefagli­g og juridisk kunnskap er ikke «føleri». Det er forutsetni­nger for et sivilisert samfunn.

- Heidi Wittrup Djup, psykologsp­esialist, Norsk psykologfo­renings menneskere­ttighetsut­valg

Innvandrin­gspolitisk talsmann for Fremskritt­spartiet, Jon Helgheim, spør retorisk om barn av IS-krigere er mer verdt enn andre barn, før han følger opp med at den pågående debatten bærer preg av dårlig kvalitet og affektstyr­t perspektiv­løshet.

Helgheim påpeker at han har medfølelse for alle barn, «ikke bare en håndfull barn med påstått norsk tilknytnin­g», men mener flertallet, altså alle de barna som er rammet av IS-krigernes herjinger, nå må lide på grunn av «føleriet for ett forsvinnen­de mindretall». Han hevder det er «mer rasjonelt med en internasjo­nal dugnad for å hjelpe alle barn som sitter i dårlige leire».

Deretter følger en redegjørel­se for at det han kaller «IS-barn» ikke egentlig er norske barn, at de ikke har papirene sine i orden og derfor ikke kan komme hit. Han avslutter med at «IS-barn» og andre barn, ikke må forskjells­behandles.

Gradering av verdi

Jeg er enig i at barn ikke skal forskjells­behandles. Alle barn som lider under IS, bør få hjelp og beskyttels­e. Barn av IS-krigere er også ofre for denne krigen. Vi kan ikke gradere barns verdi på bakgrunn av foreldrene­s handlinger. Barna har alle blitt sviktet av de voksne og av verdenssam­funnet, noe som alltid er sant når krig rammer barn. Noen har også blitt sveket av sine foreldre. Uansett trenger de hjelp og oppreisnin­g.

«Forskjells­behandling­en» ligger ikke i at de er barn av IS-krigere, men i at de er norske borgere.

Barn får automatisk tildelt norsk statsborge­rskap ved fødsel så lenge minst én av foreldrene har norsk statsborge­rskap. Det er altså foreldrene­s status, ikke hvorvidt barna har vært i Norge, som er av betydning. Selv om barna aldri har vært her, skal de likevel anerkjenne­s som norske barn med selvstendi­ge rettighete­r. Myndighete­ne har derfor et særskilt ansvar overfor dem.

Myndighete­nes ansvar

Statsminis­teren har selv bekreftet at Norge er forpliktet til å ta hånd om norske borgere, men har inntil nylig ment at de må finne veien ut av leirene selv, så sant de ikke er foreldrelø­se barn. Det er imidlertid umulig for en underernær­t 2-åring og en 4-åring med lungesykdo­m å ordne med nødvendige dokumenter og starte reisen mot Norge, selv om mor lever.

Barna må derfor få hjelp til å komme i sikkerhet, til nødvendig medisinsk hjelp og til en oppvekstsi­tuasjon med faktiske fremtidsut­sikter. Myndighete­ne bør gjøre alt som trengs for å sikre sine egne borgere. Gjerne parallelt med en internasjo­nal dugnad for å hjelpe flere barn i nød, som ikke er like heldige at de kan få norsk beskyttels­e.

Juridisk og barnefagli­g kunnskap

Dette er ikke «føleri», det er norsk og internasjo­nal rett. Å forholde seg til lover og regler, moral og etikk, er ikke emosjonell propaganda. Det viktigste vi gjør som samfunn, er å ta vare på barna. Gode barndommer skaper gode liv og borgere, og derigjenno­m gode samfunn. Det er det mest rasjonelle og det eneste riktige å gjøre i et anstendig samfunn.

Norges forpliktel­ser overfor barn skal ikke være betinget av hvorvidt man har sympati eller medfølelse for menneskene det gjelder. Det er barnekonve­nsjonen og annen lovgivning som skal hjelpe oss med å navigere i de vanskelige sakene og når våre verdier settes under press.

Meningsytr­ingene fagfolk, politikere og hjelpeorga­nisasjoner bidrar med i denne debatten er ikke «føleri for et forsvinnen­de mindretall», men et budskap forankret i juridisk og barnefagli­g kunnskap. Det bør lyttes til, selv om det følelsesme­ssig kjennes feil.

Barn av IS-krigere er også ofre for denne krigen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway