Aftenposten

Dette er den moralske finalen

På flere måter føles dette som den egentlige finalen. Det er to begrunnels­er for den påstanden.

-

Punkt én er at Barcelona fortsatt har verdens høyeste toppnivå. Punkt to er at Liverpool er verdens mest komplette fotballag akkurat nå.

Mange hevder at Barcelona er Lionel Messi. Det er både riktig og galt. Et godt eksempel kom da de sikret ligatittel­en i helgen mot Levante. Planen var trolig å spare Messi mest mulig, men da de slet med å score, måtte de sette ham inn i pausen. Han scoret – selvsagt.

Mennene rundt Messi

Likevel er det dypt urettferdi­g å vedta det som en sannhet overfor en av verdens aller beste keepere i Marc-André ter Stegen, Gerard Pique, som har funnet tilbake til seg selv, og overfor Sergio Busquets, som fortsatt setter standarden for hvordan defensiv midtbanero­lle skal løses.

Lionel Messi hadde ikke vært så eminent uten dem rundt seg. Men han hadde fortsatt vært et unikum. Derfor handler det, som alltid for hjemmelage­t, om å kunne gi ham ballen ofte nok i riktige posisjoner.

Klopps høytrykksf­otball

Mange var bekymret for om Jürgen Klopps høytrykksf­otball ville være så fysisk krevende for Liverpool at de mistet noe energi mot slutten av sesongen. I stedet skjer det motsatte.

Der de i fjor var fenomenale i kontringss­pillet, har de denne sesongen utviklet spill mot etablert forsvar betydelig. Mye av det skyldes produktivi­teten til de to backene. Andy Robertson og Trent Alexander

Arnold er så gode offensivt at de med god samvittigh­et kan la Mohamed Salah og Sadio Mané operere nærmere motstander­s mål i stedet for å måtte oppholde seg bredt ganske sent i angrepene. Det har gitt resultater i form av at de begge scorer ofte – også mot de beste.

Barcelona kommer uansett ikke til å overraske Liverpool. De spiller som seg selv. Liverpool kan velge en litt forsiktig tilnærming, i tro på at de kan avgjøre hjemme om en uke. Jeg tror likevel ikke det. Klopp tenker ikke sånn. Han vil forstyrre motstander­ne og hindre å bli kontroller­t gjennom 90 minutter.

Hva avgjør kampen?

Barcelona er sårbare i luften, både på dødball og innlegg. Klarer Liverpools backer å få slått mange innlegg og lage situasjone­r én mot én mot Barcelonas backer, vil det kunne gi scoringer.

Barcelona kommer, som alltid, til å flytte mange spillere høyt i banen. Kontringss­pill er alltid viktig, men i denne kampen direkte avgjørende fordi Liverpool har de spillerne de har, bredt og høyt i banen.

Klarer gjestene å hindre at Messi får styre? I teorien handler det om å nekte ham å få ballen ofte, ha mange rundt ham, lede ham utover i stedet for innover i banen og spille tøft mot ham. Alt sammen er gode planer. Gode planer – som Messi stort sett alltid pulveriser­er når han finner det for godt.

Tips: Dette er dristig, men jeg tror Liverpool vinner. Begrunnels­en er at de scorer både på dødball og kontring. Og slipper inn færre enn to.

 ?? Foto: Luis Vieira, AP/NTB scanpix ?? Liverpool møter Barcelona i semifinale­n i Champions League. Først skal de til Camp Nou.
Foto: Luis Vieira, AP/NTB scanpix Liverpool møter Barcelona i semifinale­n i Champions League. Først skal de til Camp Nou.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway