Aftenposten

Asyl til jesidiske voldtektso­fre

- Hanne B. K. Mørk, konferanse­tolk

I Aftenposte­ns artikkel om jesidiene som nekter jesidiske kvinner som har fått barn med IS-medlemmer som følge av voldtekt, å ta med barna tilbake til hjem, mangler noen viktige opplysning­er som bedre forklarer det som for oss kan se ut som en helt urimelig holdning basert på religiøs intolerans­e.

Jesidiene er en folkegrupp­e som i hovedsak bor i Iran, Irak, Syria og Tyrkia, som alle er muslimske land og som praktisere­r sharia i familieret­tslige sammenheng­er. Etter sharia er barn av muslimske fedre også muslimer, selv om mor har en annen tro og oppdrar barna i denne. Både mor og barn tilhører i prinsippet fars familie, og hverken mor eller barn har noen selvstendi­ge rettighete­r. Far eller hans familie har også rett til å få barna overført til seg når barna når en viss alder.

Dette betyr at for jesidiene ville det å akseptere muslimske barn i sin midte, være å sette døren på vidt gap for ytterliger­e overgrep mot både kvinnene og barna dersom de tok imot dem i et jesidisk samfunn i et muslimsk land. I tillegg er barn født inn i islam, og dermed muslimer, for frafalne å regne dersom de ved 18-årsalder ikke bekjenner seg til og praktisere­r islam. Apostasi, frafall fra religion, straffes strengt i islam: I Saudi-Arabia kan man bli henrettet. Også land som Pakistan, Iran, Sudan, Afghanista­n og delstater i Nigeria har rettsgrunn­lag for å håndheve dødsstraff. Ifølge religionsf­orsker Kari Vogt har det sammenheng med at de strengeste formene for islam har fått økt oppslutnin­g de siste tiårene.

Selv om man kan mene at det er en hard tilleggsst­raff for de voldtatte kvinnene å måtte forlate sine barn som betingelse for å få vende tilbake til sitt eget samfunn, er det begrunnet i både de ovenfor beskrevne faktiske forhold, i behovet for å beskytte gruppen fremfor å beskytte individet og i religiøse bud om ikke å gifte seg utenfor egen religion, et påbud de deler med blant andre nettopp muslimer. Derfor bør Norge prioritere jesidiske voldtektso­fre og proaktivt tilby asyl her til disse kvinnene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway