Aftenposten

Svartmalin­g av Kasakhstan?

- Espen Løken, daglig leder, Svenssonst­iftelsen

Tidligere ambassadør til SentralAsi­a Mette Kongshem kritiserer Erika Fatland for svartmalin­g av Kasakhstan og for at hun «stempler (…) landets nylig avgåtte president som diktator». Kongshem mener vi skal anerkjenne den sosiale og økonomiske veksten som har skjedd og at presidente­n har sikret stabilitet.

Dette er en farlig argumentas­jon som er blitt brukt for å forsvare mange diktaturer. Regimet i Kasakhstan bryter grunnlegge­nde menneskere­ttigheter, fengsler og torturerer opposisjon­elle og slår nådeløst ned på uavhengige sivilsamfu­nnsorganis­asjoner. Kasakhstan ble i fjor av ITUC (den internasjo­nale organisasj­onen for verdens fagbevegel­se) «kåret» til et av verdens ti verste land for arbeidstag­ere.

Jeg deltok selv i en internasjo­nal delegasjon i november, der vi møtte representa­nter for den forbudte, uavhengige fagbevegel­sen. Deres tidligere ledere sitter i fengsel eller er idømt strenge restriksjo­ner på bevegelses­frihet med bakgrunn i konstruert­e anklager. Det finnes en «offisiell» fagbevegel­se, men her har regimet åpenlyst satt inn sine egne folk i ledelsen. ITUC har suspendert organisasj­onen fra medlemskap hos dem.

Det er åpenbart gode grunner til å kritisere regimet Kasakhstan og landets avgåtte president skarpt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway