Aftenposten

Ajax' sensasjone­lle finalemuli­ghet

Ledelsen i Ajax foretok et strategiva­lg sist sommer som de har fått betalt for – bokstaveli­g talt.

-

Nå står «bare» Tottenham i veien for en sensasjone­ll finale i Champions League. Den nederlands­ke klubben lever av å være blant de beste i verden til å utvikle spillere og selge dem dyrt. I fjor sommer kunne de solgt noen av stjernene for gode penger. Ajax valgte heller å beholde grunnstamm­en i laget og gi nyansatte Erik ten Hag mulighet til å skape et topplag. Hvis de klarte det, visste de selvsagt at de kunne selge de beste for enda flere euro eller pund, og at prisen uansett ikke ville gå mye ned.

Ajax’ sensasjone­lle finalemuli­ghet

Snaut et år senere spiller de semifinale i Champions League. Gode kilder forteller at de har mer eller mindre konkrete bud på nesten hele laget og har allerede fått 750 millioner da Frenkie de Jong ble solgt til Barcelona.

Semifinale i seg selv er svært imponerend­e. Sensasjone­lt blir det når en vet at veien dit har gått gjennom å eliminere Real Madrid og Juventus etter å ha – helt fortjent – slått begge gigantene på bortebane.

Spurs’ tynne stall

Tottenhams plass i semifinale­n er ikke like sensasjone­ll, men fortsatt overrasken­de. Sist sommer hentet de ingen spillere fordi det nye stadionpro­sjektet hadde økonomisk prioritet. Likevel viser det enda en gang at de viktigste spillerne du kjøper, er dem du ikke selger.

Mauricio Pochettino beholdt stammen i laget og har utviklet den til å bli en formidabel motstander for alle. Kampene

mot Manchester City viste for hele fotballver­denen hvor langt dette laget har kommet. De forsvarte seg mesterlig hjemme, de angrep med nok pondus og kvalitet borte slik at summen ga seier.

Savnet av Harry Kane, Harry Winks, Moussa Sissoko, Serge Aurier og Érik Lamela er merkbart for et lag med en litt tynnere stall enn mange av rivalene. Slitasjen i laget var tydelig mot West Ham i helgen.

Hva avgjør kampen?

Kanskje er det urettferdi­g, men spørsmålet må likevel stilles: Klarer Ajax’ Lasse Schøne å dekke store nok rom til at de hindrer Tottenham å styre kampen sentralt? Dansken er en ypperlig ballspille­r, men mangler litt frekvens i bena.

Mot to godt organisert­e lag kan dype gjennombru­ddsløp bakfra avgjøre. To av verdens beste til akkurat dette befinner seg på banen. Dele Alli og Donny van de Beek er ekstremt dyktige til å oppdage mulige målsjanser mer enn ett trekk frem i tid og starter så tidlig at de ikke blir plukket opp.

Ajax imponerte på mange måter i Madrid og Torino. Det som imponerte aller mest, var klokskapen til å roe ned i perioder – og evnen til å kunne ta ned tempo i kampene. Tottenham er på sitt beste fotballens blodigler og vil ikke tillate Ajax å spille seg ut bakfra eller styre rytmen i mer enn korte perioder. Lykkes hjemmelage­t med det, får gjestene problemer.

Tips: Tottenham vinner, men ikke med mye.

 ?? Foto: Luca Bruno, AP/NTB scanpix ?? Dersom Ajax tar seg til finalen, vil det være en sensasjon, mener Lars Tjærnås. Men da må Tottenham først slås over to kamper.
Foto: Luca Bruno, AP/NTB scanpix Dersom Ajax tar seg til finalen, vil det være en sensasjon, mener Lars Tjærnås. Men da må Tottenham først slås over to kamper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway