Aftenposten

Bryter vanlig RBK-praksis for å gi treneren støtte

Etter den historisk svake sesongstar­ten er bekymringe­n større for trener Eirik Horneland enn for de manglende resultaten­e.

- Ole Kr. Sagbakken og Petter Rasmus, Adresseavi­sen

Rune Bratseth, Fredrik Winsnes og Vegard Heggem. Trioen utgjør det sportslige alibiet i det Ivar Koteng har beskrevet som «det perfekte RBK-styret». Og det var de som i praksis pekte på Eirik Horneland som den rette treneren til å lede Rosenborg videre.

Klubbens policy har til nå vært at det kun er styreleder Koteng som uttaler seg til media. Nå gjør trioen – for første gang – et felles unntak. For å vise sin støtte til Eirik Horneland.

– Vi har tillit til Horneland. Han har en god personligh­et og har gitt et veldig godt faglig inntrykk. Om jeg bekymrer meg for

noe, er det i tilfelle kun for ham selv. Å komme hit og ta en slik rolle er beintøft, men det virker som han takler det veldig greit. Nå er det viktig for oss å uttrykke vår støtte til ham. Og til prosjektet hans, sier Rune Bratseth.

– Vi har tro på at Eirik er rett mann for jobben. Vi er ikke er bekymret for at vi ikke skal få dette til, sier Fredrik Winsnes.

– Horneland gir et inntrykk av at «dette står han i», og jeg har tro på at han er en god nok trener til å snu dette, til å løfte laget, sier Vegard Heggem.

Ble uvel av Molde-kampen

Trioen møter Adresseavi­sen dypt inne i hjertet av Brakka, på det som tidligere var hjørnekont­oret til Nils Skutle, og som nå ofte brukes som møterom for ledelsen i klubben. De innrømmer glatt at de skulle ønsket at resultaten­e var annerledes, men avviser at de leverer en forsvarsta­le for sitt eget rekrutteri­ngsarbeid når det nå stormer rundt Horneland.

– Vi ansatte ham jo fordi vi tror på ham. Det gjør vi fortsatt, sier Winsnes.

– Det handler litt om å ta ansvar. Det Horneland er utsatt for akkurat nå, er krevende. I RBK har vi tradisjon for å løse ting sammen. Og å stå sammen. Derfor ønsker vi å uttrykke det vi gjør, sier Bratseth.

– Hvordan kjenner dere selv motgangen på kroppen?

– Det er helt fryktelig å sitte på følelsen etter kampen mot Molde. Man blir uvel av det, sier Heggem.

– Vi er konkurrans­emennesker og liker ikke å tape. Det er veldig sjelden jeg blir søvnløs av fotballres­ultat. Men Rosenborg er mer enn fotballkam­p og en tabell. Det er identitet og stolthet for en hel region.

Da blir jeg lei meg på vegne av folket, og der føler jeg veldig ansvar. Folk kan godt kritisere oss. Det er på sin plass når det ikke går bra, og det må vi stå for, sier Bratseth.

Betinget støtte

Samtidig som trioen slår ring om Horneland, er det liten tvil om at støtten ikke kan vare evig uten en bedring i resultaten­e.

– Det er fortsatt slik at vi ikke kan si det vi sier til all evighet. Blir det ingen bedring, vil man jo endre mening. Men det er fortsatt april, og han må få mer tid til å påvirke spillergru­ppen, til å sette sitt preg på det, og til å snu det. Og det tror jeg at han klarer, sier Heggem.

– Ettersom dere var så sentrale ved ansettelse­n av Horneland – vil dere også være sentrale ved en eventuell avsettelse? – Ja, helt sikkert.

Heggem innrømmer at Rosenborg lette etter ny hovedtrene­r blant større navn enn Eirik Horneland, men er samtidig helt klar på at Hornelands navn sto på bokken fra dag én i trenerjakt­en.

– Horneland gjorde et veldig godt inntrykk og hadde veldig gode referanser. Det var nesten så jeg fikk lyst til å begynne å spille igjen selv da han begynte å redegjøre for sine tanker, sier han.

– Han hadde levert meget bra i Haugesund også, uten all verdens ressurser, sier Bratseth.

– Hvorfor er Horneland rett mann til å snu dette for Rosenborg?

– Hvilket alternativ er bedre? Selvsagt må han få snu det. Han er her, han er tungt motivert og er så klart det beste alternativ­et. Men – bare så det er sagt: Det er vel og bra at han kommuniser­er godt overfor oss i styret, men det viktigste er at han gjør en god jobb overfor spillergru­ppen. Det er det viktigste en trener kan gjøre – å selge inn prosjektet sitt til spillerne. Jeg håper inderlig han klarer det. Da kan det eksplodere, sier Heggem.

– Hvorfor har det ikke fungert så langt?

– Det blir veldig mye synsing dersom vi skal gå inn på det. Det vi som styremedle­mmer kan mene noe om, er det vi ser i kampene. Og jeg synes det er voksent å ta steget tilbake og si at han tok feil, sier Rune Bratseth – med klar adresse til Hornelands formasjons­endring tilbake til 4–3–3, som startet i pausen mot Stabæk.

– Den som kan gi det beste, mest kompetente svaret på hvorfor det ikke har fungert, er Eirik selv, sier Heggem.

– Hvor lang tid har en RBK-trener på seg?

– Det er ikke noe fasitsvar på det. Vi vil se utvikling. Nå har utviklinge­n gått feil vei en god stund, og så ansatte vi en trener for få dette på rett kjøl igjen, sier Heggem.

– Det er ingenting som tyder på at Eirik ikke skal få det til. Jeg er ikke bekymret, sier Winsnes.

– Dette er et felles prosjekt hvor Eirik står som ansvarlig. Men jeg er veldig rolig fortsatt, sier Rune Bratseth.

 ??  ??
 ?? Foto: KIM NYGÅRD, Adresseavi­sen ?? Vegard Heggem (fra venstre), Rune Bratseth og Fredrik Winsnes tviler ikke på at de valgte riktig mann da RBK ansatte Eirik Horneland som trener.
Foto: KIM NYGÅRD, Adresseavi­sen Vegard Heggem (fra venstre), Rune Bratseth og Fredrik Winsnes tviler ikke på at de valgte riktig mann da RBK ansatte Eirik Horneland som trener.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway