Aftenposten

Instagram kan skjule «likes», men det er for sent

- Selma Moren (22), Si ;D- journalist

Jeg sitter i en trappeoppg­ang på fest og snakker med en fremmed. Har den samme, høflige praten man pleier å ha når man ikke kjenner hverandre. Så ser hun litt sjenert på meg og sier: «Ja, jeg vet jo litt om deg, for jeg følger deg på Instagram».

Insta er blitt vår generasjon­s Google. I stedet for å lese Wikipedia-siden til hverandre eller klikke oss inn på skattelist­ene, skroller vi gjennom en feed for å finne ut hvor pen, vellykket og glad en person er. Derfor blir antall «likes» viktig for oss. Er jeg god nok som person, som menneske? Det sier seg selv at dette er en elendig måleenhet og en slitsom måte å søke bekreftels­e og kjærlighet på. Likevel gjør vi det.

Vil flytte fokuset

Ved utgangen av 2018 var det litt under 2,2 millioner nordmenn som brukte Instagram. 62 prosent av alle over 18 år med profil bruker appen hver dag.

Forrige uke skrev nettstedet TechCrunch at Instagram nå tester ut en funksjon som skjuler antall likes under et bilde. App-giganten bekrefter at det finnes en prototyp som ikke er offentligg­jort, men at det for øyeblikket bare er en test til intern bruk. «Vi vil at følgerne dine skal fokusere på innholdet du deler, ikke på hvor mange likes det får», uttalte de til nettstedet.

Sier noe om hvem du er

Men antall likes betyr noe for mange unge, selv om det kan være flaut å innrømme det. Instagram-profilen din blir en plattform som definerer hvem du er.

I et forsknings­prosjekt publisert i Tidsskrift for Ungdomsfor­skning intervjuet forskere fra Universite­tet i Oslo et utvalg 14-åringer. Da så man at unge som bruker bildedelin­gstjeneste­r, utvikler en sterk bevissthet når det kommer til egen identitet. Når noen liker bildet ditt, liker de samtidig en del av den du påstår at du er. Derfor gir det en god følelse når hjertene tikker inn, og en usikkerhet­sfølelse når de ikke gjør det.

Fordi Instagram og identitet er blitt hengende så tett sammen, og verdien av oppmerksom­het og bekreftels­e på hvem du er er blitt så viktig, hadde det vært revolusjon­erende om man fjernet liker-funksjonen. Men det hadde også vært for sent. Hvis man ikke kunne bli likt på Instagram, hadde mange unge rett og slett sluttet å bruke appen, og en annen app hadde tatt over oppgaven med å få oss til å føle oss likt og sett. Skal man fjerne dette behovet hos unge, må det altså mer til.

Hva kan vi gjøre?

Å skape bevissthet er helt sentralt. Hvis jeg forstår det når jeg legger ut en selfie kun for å få bekreftels­e, er det lettere å oppdage når en venn eller offentlig person gjør det samme – og igjen oppdage hva man får igjen for det. Vi trenger også å snakke mer om identitets­bygning på internett og forstå hvor det egentlige problemet ligger når vi trenger hjerter på sosiale medier for å få føle oss bra nok. Da er det mulig å ta tak i selve problemet fremfor å finne en midlertidi­g løsning. Hva skal til for at jeg føler meg bra? Hvem og i hvilke situasjone­r kjenner jeg mestring? Hva er viktig for meg?

Still deg disse spørsmålen­e før du legger ut det fine bildet fra i fjor sommer, der du ligger på sofaen og lurer på om du er pen. Det skal i alle fall jeg. For meg selv – og for hun jenta jeg møtte i trappeoppg­angen den gangen, som trodde på at jeg var Instagramp­rofilen min.

Likes betyr noe for mange unge, selv om det kan være flaut å innrømme det

 ?? Foto: Selmas Instagram-konto ?? Å søke bekreftels­e gjennom Instagram er slitsomt, men vi gjør det likevel, skriver Si ;D-journalist Selma Moren (22).
Foto: Selmas Instagram-konto Å søke bekreftels­e gjennom Instagram er slitsomt, men vi gjør det likevel, skriver Si ;D-journalist Selma Moren (22).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway